BigScreen, test, DVD-spelare, oktober 2007
Tillbaka till Arkiv: Övriga tester

 

Oppo DV-981HD

FANTASTISKT PRISVÄRD!

Detta är ett relativt okänt märke i Sverige, men ack så prisvärd maskin de har skickat till oss… Vi pratar mycket fin uppspelning av DVD samt perfekt skalning av DVD-formatets upplösning 576p till FullHD (1080p). Och när det gäller ljud så kan vi meddela att du utöver fullt CD-stöd också får kompatibilitet med både DVD-Audio och SACD samt icke att förglömma; den nya tidens datorutbredda DivX. Och allt detta är ditt för endast 2500 kronor! Ja du läste rätt – 2500 kronor!!! Ett billigt pris för en DVD-spelare i denna klass!

© 2007 BigScreen Entertainment

Om jag uppfattat det hela korrekt så är Oppo den amerikanska delen av BBK – en kinesisk elektronikjätte av ganska ansenliga mått. Amerikanarna verkar ha en klar förkärlek för ord som relaterar till ”optimal” som Optoma och nu Oppo. Eller så är det bara jag som har vild fantasi. Men hur som helst så ÄR verkligen Oppo optimal – för sitt pris. Jag kan inte heller undgå att dra slutsatsen att vi med största sannolikhet snart också kommer få att se någon form av HD-spelare från Oppo. Kanske väntar de dock, liksom jag, på att marknaden skall bestämma sig för något av formaten HD-DVD och Blu-ray. Konceptet med denna spelare tycks vara prisvärdhet i relation till allt som spelaren klarar av, vilket är i princip allt utom HD-formaten. Att SKALA till HD klarar den dock av – med bravur. Men det skall INTE förväxlas med äkta HD. För en äkta HD-spelare är denna Oppo icke. Däremot är den en föredömlig DVD-spelare. Innan vi går vidare till maskinen skall vi ta upp kärnan av den kommande HD-teknikartikeln…

Skilj på 1080p och 1080p
När upplösningen 1920 x 1080 började dyka upp på marknaden på allvar för något år sedan, så var det uteslutande i 1080i-format. Det vill säga i interlace-format. Idag är 1080p, det vill säga Progressive, mer eller mindre ett kriterium anser vi om man ändå pratar 1080 som upplösning. 1080p går också under benämningen ”FullHD” med all rätta. Men det är alltså MYCKET viktigt att man som konsument också förstår skillnaden på äkta 1080p och skalad 1080p. Egentligen är det dock ganska elementärt. Samtliga displayer på marknaden, oavsett om det är plasma-TV, LCD-TV, projektor eller något annat, skalar de signaler de tar emot till sin egen upplösning, oavsett vad denna är, som till exempel 1280 x 720, 1280 x 768, 1366 x 768 eller 1920 x 1080. Om de inte skulle göra det så skulle till exempel en DVD-film visas som en ganska liten bild/ruta mitt i bildytan, då det idag inte säljs displayer med lägre upplösning än DVD. ”Låg upplösning” idag är mer kring 1280 x 720, och med tanke på att vanlig DVD lagras som 720 x 576 så förstår ni själva kalkylen. Det säljs skrämmande nog fortfarande skärmar med 852 x 480 också, men det hoppas jag att INGEN köper idag, för det vore att bli grundlurad på sina pengar. En sådan skärm skalar ju faktiskt NED upplösningen på en PAL DVD till 480 linjer som NTSC använder. När det gäller projektorer kan det dock ännu anses som ett bra sätt att komma över en projektor till pressat pris. Dages 480-upplösta projektorer brukar ha väldigt goda egenskaper i övrigt, men för skärmar är det en utdöd upplösning anser vi. Men hur som helst, som ett alternativ till att låta sin display skala upp bilden så kan man alltså också göra det redan vid källan – DVD-spelaren. Och det är just det som denna Oppo är känd för – bra skalning. Så sitter du med en skärm eller projektor med minst 1280 x 720 och helst 1920 x 1080, så kan det hända att du får bättre resultat med en DVD-spelare som har bra scaler som denna. Det är dock inte särskilt vanligt att så är fallet, men visst kan det hända. Kom bara ihåg, hur som helst, att Oppo DV-981HD trots modellbeteckningen inte är en HD-spelare. Den är dock en fullfjädrad DVD-spelare som sagt! Nu till testobjektets egenskaper.

