BigScreen, test, HD-spelare, september 2007
Tillbaka till Arkiv: Övriga tester

 

LG BH100

FRÄSCH HD-KOMBI, MEN DYR!

Som sägs i den kommande teknikartikeln om HD-DVD och Blu-ray på BigScreen; Vi är mitt i en förändringens tid! Det handlar (när vi talar om hemunderhållning) till stor del om formatkriget inför den stundande helt högupplösta framtiden. Elektroniktillverkarna och filmbolagen har valt sidor och nu förväntas vi konsumenter göra samma sak. Kriget handlar om vi skall möta framtiden med HD-DVD eller Blu-ray. LG har valt att vara ”smarta” genom att INTE välja sida, utan istället tillverka en spelare som stöder BÅDA formaten. Detta är ett bra drag även om det i sig också förlänger krigets utgång, men tyvärr har det också skett med en ganska tilltagen prislapp…

© 2007 BigScreen Entertainment

1) Först vill jag be om ursäkt för bildkvaliteten på fotografierna i denna recension. Orsaken till detta är att min gamla trotjänare; Sony DSC-F717 gick sönder härom dagen, och en betydligt enklare digitalkamera får nu agera stand-in tills vidare.
2) Jag beklagar också att vi tvingats börja med "vattenstämpel" på våra bilder! ^ Detta på grund av att BigScreens bilder dyker upp allt mer ofta på andra sajter, utan tillstånd från oss. Nu till recensionen...

Så här skrev vi nyligen i testet av Toshibas HD-spelare EX1:
"Man måste ha klart för sig att 1080p är meningslöst om man inte äger en bildåtergivare (plasma-TV, LCD-TV eller projektor) som har 1920 x 1080 i upplösning och dessa måste också stödja bandbredden som den progressiva signalen har, annars är det ”bara” vanlig 1080i, om nu ordet vanlig kan ingå i HD-sammanhang. Det är ett mycket litet antal konsumenter som satsat så stora pengar idag när det gäller bildåtergivare (så det inkluderar 1080p)."

LG:s BH100 är en produkt som självklart kräver rätt källmaterial för att visa vad den går för. Med rätt material menar jag naturligtvis HD i någon form. Antingen HD-DVD eller Blu-ray. Utöver det och FRAMFÖR ALLT så krävs alltså också en bildåtergivare som inte bara kan ta emot 1080p, utan som HAR 1080p i upplösning, det vill säga 1920 x 1080 punkter. Ganska elementärt hoppas jag, men ändå värt att påpekas. Denna bildåtergivare bör också vara äkta 1080p, och inte 1080i (interlace). Om du till exempel använder en vanlig DVD-skiva på en 1080-upplöst skärm, eller en HD-skiva på en SD-skärm (Standard Definition), så kommer du alltså INTE att uppleva äkta HD eller resultatet av betyget vi gav denna spelare. Det krävs; HD-film, HD-spelare och HD-återgivare.

Formatkrig – igen!
Personligen är jag EXTREMT emot alla former av formatkrig inom elektronikbranchen. Det de gör främst är att göra det svårare för oss konsumenter. Vi har sett det förr. När undertecknad var endast en liten grabb på 70-talet så fick jag uppleva kriget mellan BetaMax, Video2000 och VHS. Segrare blev VHS som alla vet, och detta trots det faktum att VHS inte alls var det tekniskt bästa formatet. På 90-talet utvecklades det som kom att bli kriget mellan SACD och DVD-Audio. Vad hände i den frågan egentligen? Ja den som det visste på rak arm. Formatkrig kanske kunde komma till en ”lösning” förr, för 20-30 år sedan när utvecklingen tog decennier, men i dagens digitala supersnabba era skapar de egentligen bara fåniga läger där både leverantörer och konsumenter måste välja sida. En kompromiss kan vara, som i detta fall, att inte välja genom att köpa en kombo-spelare som denna. Men på sikt kan det också betyda att du har betalat för något som du i längden bara kommer att bruka till 50% beroende på vilken sida som vinner. Mer om allt detta kommer att kunna läsas om i en separat artikel inom kort. Nu till testobjektet…

Superfräsch i sin enkelhet
Jag är, som somliga läsare kanske snappat upp, väldig svag för rena linjer och en proper och sober design utan en massa onödigt ”lull lull”. Därav min svaghet för NAD bland förstärkare (även om Denon och Rotel är de som oftast fångat mitt öra). LG:s senaste spelare här bär en mycket städad och snygg design i kolsvart med futuristiskt tjusiga knappar på ovansidan. De smälter in mycket väl i designen och den kraftiga kritvita belysningen de har är väldigt käck, måste jag säga. Märkligt nog stängs den dock av när man använt någon av knapparna vilket gör dem helt omöjliga att se i mörkret. Jag hade hellre sett en valmöjlighet där, men men, snyggt är det i alla fall när det väl lyser. Den lilla LG-loggan på framsidan är också belyst, och den förblir så under hela användningstiden. Kanske hade det varit bättre om denna hade släcks istället då den lyser med ett ganska intensivt sken rakt emot TV-soffan. Men det är ju detaljeri i och för sig. När man touchar någon av knapparna får man förresten ett tjusigt ”plong-ljud”, men det kanske också är något irriterande i längden. Baksidan håller med en hyfsat normal uppsättning anslutningar. Vi får RCA för 2-kanalig stereo samt 5.1-ljud, men även koaxial samt optisk utgång för rent digitala signaler för dig som vill processa ljudet externt i din förstärkare eller receiver. För bilden är det komposit, komponent och HDMI som gäller. S-video har LG slopat denna gång, och kanske är det lika bra då signalen används ännu mer sällan än komposit. Fast tanken på att (försöka) ta ut en HD-film nedkomprimerat genom en simpel kompositkabel är ju förståss en ännu mer motbjudande tanke än S-video. Det vore som att äta plankstek med årgångsvin i en skitig svinstia… ungefär. Slutligen fjärren – en designmässigt passande historia som gör precis det den skall och med en känsla av en klassisk väl fungerande fjärr som alla känner igen.

