BigScreen, DVD-spelar-test, december 2004

 

Denon DVD-A11

ELIT-DVD!

Den här DVD-spelaren har i och för sig funnits ute ett bra tag nu… närmare bestämt – cirka ett år! Men modellen är fortfarande synnerligen aktuell i handeln och eftersom det just nu inför jul verkar vara väldigt svårt att få loss projektorer för test så fick vi på grund av detta ”äntligen” lite tid över att recensera denna tunga DVD-spelare. Det visade sig komma extra lägligt just nu då testet av LG:s nya plasma RZ-42PY10x härom veckan avslöjade en svaghet hos denna i övrigt fenomenalt fantastiska ”uber”-DVD-spelare! Vi har alltså återigen funnit en tung akilleshäl hos en i övrigt helt felfri produkt…

© BigScreen Entertainment

Egentligen skulle vi just nu ha testat klart Sonys nya projektor VPL-HS50. Planerad leverans var i torsdags i förra veckan den 16:e december 2004, men på grund av STORA leveransproblem från Sony och distributören Wiktors så beställde vi istället en InFocus ScreenPlay 777, för att bjuda på lite extra ”porrig” läsning så här inför jul. ;) Jag menar, det kan ju vara skoj att läsa om en Ferrari även om man inte har råd att skaffa en själv? Den verkar dock också dröja. Inte på grund av brist på varan, men på grund av försäkringskontroller. Det kanske man kan respektera dock för en produkt som kostar en kvarts miljon. En Mitsubishi HC900 blev då vårt nästa mål att få tag på, men produktchefen på Mitsubishi har hunnit smita till tomteland med familjen, så det sprack det med. Optoma ThemeScene H57 blev försök nummer fyra, och med lite tur kommer den innan julafton, men i väntan på någon av dessa fyra så bjuder vi istället här på en recension av Denons feta DVD-spelare DVD-A11 som i janurai 2004 blev den modell vi till slut satsade på som referensmodell för alla tester. Meningen var att vi skulle ha en maskin som var helt transparent och inte på något sätt påverkar eller bromsar den potentiella bildkvaliteten i testobjektet genom att bli en flaskhals, oavsett om det rör sig om en projektor, plasma eller dylikt. Jag anser personligen att vi med DVD-A11 fann en sådan produkt. Vad vi inte visste var däremot att den lider av ett problem som är relaterat till DVI-utgången. Mer om det i slutet av artikeln. Detta är dock fortfarande en fantastisk spelare som ger den bästa bildkvalitet man kan tänka sig från en DVD-film.

Uppdaterad guldklimp!
Enligt reklamen så skall DVD-A11 vara ”Denons mest avancerade DVD-spelare någonsin”. Modellen ersatte bland annat den hysteriskt dyra DVD-A1 (ca 35 000 kronor) som har utgått nu, samt den något ”enklare” DVD-3800 (ca 15 000 kronor). Modell A11 här kostade vid lanseringen runt 20 000 kronor, men har nu sjunkit till cirka 16 900 kronor – ett något mer humant pris, även om det fortfarande är väldigt mycket pengar för en DVD-spelare givetvis. Vad får man då för ett pris som motsvarar en bra budgetprojektor, och är det verkligen värt det? Till att börja med så syns det direkt på denna maskin att den är dyr, och ser man det inte så lär man känna det när man skall flytta på den. 13 kg är mycket för en DVD-spelare då många av de minsta knappt väger 1 kg, och apparaten är dessutom lika bred som den är lång. Vikt skvallrar också oftast om gedigna komponenter och inuti denna guldfärgade skattkista så gömmer sig också en hel del sådant. Mer om det senare. Finishen är som sagt i elegant guldfärg, men går även att få i traditionell svart om man så vill.