Svart och slimmad
Designen på Oppo 981 är, för att använda ett ord, slimmad. Den är kolsvart med en smal profil och en mycket liten display på fronten (men finns även i silver för er som föredrar det). Oppo-loggan passar perfekt in, DVD-släden är den tunnaste jag sett tror jag och knappbelysningen ger ett läckert intryck. Kanske kan den vara på tok för stark, om man har sin spelare placerad under bilden man betraktar, men då finns också möjlighet att dimmra eller stänga av den helt. Knappar på fronten är för övrigt inte mer än det mest nödvändiga; Power, Open/Close, Play/Pause samt Stop. Mer än så behövs knappast då resten finns på fjärrkontrollen. Fjärren är inte det snyggaste jag sett, men den är ingalunda heller ful eller dålig. Den ligger faktiskt extremt skönt i handen med en strömlinjeformad design och bra grepp. Layouten på knapparna kunde ha varit bättre dock som att till exempel flytta upp ”kapitelskippnings-knapparna” och snabbspolning närmare navigationsknapparna. Och en belysning hade verkligen varit önskvärt då alla dessa små vita gummiknappar kan te sig rörigt i början och i mörkret ser man absolut inget alls. Förvisso är knapparna "självlysande" men det kräver ju också att de laddas upp, och allt självlysande tappar också sin glöd ganska snabbt och kan inte jämföras med riktig belysning. Vänder vi på Oppo 981 så blir vi en smula förvånade över avsaknaden av komponentingångar, men kanske är detta ett tecken på att Oppo verkligen riktat denna spelare mot HDMI-världens skalningsmöjligheter. Som de flesta vet så är ju HDMI ett kriterium för så höga bandbredder som 1080p. Så ämnar du koppla din Oppo till din projektor via komponentkabel så får du tänka om. RGB via Scart finns dock, men jag vidmakthåller RGB-formatets onödighet i en seriös hembio. För ”gemene man” fungerar det självklart alldeles utmärkt att koppla via Scart till TV:n dock, men i en riktig hembio är det HDMI som gäller för denna Oppo. I övrigt finns komposit och S-video, men enligt uppgift skall Oppo ha sagt att dessa endast är avsedda som backup utifall det skulle vara problem att få bild via HDMI. Det låter rimligt! På så sätt är du garanterad bild som ger access till OSD-menyn. Denna meny är för övrigt MÄKTA imponerande för att tillhöra en DVD-spelare i denna prisklass.

Ingen komponent
Det är inte var dag man använder en DVD-spelare som har så här pass fullproppad meny, och i denna prisklass skulle jag kalla det unikt. Sedan kan man dock debattera till vilken nytta, men det finns ju som bekant extremt hängivna kalibrerings-sökare bland konsumenter och dessa lär älska detta upplägg. Personligen föredrar jag spelare som är optimala från fabrik så man kan lägga sin energi på att kalibrera bildåtergivaren istället. En bra spelare skall vara ”transparent” anser jag. När man dessutom pratar uteslutande HDMI; så pratar man också hel-digitalt, och där bör det VERKLIGEN vara transparent. Har man en spelare som lämnar bild via komponentgången (eller RGB-Scart) så har det naturligtvis mycket stor betydelse vad spelaren har för kvalitet på D/A-omvandlaren eller –omvandlarna. Men med HDMI så ”slussas” bara digital information i princip vidare från DVD-skivan till displayen. Vi såg nyligen prov på detta i och med testet av LG:s kombinations-HD-spelare; BH100. Den spelaren gav klockren kvalitet från HD-källor – Blu-ray som HD-DVD (via HDMI). Men med vanlig DVD (via komponent) så fick den nästan skämmas. Detta beror förmodligen till stor del på undermålig D/A-omvandling med 8 bit i 27 MHz. Via HDMI var det ok, som vilket spelare som helst i normalklass, men det var endast med HD som BH100 sken som en stjärna. I fallet Oppo 981 har vi inte ens möjlighet att testa D/A (via komponent) och kanske är det därför som Oppo inte ens specifierat vad man använder för D/A-chip? Hur som helst – Oppo DV-981 är en spelare som är avsedd som en ”bro” mellan DVD och HD skulle man kunna säga. Du kan alltså skala dina befintliga DVD-filmer till 1080p som kan ge ett bättre resultat på din skärm eller projektor, än vad den bildåtergivaren kan göra själv, men det är långt ifrån säkert, så räkna inte kallt med det. Räkna dock med att det inte kan bli SÄMRE med en Oppo 981, för skala exemplariskt är Oppos andra namn.