Mycket enkelt handhavande
Spelarens OSD (On Screen Display) är extremt enkel att använda och du behöver inte alls vara någon ”nörd” för att ställa in denna maskin. Allt är väldigt överskådligt upplagt och det hela presenteras med ett mycket behagligt gränssnitt rent grafiskt sett. Så här skall en spelarmeny för Setup se ut. Först väljer du huruvida du tänker nyttja en 4:3 eller 16:9-bild. Har du en traditionell TV/skärm eller projektor med 4:3-bild så kan du också ställa spelaren att visa Pan n Scan (full bild) eller Letterbox med svarta kanter. Med andra ord, precis som på vilken normal DVD-spelare som helst, inga konstigheter. Vidare kan du välja Resolution, det vill säga upplösning, mellan 576i/p, 720p och 1080i/p. Som jag sade tidigare, så är äkta 1080p självklart helt överlägset, men ämnar du bruka vanliga DVD i din BH100 så är det en fördel att kunna köra BH100 med 576p, eftersom scalern i denna maskin inte riktigt uppnår samma kvalitet som på till exempel Toshibas EX1. Så för DVD, ställ BH100 till 576p föreslår jag. Oskalat är bättre än skalat med artefakter. Language är nästa val i menyn som ger val för Display Menu, Disc Menu, Disc Audio och Disc Subtitle. Audio ger dig access till SPDIF med valen PCM eller Bitstream. Äger du inget surroundsystem och ämnar bruka din TV:s ljud direkt via HDMI så skall Audio ställas till PCM (Pulse Code Modulation). Sampling Frequency ger dig 48 eller 96KHz. Speaker Out väljer mellan 2 ch eller 5.1 ch (channel) och slutligen Speaker Setting ger dig möjlighet att tala om för spelaren om du använder stora eller små högtalare samt köra testtoner till dessa (för dig som använder RCA-utgångarna till ett slutsteg). Lock är som alltid val för censur och under Other hittar vi en par småsaker som till exempel möjlighet att stänga av ljudet från knapptryckningarna. Allt detta är vanliga saker som finns på de flesta spelare och man kan tycka att för prislappen BH100 tingar så bör man få mer? Jag anser dock att man inte behöver mer än så här i en spelare. Det är fullt tillräckligt, det är snyggt och det är lättarbetat.

Strypt ljudformatsstöd, mm?
LG BH100 är en ganska fullfjädrad spelare – för bilden… men hur är det då med ljudet? Ja det mest uppseendeväckande måste vara bristen på stöd för vanliga CD-skivor. Dels spelas inte VCD (Video CD) eller SuperVCD om nu någon använder det, men att inte vanliga Audio CD spelas måste ses som en STOR brist! Inte heller stöds DVD-Audio eller SACD – så man kan snabbt dra slutsatsen att BH100, av någon anledning, primärt är tänkt som en BILD-spelare, och detta för HD, i första hand. Men som ljudspelare är den i stort sett värdelös med andra ord. Ljudet du får ut genom denna maskin är ljudet som kommer med filmen i princip. En annan faktor som är strypt är förmågan att spela det interaktiva meny-formatet på HD-DVD-skivor kallat ”HDi” – något som fått ”HD-DVD-komissionen” (DVD Forum) att förbjuda LG att bära HD-DVD loggan på BH100. Därav ser vi endast Blu-ray logotypen på den annars så snygga svarta ovansidan i borstad aluminium. Det är märkligt och underligt att LG snubblar så fumligt på mållinjen i en sådan fråga, men någon har säkert en förklaring till det. Dock ingen av oss som jobbar med BigScreen. Vidare, och till ännu större nackdel för LG så saknas också fullt HD-stöd för ljudet. Via HDMI kan du enbart skicka ”vanlig” Dolby Digital och DTS, så de nya ljudformaten för dessa HD-system (Dolby Digital Plus och DTS-HD) konverteras ned till de traditionella format vi är vana vid från DVD-eran. Och är det en vanlig stereo-utrustad TV du kopplat in via HDMI så måste du alltså ställa spelaren till 2-kanaligt ljud via PCM-kodning för att över huvud taget få något ljud alls. En auto-switch här hade varit underbart trevligt. HD-ljudformaten kräver för övrigt att du använder de analoga RCA-utgångarna vilket kanske inte passar allas planer. Den sista negativa aspekten måste vara den långsamma hanteringen av skivor och startup-tiden. Det tar cirka 35 sekunder för spelaren att starta upp, samt ytterligare drygt 20 innan den fått koll på vad man stoppat i den. Vi pratar upp emot en minut innan man kommer igång med andra ord. Allt detta kan vara den faktor som tynger ned denna maskin mest, ihop med priset.