Kontaktproppad
Baksidan hyser ett gäng anslutningar för alla tänkbara behov. För oss på BigScreen är det till exempel ypperligt med dubbla komponentutgångar som tillåter drift av två projektorer samtidigt, progressive som interlace. Det finns även dubbla komposit, dubbla S-video samt dubbla SCART. Och självklart även en DVI för digital bildinformation samt en RS-232 för service och mjukvaruuppdateringar. Ljud kan du ta ut analogt genom en uppsättning RCA-utgångar för samtliga surroundkanaler, eller digitalt genom en optisk utgång eller en coaxial. Som en bonus för Denon-ägare i övrigt så finns det även en anslutning för ”Denon-Link” som lika enkelt som en coax eller optisk kabel leder ljud digitalt mellan DVD-spelare och förstärkare med samma kontakt som till exempel Denon AVC-A1SRE. Ljudet skall här enligt Denon också ha mindre ”signal loss” på vägen. För att göra utbudet ännu större så finns det även en IEEE 1394-kontakt som i princip gör samma sak, fast under licens från ”Institute of Electrical and Electronics Engineers” samt med fullt stöd för multikanalsljud som DVD-Audio och SACD. Denon Link kräver version ”S.E” (”Second Edition”) på båda komponenterna för att stödja multikanalsljud, men det behöver alltså inte IEEE-kontakten. Fronten på DVD-A11 ser ganska ren och prydlig ut med snygg och logisk placering av knappar och funktionsindikatorer. Displayen sitter snyggt centrerad rakt under själva DVD-släden som också är centrerad på själva maskinen, och tydliga ljusblå LCD-tecken och siffror ger dig all info du kan tänkas vilja veta om den aktuella skivan – DVD som CD och dylikt. Man ser till exempel, förutom spelad tid naturligtvis, bland annat vilken typ av skiva man spelar som sagt, typ av ljudsystem och ljudformat, om man har Progressive Scan aktiverad eller ej, hur många audiokanaler som är aktiva från just denna skiva, med mera.

Fullt med inställningar
Fjärren är en lite mer slätstruken upplevelse. Den är ganska stor men ligger bra i handen som man brukar säga. Utseendemässigt så är det lite plastigt, mörkt och trist. Belysning saknas och man får lite känslan av att fjärren hör till en VHS-video, och inte en dyr DVD-spelare. Jag hade helst sett en fjärr som passade bättre i designen med själva DVD-spelaren, samt med belysta knappar med lite mer ogrötig knapplayout. Detta är en ok fjärr, men det finns bättre. Pioneer brukar till exempel kunna detta ganska bra. Tittar på på OSD:n (menyn på skärmen) så ser vi en hyfsat omfattande meny för olika inställningar. Förutom de vanliga inställningarna för språk, bildformat och ljud så kan man välja om man vill använda progressiv output på komponentutgångarna eller interlace. Att man måste in och rota i menyn för att göra detta är i och för sig inte särskilt användarvänligt jämfört med andra som har en direktknapp på fronten eller fjärren, men det funkar i alla fall och bilder ges via den inbyggda DCDi-kretsen med perfekt progressivt resultat när denna är aktiv. Självklart finns det massor med inställningar här, men det vore slöseri med er tid att gå igenom dem alla. De flesta är som sagt vanliga och brukliga funktioner för ljud och bild. Går vi vidare till menyn för bildtrimning så kommer det lite mer ovanligt godis som minnesplatser för 5 olika kalibreringar av bilden redan här vid källan. Detta kan man göra genom att manipulera inställningar som Contrast, Brightness, Sharpness, Hue, Enhancer, Black Level, White Level, Chroma Level, Chroma Delay, 3D Noise Reduction, Block Noise Reduction, Mosquito Noise Reduction, Cross Color Surpression samt en extremt omfattande och komplicerad gammakorrektion. Detta är INTE vanligt på en normal DVD-spelare och kanske inte heller något man behöver. Men det är skoj när möjligheten finns där att prova sig fram och trimma redan vid bildkällan.