Fullsmetad meny
För att återgå till menyn och den hiskeliga mängd inställningar den erbjuder så är det nästan svårt att veta vart man skall börja. Oppo 981 har en så massiv kollektion med inställningar att den närmast ter sig som en TV. Normalt sett är jag personligen, som sagt, av den uppfattningen att man inte skall behöva pilla med bildkällan, utan istället bildåtergivaren. Men faktum är att då vi under testet reagerade på den aktuella projektorns begränsade ljusflöde och kontrast (Epson EMP-TW1000) så var det faktiskt extremt häftigt att se att denna Oppo-spelare faktiskt KAN förbättra bilden på inte bara ett väldigt märkbart sätt. Utan också på ett mycket väl fungerande sätt. Detta är synnerligen ovanligt, även med referensmaskiner som vår Denon DVD-3930. Vanligtvis så brukar det inte hända så överdrivet mycket när man justerar bildinställningar som ljus, kontrast, färg och skärpa i en DVD-spelare, eller så får man klara överstyrningar ganska snabbt. Denon DVD-3930 kan, som ett exempel, trimma bilden en smula vid källan med gott resultat, men den kan också lätt styra över både kontrast och skärpa. Men Oppos maskin är framför allt kontrastomfånget någon som kan påverkas på ett föredömligt sätt utan lika stor risk för överstyrning.

Grundinställningar
Till att börja med så finns som brukligt val för bildformat. Dessa är 4:3 Pan/Scan, 4:3 Letterbox, 16:9 Wide och Auto. ScreenSaver kan ställas som aktiv eller ej. Light Control ger möjlighet att dimma eller helt släcka den kraftiga belysningen på fronten. Angle Mark handlar om DVD-historiens mest oanvända funktion med kameravinklar. Jag har ännu inte sett en enda DVD-film på marknaden som erbjuder alternativa vinklar, men ändå – funktionen finns i alla fall där. DVD-Audio Mode behandlar självklart uppspelning av DVD-Audio och ämnar du bruka SACD så kan det vara värt att kolla in SACD-Priority som i fabriksläget står på Multi Channel. Övriga val för SACD är 2-Channel och CD Mode (för hybriddiscar). Subtitle Font är en nyhet där du kan välja typsnittsstorlek för textremsorna – genialiskt, även om jag personligen tänkt söka patent på detta sedan flera år tilbaka ;) Dessvärre fungerar det dock endast på DivX-material. OSD Display Language behöver nog ingen förklaring. Scart Output kan ställas som CVBS eller RGB, och skall du ändå inte använda Scart-utgången så är det lika bra att lämna den på CVBS, som för övrigt är en akronym för ”Composite Video Blanking Sync” – det vill säga kompositsignal. Somliga menar att ha RGB signalen aktiv för Scart kan generera onödiga störningar på andra håll i spelaren. Personligen anser jag detta vara lite överdrivet, men för all del.

Att pilla med ljudet
Ser vi till menyvalen för Audio så fortsätter resan bland Oppos inställningar. Downmix ger möjligheten att konvertera multikanalsljud ned till 2-kanals stereo, vilken kan vara användbart för dig som inte äger surroundanläggning. Men som hembio-freak så gissar jag att du redan sitter på dylik utrustning, och då skall den funktionen naturligtvis vara ställd till valet för multikanalsljud; 5.1 CH. I anslutning till detta så finns val för Speakers. Dessa är enligt 5.1-uppsättningen; Front, Center, Rear och Subwoofer. De kan alla ställas som Large, Small eller Off. Channel Delay fixar just delay (fördröjning) för dig som har knepigt att få optimala avstånd till högtalarna. Med Audio Tone kan man enligt Oppo justera ljudet på Karaoke-skivor, men rekommenderas ej för film eller musik. Pro-Logic II är just vad det låter som – en funktion för att aktivera eller stänga av kompatibilitet med just Pro-Logic II, varför man nu skulle vilja stänga av det? Man kan också välja vilken typ av Pro-Logic II material man avser lyssna på; Music, Movie eller Auto. Det finns mer, men vi lämnar Pro-Logic II här. Dolby Digital Setup ger i sin tur access till hur du vill hantera Dolby Digital-ljud. Det finns DRC (Dynamic Range Compression) för sena filmkvällar nära ilskna grannar samt Channel Trim som ger en equalizer för varje kanal. Audio Delay är en delay för hela ljudspektrat som kan vara användbart om du upplever dåligt synkat ljud under någon film.

