BigScreen, LCD-TV-test, juli 2006

 

Toshiba 37WL58P

37 SUPERSKARPA TUM!

Vi plöjer vidare med ännu ett ”platt-TV”-test! Denna gång kommer det trevliga bidraget från Toshiba – företaget som stolt men sansat sticker ut hakan i media och garanterar att de endast använder sig av första klassens LCD-paneler. Vi tänkte därför att vi skulle ta och känna på en av dessa medan vi fortfarande har den fantastiska Samsung LE40M61B färskt i minnet. Håller Toshiba vad de lovar med sina stora ord? Tveklöst – ja! Storleken denna gång är dock inte så värst ”BigScreen-standard”, men det är tillräckligt som familje-TV och storleken kompenseras av kvaliteten. Skärmen finns även i 42-tums-utförande...

© 2006 BigScreen Entertainment

Kapplöpningen om konsumenternas uppmärksamhet går vidare och som vi nämnde i ingressen så har Toshiba nyligen stuckit ut hakan i media och menat att det inte bara finns tre ”hemliga” klassificeringar i branschen angående kvaliteten på LCD-panelerna som skärmarna tillverkas utav. De menar också att de endast använder sig av den första klassen genom hela sortimentet. Ett djärvt påstående, men hårdgranskar man denna skärm som exempel så är det också svårt att säga emot – det ser helt enkelt underbart ut. Det som Samsung startade, tar Toshiba vidare… jag pratar om vår nyfunna frälsning angående LCD-skärmar som en stor del av framtiden. Ända fram till testet av Samsung M61 nyligen så har vi samtliga på BigScreen varit ganska anti mot LCD som teknik i skärmar, kontra plasma. Detta, som den trogne läsaren vet numera, beror på teknikens stora svårigheter med fysikaliska lagar, som pratas om närmare i Samsung-recensionen; svärta och betraktningsvinkel. På dessa punkter har alltid plasma legat före, men vinden har vänt och teknikerna väger nu enligt oss ganska lika i fråga om kvalitet. Denna gång är testresultatet i alla fall i mina ögon minst lika bra som hos Samsungs excellenta skärm – den största skillnaden är att nyckelfunktionen sköts automatiskt i Samsungs modell, men manuellt i denna. Annars är de väldigt lika i känslan de förmedlar – detta är BRA mackapärer!

Silvrig, gråblank och fräsch
Som alla frekventa BigScreen-läsare vet så föredrar jag personligen svart finish, men å andra sidan så ser inte mitt hem ut som alla andras heller. Bor man modernt och i ”IKEA-stil” så kan silver och grått passa mycket bra till de ljusa gräddiga färgerna i rummet. Toshiba L58 har en matt silverfinish i det yttersta, men kring själva bildytan är finishen mer granitgrå och halvblank. Denna look ger ett ganska mörkt intryck på kvällen och ställer sig i relation till den ljusa bilden som en kontrasthöjande egenskap i alla fall. På dagtid när skärmen är avstängd bryter det också snyggt mot den kolsvarta matta bildytan. Bildytan är för övrigt också helt reflexfri så placering diagonalt ett fönster är inga problem. Blanka bildytor som på LG:s lyxplasma; vår plasmareferens 50PY2, är mycket exklusivt och vackert, men inte lika praktiskt i fråga om placering, som här. Anslutningsmässigt har L58 allt du behöver och placeringen av dem är delvis bättre än sina konkurrenter. Jag syftar till sidoplaceringen av SCART-uttagen till exempel. Kanske kan man tycka att det stör intrycket om man kan skymta dem i händelse av att man lägger örat mot väggen, eller passerar från sidan (kanske genom en dörr på samma vägg), men ack så mycket enklare det är att koppla in och ur saker utan att behöva lyfta ned TV:n från väggen! Dessutom följer det med ett lock som kan dölja dessa uttag i alla fall. Baktill har vi dubbla HDMI-ingångar; en för DVD och en för digital-TV om man nu har HDMI-ut på sin box, en VGA för data samt en vanlig koax för antennsignalen med sina vanliga klassiska analoga TV. På sidan finner vi resten med tre stycken SCART varav de två första tar RGB, en YPbPr (komponent), RCA-stereo in samt ut plus woofer. Dessutom självklart den klassiska extrapanelen med ”aux” för till exempel en videokamera i from av komposit, S-video och RCA-stereo.

