BigScreen, DVD-spelartest, jan 2007
Tillbaka till Arkiv: Övriga tester

 

Toshiba HD-E1

HD-DVD ÄR HÄR!!!

Om vi inte är helt missinformerade av marknaden, så är detta den första HD-DVD-spelaren som ser dagens ljus i Europa, åtminstone i Sverige och som egentlig slutprodukt. Det fanns tidigare en amerikansk version kallad HD-DVD A1, men vad vi förstår så är den nu ersatt av denna DVD-E1 (som heter A2 i USA). Vi skall på våra tekniksidor snart gå igenom mer i detalj hur HD egentligen fungerar och vad som skiljer HD-DVD från konkurrenten BlueRay. Denna recension kommer därför helt resolut handla bara om denna maskin och den kvalitet den ger, speciellt i jämförelse med vår nya referens-DVD för ”vanligt” DVD-format; Denon DVD-3930. Toshiba HD-E1 tingar för närvarande kring 6900 kronor, och man kan säga att som ren DVD-spelare så ger den valuta för vad den kostar, och till det tillkommer då också uppspelning av full HD i 1080i. Prisvärt är bara förnamnet!

© 2007 BigScreen Entertainment

Jag fick denna spelare tillsamman med tre stycken högupplösta skärmar från Toshiba och Hitachi så det blev en stressig början på januari för att hinna med allt. Jag hoppas ändå att ni läsare skall få lika stor behållning av dessa artiklar som jag och mina testmedarbetare hade av att recensera dem. Förvisso var det som sagt stressigt, men det var också roligt att få uppleva ett teknikkliv som detta i lugn o ro i den testmiljö vi använt i 10 år nu. Det har pratats om HD lika länge som jag har arbetet med detta, men det är först under 2006 som vi fått se ”riktig” HD (Full HD), och inte ”HD light” som man skulle kunna kalla det med 720p (1280 x 720). Vi skall som sagt snart gå igenom detta mer i detalj, men viktigt att poängtera dock är att detta förvisso är en ”äkta” HD-spelare i Full HD-upplösning 1080, men det är också ”begränsat” till 1080i och inte 1080p, som betyder att spelaren bara kan lämna 1920 x 1080 i interlaceformat. Varför har man 1080i då istället för p? Ja för det första så handlar det kanske om releaseplaner och utveckling, men framför allt så handlar det också om bandbredd på signalen. Toshiba kommer till våren med en mer eller mindre likadan spelare som dock lämnar 1080p. Denna kommer då att tinga cirka 4000 kronor mer, och den väsentliga skillnaden är då alltså att signalen är progressiv istället för interlace. Med andra ord så pratar vi dubbla bandbredden och då gäller det också att din BILDÅTERGIVARE kan stödja 1080p, vilket INTE alla gör. De flesta stöder upp till 1080i, och det är just det som gör denna spelare så högaktuell nu för dig som vill ha 1080, men som inte har bildåtergivare (projektor, LCD, plasma) som tar emot så hög bandbredd! Är vi på banan då? Bra, då kör vi vidare :)

Som en enkel tulipan…
Designen på Toshiba HD-E1 är nästan ”chockerande” enkel. I min smak så ser den ut som vilken 3000-kronors DVD som helst, men smaken är ju också olika. Svart är snyggt, men i övrigt känns det plastigt och luftigt och spelaren väger nästan ingenting. Personligen så tycker jag om när dyra saker är stora, maffiga och tunga, men det är ju bara jag det också. Fronten är som vilken annan DVD som helst, blank och håller med display i blå LED. Släden känns vek och plastig och ser även den ut som vilken släde som helst. På ovansidan följer det med en tryckt ”skrytremsa” som man kan lämna kvar o man vill skylta med att man har en HD-spelare med allt vad det innebär. Baksidan har en utgång av varje samt möjligheter att ansluta spelaren till ett Ethernet-nätverk – tjusigt och synnerligen modernt. På samma sätt fungerar vår 18 000 kronors förstärkare från Denon; AVR-4306. Så detta är välkommet. Fjärrkontrollen är mycket simpel och känns lite 80-tal, men det fungerar. Belysning saknar som alltid eftersom det är en DVD och inte en projektor, men ändå – jag väntar fortfarande på den tillverkare som skall ge belysning först på andra fjärrar också, än bara projektorfjärrar.