En ren spelare för HD-BILD!
Skall vi gå till mer positiva saker så är det självklart stödet för båda HD-formaten. Att branschen inte kunnat enas INNAN man lanserar HD över huvud taget tycker jag förvisso personligen är SKANDAL och därför är det underbart att det finns tillverkare som LG här, som tänker så här pass långt i alla fall. Nackdelen blir dels att kriget förlängs eftersom man med dessa maskiner inte behöver välja sida (vilket skapar mindre tryck på marknaden). Men främst handlar det för den enskilde om priset som i detta fall är en bra bit över 10 000 kronor, runt 11 i testande stund. För detta för man en spelare som har tydliga begränsningar inom ljudbiten enligt ovan, men man får också dubbelformatstödet samt en UNDERBAR bildkvalitet med Blu-ray och HD-DVD. Varför inte kalla det ”transparent”, precis som våra referenshögtalare; InoAudio Pi60 Signatur som bara spelar vad som skickas in i dem. Precis på samam sätt verkar LG’s BH100 skicka ut exakt den kvalitet som finns på skivan – i alla fall med HD-skivor. Tilläggas bör dock att detta resultat får man med andra testade HD-spelare också, men LG hamnar alltså ingalunda heller efter någon annan i fråga om bildkvalitet. Med vanlig DVD beter sig BH100 som en vanlig DVD-spelare i normalklassen kring 3000-4000 kronor. Jämfört med vår referens-DVD; Denon DVD-3910 har den inte en chans, delvis beroende på en ganska klen video DAC (D/A-omvandlare) på endast 27 MHz i 8 bit. Men jämfört med HD så känns samma 3910 också som en gammal rostig Ford bredvid en skinande blank Corvette. Bilden är, oavsett HD-format, helt ”outstanding” med perfekt skärpa, färgskala och detaljrikedom – HELT utan krav på avancerade kalibreringar! Det blir garanterat en markant förbättring på vilken display som helst av modernare sort, oavsett om det är plasma, LCD eller projektor, men med en äkta HD-display når man obeskrivlig kvalitet i fråga om bild. LG BH100 skall köras som en HD-spelare för film – så är det bara. Det är det den är byggd för och inget annat...

Bästa bild: HDMI - 1080p med äkta HD!

 

 

Kontakter:
Allt utom S-video och SCART, men saknar vi verkligen dem?

 

 

Knappar:
Snygga och kraftigt belysta, men slocknar efter en knapptryckning?

 

 

Fjärr:
En designmässigt passande historia som gör precis det den skall och med en känsla av en klassisk väl fungerande fjärr som alla känner igen.

 

 

PLUS
+ Spelar både Blu-ray och HD-DVD!
+ Perfekt HD-kvalitet i 1080p!
+ Bra DVD-kvalitet som vanlig DVD-spelare.
+ MYCKET enkelt handhavande!


MINUS
- Stöder ej vanlig CD, samt dåligt stöd för Audio överlag!
- Långsam!
- Dyr!


OMDÖME
En HD-spelare med stöd för BÅDE Blu-ray och HD-DVD med fantastisk bildkvalitet helt efter normerna, men bristerna i stöd för ljudformat samt prislappen drar ned betyget rejält... Kommande modeller i serien lär med största sannolikhet råda bot på detta! Därför kan vi inte ge mer än strax över godkänt i betyg för BH100. Personligen skulle jag invänta förbättrade modeller, men skulle jag köpa idag skulle jag också välja BH100 framför en separat HD-DVD eller BluRay-spelare tack vare formatstödet. Detta är för övrigt också en vinnare av EISA-priset "Best HD-player" 2007.

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000, Optoma HD81 & Samsung LE46M86
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.0 gain
Denon DVD-3930
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl... samt King Kong (HD-DVD) och Boog & Elliot (Blu-ray).


FAKTA
Region:
Bildformat:
Mediastöd:
Ljudformat:

D/A - bild:
D/A - ljud:
De-interlacer:
HDMI:
Storlek:
Vikt:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
2
PAL/NTSC

DVD/-R/-RW/+R/+RW, HD-DVD, Blu-ray
Samtliga för FILM inkl Doly Digital Plus, Doly True HD, DTS-HD. (exl DVD-Audio & SACD)

27 MHz / 8 bit
96 KHz / 24 bit
okänd

576i/p, 720p, 1080i/p
BHD = 430 x 79 x 250 mm
4,1 kg
11 000 kronor
LG: 08–566 415 00
http://nordic.lge.com

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O
O O O O
O O O O O
O O O
O O +


17,5/25

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.