1366 x 768 med perfekt skalning!
Ovan rubrik avser självklart upplösningen – den som numera mer eller mindre är standard på LCD-skärmar med 16:9-format (trots att vissa butiker felaktigt påstår att det är en "unik" upplösning för just den o den skärmen). Exakt varför just denna upplösning är just standard tvistar vi alla om, men min personliga åsikt är att det självklart har starka anknytningar till datavärlden då WXGA (1366 x 768) helt enkelt är en bred version av XGA (1024 x 768). ”Linjeupplösningen” är alltså densamma med sina 768 linjer av pixelrader. Frågan är bara vem som först bestämde att det skulle bygga på det, då varken DVD-formatet (720 x 576) eller HDTV-formaten (480p, 720p, 1080i/p) är lika i fråga om antal pixlar. Personligen hade jag hemskt gärna velat se DVD-optimerade skärmar med just 720 x 576 samt HDTV-skärmar med exakta HDTV-upplösningar. Det senare är tack och lov på ingående numera dock med till exempel 1920 x 1080. Men som vi påpekat så många gånger så är skalning från en upplösning till en annan aldrig heller direkt önskvärt om det går att undvika, även om det många gånger också görs riktigt bra med avancerade scalers och liknande bildchip. Nåväl, Toshiba L58 har faktiskt oerhört bra skalning – nej låt mig omformulera mig… skrämmande bra skalning av samtliga signaler den tar in. Till och med min gamla vanliga analoga skräp-TV-signal från kokaxen i väggen ser märkbart bättre ut än på tidigare testade skärmar. Och DVD skall vi inte tala om, eller jo det skall vi, och superlativen lägger sig på hög!

Blyga specar?
Specifikationsmässigt är Toshiba OERHÖRT blyga med denna skärm, eller så är alla andra bara så fruktansvärt kaxiga? Men att se specen på 500 cd/m² i ljusstyrka och minimala 800:1 i kontrast känns mycket främmande i jämförelse med andra skärmar som specar sig till 10 000:1 i kontrast och 1000 cd/m². Toshiba L58 är inte på något sätt ljussvag. Den har ett enormt klipp i ljuset som nästan sträcker sig till Samsung M61, men är mer än tillräckligt för ljusa vardagsrum. Skulle TV:n hamna i ett mörkt sovrum så kan man också själv dra ned styrkan på ”lysrören” tills önskad kombination av svärta och ljustryck/dynamik nås. Detta gör man genom samma sorts funktion som på Samsung M61 sköts manuellt. Där kallas den ”brightness sensor” – här kallas den ”Bakgrundsbelysning” då menyerna kom på svenska. Den största skillnaden är att denna funktion, som sagt är manuell här. Detta i steg från 0-100 och skillnaden mellan varje steg förefaller vara precis 1 procent. Denna funktion är alltså en slags ”dimmer” för lysrörer som sitter bakom LCD-panelen (TFT-ytan) och med denna funktion kan man själv reglera vart på skalan man vill ha sina ”800:1”. Antingen högt med maximalt ljustryck och sämst svärta eller lägst med minst ljustryck och maximal svärta, samt allt däremellan givetvis. Hos Samsung M61 går detta på automatik, men vi valde för det mesta att ha skärmen på 50 helt enkelt – alltid en bra kompromiss. Men brukar du L58 i ett extremt ljust rum så är det fördelaktigt att dra upp ljuset till max, samt tvärtom om du sitter i ett mycket mörkt rum. Svärtan blir oerhört bra med minimalt ljustryck och ljuset räcker ändå fint för så mörka rum. Det är bara att välja själv efter din miljö. Kanske hade det dock varit önskvärt med några minnesplatser för två, tre favoritinställningar för ljuset? Men hur som helst – Toshiba L58 är en TV med vad vi vågar påstå är blyga specifikationer och det är sannerligen tveksamt att någon köpare skulle bli besviken på denna TV i relation till andra!

Finesser och TV-bilder
Skärmen har också ett Faroudja DCDi-chip som du kan aktivera manuellt genom menyns ”Bioläge”. Detta läge är alltså bara valbart vid interlacesignal givetvis och chippet gör ett lika bra jobb med de-interlacing som DCDi brukar göra i projektorer. Har du ingen progressiv DVD så misströsta alltså inte, samt notera att du alltså kan få samtliga interlace-signaler som går in i TV:n att bli progressiva ”på riktigt” – trevligt. Vidare bland finesserna kan vi nämna möjligheten att välja sidoljus – det vill säga ljust i det döda utrymmet på sidan av 4:3-bilden vid sådan visning. Du kan få det svart eller ljust. Språk och land väljer man själv vid första installationen och självklart är kanalsökningen för vanlig analog TV lika smidig som den bör vara. Sök, skärmen sparar själv, sortera och namnge. Lätt som en plätt! Har du digital-TV så är det bara att plugga in SCART:en och titta. Vi vill ge den analoga TV-bilden en stark 2+ i betyg och den digitala (i vårt fall Viasat genom Bredbandsbolaget) en stark 3+. Skillnaden är större än vi hade väntat oss och syns framför allt i text på enfärgad bakgrund – till exempel i reklaminslag. Vissa filmkanaler som TV1000 är också av märkbart hög kvalitet nästan i klass med DVD faktiskt. Det ser oerhört bra ut för at vara TV och vi får säga grattis till både Toshiba och Viasat/Bredbandsbolaget i detta fall. Enda minuset (dock ett mycket litet) är att TV:n är något seg i att byta kanaler på traditionellt sätt.