Nya ljudformat
Detta lilla stycke är mest med för att poängtera att HD-E1 givetvis stöder och kan läsa de nya digitala ljudformat som kommer med HD-tekniken, som till exempel Dolby Digital Plus och Dolby TrueHD, samt DTS anpassat för HD-formatet. Dessvärre har vi ingen möjlighet att dyka in i detta då vi inte har ljudutrustning som stöder det hela, men nu vet ni i alla fall att spelaren stöder dessa format också. Det innebär dock inte att den inte är bakåtkompatibel givetvis, så precis som den kan läsa vanliga DVD-skivor så kan den självklart också spela upp ljudet på dessa som ”vanligt”

Trevlig OSD
Menyn på HD-E1 är oerhört snygg och lättarbetad och den får menyn på vår DVD-spelare och förstärkare från Denon att se ut som fornlämningar från 70-talet. Någon som minns de första Apple-datorerna? OSD på denna Toshiba är mer som ett Windows-gränssnitt och vilken nybörjare som helst skulle förstå sig på att leta sig fram till rätt funktion här. Det enda vi saknar är – precis som på vår egen DVD-spelare – en funktion att med EN KNAPPTRYCKNING slå om från interlace till progressive, och tvärt om. Men det fungerar dessvärre som vanligt att man får stega sig fram i menyn till rätt funktion och sedan ställa om det hela där, varpå ett kort signalbortfall sker. Men i övrigt är denna OSD allt man kan begära.

Seg hantering
Just vi uppstart så känns Toshiba HD-E1 ganska seg och till en början trodde vi att maskinen hade gått sönder, men man vande sig. Räkna dock med att det tar uppåt en halv minut eller mer, innan maskinen fått igång din HD-DVD-skiva så du kan se innehållet på skärmen. Även vanliga DVD tar tid eftersom maskinen på något tätt känns som den måste ”boota” upp sig varje gång man startar den – ungefär som en dator. (Men vore det en dator så skulle den dock räknas som mycket snabb). Som källa använde vi Toshibas egna HD-demonstrationsmaterial som innehåller dels rent HD-filmat demomaterial, men även en hel del filmtrailers för filmer som skall släppas, eller just släppts på HD-DVD. För DVD var det som vanligt under testet med samma testskivor och samma testfilmer.

Mycket bra DVD-bild & fantastisk scaler!
Som återgivare för denna spelare har vi använt främst en ny LCD-skärm från Hitachi, som skall komma ut som egen recension strax efter denna. Om vi skall börja med vanlig DVD-bild så är spelaren i klass med en bra spelare för 4000-6000 kronor – minst! 576i ter sig som det brukar, flimrigt och oroligt i detaljer. 576p ser mycket bättre ut och flimrigheten går ned på minimum. Säg från 90% till 20%. Detaljer och skärpa är dock inte på maximal nivå. För HDMI såg båda varianter ungefär likadana ut, kanske med något bättre stabilitet i detaljer. Vi går vidare med HDMI och högre upplösningar på utsignalen. 720p ser cirka 25% bättre ut på allt mot 576, vilket kan bero på att skärmen är en 768p (1366 x 768 pixlar) och att 720 följaktligen hamnar mycket närmare skärmens upplösning. Att gå ända upp till 1080 brukar inte ge någon fördel, men parat med denna Hitachi så visar Toshiba-spelaren VERKLIGEN att den har en MYCKET bra scaler i sig. 1080 ser förvisso sämre ut i spelarens OSD än 720 (som är lugnare och mjukare), men i filmtittande från vanlig DVD så skalas signalen UNDERBART snyggt till 1080i. Interlaceartefakter minimeras av skärmen och det hela ser makalöst fint ut, och med en hel del HD-känsla. Bilden är fantastiskt skarp med hög skärpa, samtidigt som den är mjukt kontrollerad utan brus och konturskuggor. Återigen – denna spelare har onekligen en BRA scaler!