12 bit, 216 MHz x 6!
Via en liten knapp och ett litet vred på fronten kommer man åt extra funktioner under vad Denon kallar ”Mode setup”. Här finns val för Super Audio CD, Low Pass Filter för SACD, Pure Direct som stänger av alla videokretsar vid audiolyssning för ett extra rent ljud, DVI Setup som bestämmer upplösningen på DVI-signalen som lämnar DVI-porten där du kan välja mellan 480p/576p, 720p och 1080i, samt DVI Black Level som utökar ”data range” för DVI-signalens ljusomfång. Detta är en mycket avancerad DVD-spelare, men det är ändå inte inställnings- och kalibreringsmöjligheterna som gör oss glada. Det är i första hand kopplingsmöjligheterna och de mycket fina kretsarna inuti. Dels har vi självklart DCDi-kretsen från Faroudja (FLI2310) som hanterar både 2:2- och 3:2-pulldown och ser till att alla bilder blir progressiva via komponent (om man vill). Men sedan har vi också det smått otroliga faktum att Denon plockat in inte en, inte två, inte tre… utan hela sex stycken D/A-omvandlare som hanterar bildens konvertering från digitalt till analogt. Dessa sötnosar jobbar i 12 bit med en samplingsfrekvens på skyhöga 216 MHz, vilket kan på skoj jämföras med de allra första generationsspelarnas blygsamma 8 bit, 27 MHz. För progressiva bilder jobbar spelaren med 8 x översampling och för interlace; 16 x översampling. Så det är inga leksaker vi pratar om här, vilket också syns i bildkvaliteten via analog komponentsignal som ofta är bättre än den digitala där projektorn själv sköter D/A-omvandlingen. Men det tål också att nämnas att skalningen via HDMI till de olika upplösningarna är av världsklass, så bild via DVI är inte på något sätt underlägset komponent, det är bara inte givet att det är bättre för det är digitalt. Och givetvis är Denon DVD-A11 helt ”chroma bug”-fri på alla utgångar!

Uppdelad power supply och proteiner (!)
Ytterligare en high end-egenskap som minskar risken för distorsion i ljud och bild är A11:s användande av separat strömförsörjning till ljud- respektive bildsidan av spelaren. Utöver det har man också implementerat ett Low Pass Filter för bilden som skall ta bort all form av jitter och störningar. ”AL24 Processing”, Denons egen teknik för att trimma DVD-Audio är uppdaterad sedan föregående modeller. Enligt Denon själva så skall den, citat; ”…thoroughly suppresses quantization noise associated with D/A conversion of LPCM signals with optimum clarity that will bring out all the delicate nuances of the music.” Det låter det, bokstavligen! Själva släden och mekaniken som hanterar skivorna är vidare skyddade från vibrationer med bland annat ett lager med protein (!?) som skall avhjälpa även de minsta skakningar. Now THAT’S advanced! ;)

Maxat formatstöd & tunga DAC:ar
Ja vad kan passa bättre som styckerubrik till en spelare som hanterar i stort sett samtliga format du behöver som; CD, HDCD, SACD, CD-R/RW, DVD, DVD-Audio, DVD-R/RW, DVD+R/RW, MP3, WMA, JPEG, Kodak Picture CD och Fuji Color CD. DVD-Audio och SACD processas med dubbla Analog Devices Melody 100 ”HammerHead” SHARC’s processorer. Det är feta komponenter kan vi lova, för er som gillar konceptet med DVD-Audio. Övrigt ljud processas via audio-DAC:ar från världskända Burr Brown med 24 bit, 192 KHz, så det kan faktiskt löna sig att ta ut ljudet direkt från DVD-A11 via lågnivåutgångarna (RCA). DVI-utgången är av typen DVI-D med fullt stöd för HDCP givetvis. Det finns mycket att säga om tekniken i DVD-A11, men hur låter det då och hur ser det ut? Ja eftersom vi valt denna maskin som referens för alla våra tester av bildåtergivare så råder det nog ingen tvekan om att vi är nöjda med dess bildkvalitet? A11 är remarkabelt bra och att tro att denna DVD-spelare skulle bli en flaskhals vid tester av bildåtergivare vore befängt. Alla maskiner som testats med denna spelare som källa har verkligen presterat maximalt och ofta mycket bättre än vad vi sett på mässor och pressvisningar med billigare DVD-spelare för runt 5000 kronor.