Ljudet då?
Tittar vi på ljudet så kan vi säga: mellan Samsung M61 och LG 50PY2! Ljudet är betydligt mer öppet och luftigt än i Samsungs skärm, men saknar av naturliga skäl den slagkraftighet som kommer med PY2:ans 16 högtalare och subbas. Ljudet är dock fortfarande mycket bättre än på de flesta gamla trotjänare inom CRT som ofta kunde bli bullriga och burkiga då elementen ibland satt långt inne i den massiva plastlådan. Lite mer bas är det enda vi kunde önska här för att ge full poäng för ljudet som för övrigt levereras av välkända Onkyo. Vi ställde ljudet som: Bas +40 (max), Diskant +35 samt ”WOW” med SRS3D på, Focus på samt TruBass hög. Går vi tillbaka till bilden så får vi nite heller glömma att påpeka den kompletta vitbalansjusteringen i form av inställningar av Färgton och Mättnad för Rött, Grönt, Blått, gult, Magenta och Cyan Genom dessa kan ni alla ”freaks” trimma er TV till perfektion om ni äger viljan och instrumenten. Personligen tycker jag det inte är värt det då TV:n kommer med mycket bra färgkänsla (även om säkerligen alla nyfrälsta tweakers – speciellt de från Sveriges butiker som tjänar på kalibrering inte håller med). Men har du lust,m råd och ork – för all del, trimma på eller betala någon för att göra det. Själv skulle jag vara jättenöjd med denna TV som den är ;)

Bra som den är?
Det enkla handhavandet märks även i resten av genomgången då det enda vi behövde ändra på egentligen var ljusmättnaden för de olika signalerna. Nu menar vi alltså ”Brightess” och inte ljusintensiteten i lysrören, utan snarare hur mycket ljus flytkristallerna i TFT-panelen skall försöka blockera. Med komponentsignal i interlaceformat ställde vi ljuset till 46. Denna bild har också ett litet lätt stick i grönt. Med progressiv komponent blev det 42. Här minskar grönsticket men ger istället en lätt ton av lila i lågdagrar. Båda komponentsignalerna har också ett svagt linjebrus i ”mellandagrar” och det går inte att kalibrera bort för er som undrar. Det syns sällan, men det finns där. Med RGB via SCART (från DVD) blir bilden mer stabil, men får istället ett ganska kraftigt grönstick som syns även i filmer. Detta går, men är oerhört svårt att få bort utan professionell hjälp. RGB via SCART avrådes därför för dig som söker maximal kvalitet utan kalibrering med instrument. SCART från digitalbox funger dock fint, sm vi återkommer till strax! Nyckeln till perfektionen sitter däremot i HDMI – som så ofta är fallet med platta TV:s. Med projektorer är det minst lika många som ser bäst ut med komponent, men med skärmar är det oftast HDMI som gäller. Det betyder alltså att skärmarna i regel mår bäst av att själva behandla den digitala strömmen från DVD-skivan. Får man bara bra bild via DVD och HDMI undrar många nu? Nej, via SCART med digitalbox som sagt, så ser det också kalasfint ut, i alla fall för att vara TV och inte HDTV. Jo en sak till… HDMI skall köras med 576p för bästa skalning och färger. Låt alltså skärmen själv ta hand om DVD-bilden helt på egen hand istället för att skala upp den i DVD-spelaren som många tror är ”självklart” bara för DVD-spelaren kan det. Funktionen ”Black Stretch” skall för övrigt vara Av för att undvika utsläckning av detaljer i lågdagrar. MPEG Brusreducering ställde vi till Låg. DNR till Auto och färgtemperatur till Kall. Detta gäller samtliga signaler.