Härlig ny kvalitet med 1080 linjer!
Tillåt mig upprepa mig, vi skall i en separat artikel bli lite mer tekniska, så låt oss här koncentrera oss på upplevelsen och skillnaden istället. Att för första gången på ALLVAR studera skillnaden mot ”vanlig” DVD, i lugn och ro, med god tid, i sin vanliga miljö, kan bara ge ett resultat; jag instämmer fullständigt med ryktet – HD-DVD (1080) ÄR verkligen lika mycket bättre än DVD som DVD är mot VHS. Åtminstone så känns det så. Rent tekniskt pratar vi 240 pixelrader (linjer) för VHS, mot 576 för DVD (i PAL) och 1080 för HD, så med andra ord ganska ”precis” dubbleringar. Det mest uppenbara med 1080 mot 576 är samma som med 576 mot 240 – DETALJER och SKÄRPA! Med detta följer också ett intryck av tajtare bild med mer dynamik och högre kontrast. Färger och bildinformation i både mörka och ljusa scener speglar verkligheten på ett mycket tydligare sätt än vad DVD är kapabel till. Att se på HD under en längre stund är nästan ”skadligt” på det sättet att när man går tillbaka till DVD så tror man det är något fel på bildåtergivaren. Då använde jag ändå några av de absolut bästa pressningar jag äger, bland dessa till exempel min absoluta favorittrio; Sagan om Ringen, samt den sanslöst bra pressningen av Star Wars-filmerna. Bilden på alla dessa filmer visar verkligen 100% av DVD-formatet, men att byta till HD är ändå som att tvätta bildrutan en sotig vinterdag – nästan.

Varför vänta – köp nu och njut!
Många läsare frågar nu, som alltid när ny teknik kommer: skall man köpa nu eller vänta? Ofta kan det vara bra att vänta när något är HELT nytt, men HD är egentligen "gammalt" genom att det redan för 10 år sedan fanns prototyper inom HD. Så när det gäller just detta är det egentligen ingen ide att vänta, för du kommer ändå att behöva byta ut det mesta av det du äger för att kunna nyttja 1080p, så för tusan, varför inte göra som en god vän som just sett denna maskin. Rusa iväg och handla, njut så mycket du kan av alla filmer som släppts och släpps löpande på HD-DVD och vänta ut marknaden i lugn och ro till de bestämt sig för HD-DVD eller BlueRay. När det är klart så kommer du garanterat haft en sjuhelsikes valuta för dina dryga 6500 kronor och kan säkerligen ändå få ut en del i andra hand när du väl köpt ny projektor eller ny platt-TV med stöd för 1080p. I väntan på det så är 1080i en snabb biljett till en ny värld av upplevelser därhemma – och du som en bonus – jag kan garantera dig att din befintliga projektor, om du har en sådan, kommer te sig som en HELT ny projektor. Vår referensprojektor; Sharp XV-Z3000 såg med HD-DVD ut som man skulle kunna tänka sig en projektor för det tredubbla priset. Du kan inte misslyckas med Toshiba HD-E1!

Bästa bild: Interlace el. progressiv komponent el. HDMI!

 

 

Kontakter:
HD-E1 ger en av varje vanlig ingång idag, samt möjlighet att anslutra till Ethernet-nätverk!

 

 

Fjärr:
En vanlig slätstruken upplevelse, men likväl lika vanligt fungerande. Det finns inget dåligt eller extra bra - det är bara en fjärrkontroll som känns igen som fjärrar brukar vara.

 


PLUS
+ Enastående HD-DVD kvalitet i 1080i!
+ Extremt bra scaler för vanlig DVD till 1080i!
+ Enkelt handhavande!
+ Bra pris!


MINUS
- Interlace (1080i); Stöder ej 1080p!


OMDÖME
En mycket bra DVD-spelare med fantastisk scaler till 1080i samt underbar bildkvalitet med HD-DVD i 1080i. En bra mycket köp i väntan på att marknaden skall välja HD-DVD eller BluRay samt producera bildåtergivare som stöder 1080p. Köp HD-DVD nu och njut i lugn och ro medan du väntar på framtiden.

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.1 gain
Denon DVD-3930 (test kommer a.s.a.p.)
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl...


FAKTA
Region:
Bildformat:
Mediastöd:
Ljudformat:

D/A - bild:
D/A - ljud:
De-interlacer:
HDMI:
Storlek:
Vikt:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
2
PAL/NTSC

CD/-R/-RW, DVD/-R/-RW, HD-DVD
Samtliga inkl Doly Digital Plus, Doly True HD,
DTS-HD. (exl DVD-Audio & SACD)

okänd
okänd
okänd

576i/p, 720p, 1080i
BHD = 430 x 65,5 x 345 mm
2,7 kg
6900 kronor
Toshiba: 08-734 46 60
www.toshiba.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O
O O O O O


22/25

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.