Transparent referenskälla!
Denon DVD-A11 ger den bästa bildkvalitet som en bildåtergivare klarar av idag och begränsningen i bildkvalitet sitter därför där i slutstationen, inte här vid källan. Vi vågar påstå att A11 är som sagt helt enkelt transparent! Ljudmässigt finns inte heller ngt att klaga på. Tar du ut ljudet digitalt så hänger allt på förstärkaren i fråga. Tar du ut det analogt och processat direkt via RCA-utgångarna på A11 så får du maximal kvalitet som bara behöver kompletteras med tungt förstärkeri. Vi rekommenderar till exempel Denon, Harman Kardon eller Rotel för detta. Men så länge du inte parar A11 med billiga komponenter från postorder eller snabbköp så kommer DVD-A11 bli hjärtat i din hembio med maximal källkvalitet. Denon DVD-A11 är en sann referensprodukt och står tryggt i vårt testrum ett bra tag till.

Det negativa: Läs testet av LG:s plasmaskärm RZ-42PY10x samt den separata artikeln om DVI & HDMI-problem med plasmaskärmar, för mer info om DVI-signalen på Denon DVD-A11...

 

 

Kontakter:
För oss på BigScreen är det till exempel ypperligt med dubbla komponentutgångar som tillåter drift av två projektorer samtidigt, progressive som interlace. Det finns även dubbla komposit, dubbla S-video samt dubbla SCART. Och självklart även en DVI för digital bildinformation samt en RS-232 för service och mjukvaruuppdateringar. Ljud kan du ta ut analogt genom en uppsättning RCA-utgångar för samtliga surroundkanaler, eller digitalt genom en optisk utgång eller en coaxial. Som en bonus för Denon-ägare i övrigt så finns det även en anslutning för ”Denon-Link” som lika enkelt som en coax eller optisk kabel leder ljud digitalt mellan DVD-spelare och förstärkare med samma kontakt som till exempel Denon AVC-A1SRE. Ljudet skall här enligt Denon också ha mindre ”signal loss” på vägen. För att göra utbudet ännu större så finns det även en IEEE 1394-kontakt som i princip gör samma sak, fast under licens från ”Institute of Electrical and Electronics Engineers” samt med fullt stöd för multikanalsljud som DVD-Audio och SACD!

 

 

Fjärr:
Fjärren är en lite mer slätstruken upplevelse. Den är ganska stor men ligger bra i handen som man brukar säga. Utseendemässigt så är det lite plastigt, mörkt och trist. Belysning saknas och man får lite känslan av att fjärren hör till en VHS-video, och inte en dyr DVD-spelare. Jag hade helst sett en fjärr som passade bättre i designen med själva DVD-spelaren, samt med belysta knappar med lite mer ogrötig knapplayout. Detta är en ok fjärr, men det finns bättre.

 


PLUS
+ Maximal bild- & ljudkvalitet!
+ Dubbla bildutgångar på det mesta!
+ Stora kalibreringsmöjligheter!
+ Stort formatstöd!
+ Snygg design


MINUS
- DVI till plasma!
- Priset!


OMDÖME
En av världens bästa DVD-spelare just nu och sedan början av 2004, som dock har en svaghet, och det är DVI-ut till plasmaskärmar. I övrigt är denna spelare en utsökt produkt i referenskvalitet och därför också
vår referensspelare och bildkälla för alla våra tester

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Kablar:
Filmer:

     

Supra
Star Wars epII, Sagan om Ringen & Sagan om de Två Tornen – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing...


FAKTA
Region:
Bildformat:
D/A - bild:
D/A - ljud:
Ljudformat:
De-interlacer:
Storlek:
Vikt:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
2
PAL/NTSC
Analog Devices (ADV-7310) 12 bit/216 MHz
Burr Brown (PCM/DSD 1790) 24 bit, 192 kHz

Samtliga + DVD-Audio & SACD
Faroudja DCDi (FLI2310)
BHD = 434 x 139 x 434 mm
12,8 kg
17 000 kronor
HiHi-Klubben: 08–545 458 40
www.hifiklubben.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O O
O O O O +


23,5/25