Att pilla med bilden
Vi går vidare till bilden. Här är det ganska ”straight forward”. Sharpness, Brightness, Contrast samt Saturation är saker vi alla filmnördar känner igen. Inga konstigheter och extra roligt är att, som tidigare sagt, Contrast faktiskt fungerar exemplariskt och verkligen KAN ge bättre kontrast till en kontrastfattig bildåtergivare. TrueLife – bildförbättringsegenskapen hos Faroudja DCDi-chippet, kan stängas av eller aktiveras, men Oppo rekommenderar självklart att denna hålls aktiv hela tiden. Vi instämmer, även om det är svårt att registrera några underverk vid jämförelser. Cross Color Suppression (CCS) kallas funktionen i DCDi som skall hjälpa till att separera färger vid stillbildstittande, men för film kan man lämna denna Off. Vi stannar nu här innan vi tråkar ut er alla. Oppo 981 har ytterligare en del inställningar, men med risk för att låta som ett reklamblad så ger vi oss som sagt här. Vad presterar då Oppo för resultat?

Utmärkt spelare och ypperligt köp!
Vi kikade på en hel del olika filmer under detta test och jämförde inte bara med vår referens Denon DVD-3930, utan även med HD-DVD (Toshiba HD-EX1) med hjälp av demoskivor samt filmen King King som har erkänt hög HD-kvalitet. Resultatet är förbluffande. Den solklart bästa bilden levereras självklart med en HD-film från Toshibas spelare, men för vanlig DVD är faktiskt Oppo 981 extremt lik Denon 3930 och det krävs mer eller mindre mätningar för att se konkreta skillnader. Liksom Denon så levererar Oppo mycket fina DVD-bilder till såväl normalupplösta displayer som HD-upplösta. Skärpan är på topp. Kontrast och färgåtergivning är exemplarisk och kontrasten kan också trimmas för kontrastfattiga displayer. Men Oppos stora styrka ligger i, vad jag kan se, felfri skalning av DVD-filmer (576p) till HD (1080p). Jag kan inte påstå att bilden blir direkt bättre alla gånger, mot att låta displayen skala själv, men jag kan verkligen garantera att det inte kan försämras heller, och skall jag vara ärlig så föredrar jag skalningen till 1080p via Oppo mot via Denon, även om jag med 576p föredrar Denons transparens. Skalningen är perfekt och helhetsintrycket av Oppo DV-981HD är klockrent i relation till priset! Har du en HD-display men kanske vill vänta innan du väljer format mellan HD-DVD och Blu-ray, eller söker du bara allmänt efter ett bra köp för DVD-spelare. Då skall du verkligen kolla in Oppa DV-981HD.

Bästa bild: HDMI!

 

 

Kontakter:
Här finns en full uppsättning analoga RCA-utgångar för ljud i stereo eller 5.1 samt digitalutgångar som optisk och koaxial för Dolby Digital eller DTS. För bilden saknas komponentutgång, men Scart finns samt självklart HDMI.

 

 

Fjärr:
En skön fjärr med bra grepp. Vi hade dock önskat belysta knappar samt en smula bättre layout på funktionerna, eller alternativt utformningen på själva knapparna. Det var hopplöst att hitta spolnings- och kapitelbytes-knapparna i mörkret.

 


PLUS
+ Skalar exemplariskt till 1080p
+ Spelar DVD med föredömlig bild
+ Spelar DVD-Audio
+ Spelar SACD
+ Spelar DivX
+ Tystgående
+ Mycket lågt pris!


MINUS
- Inga direkta!


OMDÖME
En exemplarisk DVD-spelare med fantastisk scaler till 1080p. Oppo DV-981 kan ALLT utom att spela HD-DVD eller Blu-ray. Men som DVD-spelare är den i vårt tycke helt fantastiskt prisvärd!

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.1 gain
Denon DVD-3930 (test kommer a.s.a.p.)
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl...


FAKTA
Region:
Bildformat:
Mediastöd:

Ljudformat:
D/A - bild:
D/A - ljud:
Videoprocessor:
HDMI:
Storlek:
Vikt:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
Regionfri
PAL/NTSC

CD/-R/-RW, DVD/±R/±RW, DVD-Audio, SACD, HDCD, DivX, XviD, WMA, Kodak Picture CD...
Samtliga (utom HD-format)

okänt
24 bit / 192 KHz
Genesis/Faroudja
FLI2310
576i/p, 720p, 1080i/p
BHD = 420 x 71 x 270 mm
2,4 kg
2500 kronor
Oppo: 021-18 87 18
www.oppo.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O O
O O O O O
O O O O +
O O O O O


23,5/25

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.