En av de bästa
Avslutningsvis då, vad kan vi säga om denna skärm. Ja slutsatsen blir som ”vanligt” vid ett lyckat test. Det ser underbart ut och vi kan bara konstatera att utvecklingen verkligen går framåt hela tiden. Frågan är bara om inte tillverkarna redan sitter på teknik och kvalitet som är 1-2 år före vad vi ser i handeln, men om man släpper i jämn takt så hinner de mest inbitna köpa dubbelt så ofta som de annars kanske skulle ha gjort? I alla fall de som alltid vill ha det senaste. Detta är bara spekulationer, men det råder i alla fall ingen tvekan om att ett år inom denna bransch kan bjuda på märkbar förbättring. Samsung M61 är en skärm som går till historien som den första LCD-TV vi sett som imponerat på oss. Toshiba L58 här gör nu samma sak i en nyare förpackning och med minst lika bra bild. Frågan är hur nya Samsungs nya M71 står sig och för att inte tala om LG:s nya skärmar, Sony, Hitachi och så vidare. Det är en hård kapplöpning och tiden man spenderar i toppen handlar nästan om millisekunder på en ständigt förflyttad mållinje. Det är många som är bra idag och vissa är grymt bra – Toshiba är en av dem, utan tvekan! Färgåtergivningen via HDMI är kanon med stor neutralitet och äkthet, svärtan är oerhört bra och ljustrycket likaså och de är båda fullt inställbara. Skärpa och skalning är bland det bästa vi sett och betraktningsvinkeln minst 160 grader (!). Det är extremt ovanligt för att vara LCD. Köpa LCD-TV idag? Kolla in denna skärm! :)

Bästa bild: HDMI

 

Kontakter:
Baktill har vi dubbla HDMI-ingångar; en för DVD och en för digital-TV om man nu har HDMI-ut på sin box, en VGA för data samt en vanlig koax för antennsignalen med sina vanliga klassiska analoga TV. På sidan finner vi resten med tre stycken SCART varav de två första tar RGB, en YPbPr (komponent), RCA-stereo in samt ut plus woofer. Dessutom självklart den klassiska extrapanelen med ”aux” för till exempel en videokamera i from av komposit, S-video och RCA-stereo.

 

 

Knappar:
Med den snygga, men ack så fingerfläcksmottagliga finishen "krom" så blänker knapparna snyggt på ovansidan där de också är mycket mer lättåtkomliga än andra placeringar. Det tar en stund dock innan man lärt sig vilken knapp som gör vad då de alla är exakt likadana.

 

 

Fjärr:
En ganska traditionell TV-fjärr med den vanliga färgglada Text-TV-hjälpande 4-knappsatsen.

 


PLUS
+ Extrem betrakningsvinkel (170°)
+ Mycket stort ljustryck!
+ Underbar dynamik!
+ Bra svärta!
+ Oerhört bra skärpa
+ Bland de bästa LCD-bilder vi sett!


MINUS
- Lätt brum från ”dimmern”
- Vi hade önskar automatisk ”bländare”
(ljusintensitetsinställning)
- Blek svärta vid max-ljus!
(Gäller alla LCD-TV!)


OMDÖME
Det är många som är bra idag och vissa är grymt bra – Toshiba är en av dem, utan tvekan! Färgåtergivningen via HDMI är kanon med stor neutralitet och äkthet, svärtan är oerhört bra och ljustrycket likaså och de är båda fullt inställbara. Skärpa och skalning är bland det bästa vi sett och betraktningsvinkeln minst 160 grader (!). Det är extremt ovanligt för att vara LCD än så länge. Kanske kunde riktpriset ha varit kring 20 dock, istället för 25 000, men som alla vet så sjuker priser snabbt. Köpa LCD-TV idag? Kolla in denna skärm! :)

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
PC:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

AMD Athlon64, 2,2GHz, 2 GB RAM, GeForce 7900GTX
Denon DVD-3910
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Ljusstyrka:
Kontrast:
Videoprocessor:
Fläktljud:
HDMI:
DVI:
Komponent:
SCART
Text-TV
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
LCD
16:9
1366 x 768 (WXGA)
500 cd/m²
800:1 (Full On/Off)
Faroudja DCDi
? dB

Ja, x2
Nej
Ja
Ja, x3
Ja, 1300 sidors minne
BHD = 915 x 617 x 107 mm
21,1 kg
2 år
25 000 kronor
Toshiba: 08-734 46 60
www.toshiba.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

BETYG
Design:
Anv. vänl:
TV (digital):
DVD (interl):
DVD (progr):
DVD (SCART):
DVD (HDMI)
DVD (HDMIrgb)
PC (VGA):
Ljud:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O

O O O O O
O O O + (analog: OO+)
O O O
O O O
O O +
O O O O O +
O O O O O
O O O O +
O O O O
O O O O

44/55