BigScreen, DVI-information, december 2004

 

Med anledning av testet av LG RZ-42PY10x…

DVI- & HDMI-PROBLEM…

Under testet av LG:s fenomenalt bra plasmaskärm RZ-42PY10x så uppdagades något som kom att visa sig vara ett scoop av enorma mått. Problemet vi hade med att få DVI-ingången att fungera var uppenbarligen ett mycket större problem långt utanför vårt testrum än vad vi någonsin kunde ana. Att vi inte fick signal på denna ingång visade sig nämligen inte vara begränsat till just denna plasmaskärm, utan något som många snart kommer att snubbla över och råka ut för. Vi vill passa på att ge ett STORT tack till LG Electronics Nordic AB för deras omåttliga engagemang i detta problem och att söka efter en lösning. En lösning kanske de inte fann, i alla fall inte en enkel sådan, men definitivt en förklaring. Vi ger nu ordet till LG:s produktansvarige här i Sverige…

© BigScreen Entertainment

Kista 2004-12-08
Med anledning av problem med att få bild via DVI-kontakten på vår plasma RZ-42PY10x som uppmärksammades i BigScreens test...

Problemet uppkom då man i testet anslöt DVD-spelaren (Denon DVD-A11) med DVI-ut till plasmans DVI-ingång. Bilden kunde visas en stund men försvann sedan (”No signal”), alternativt att man inte fick någon bild alls (”No signal”). Vi har tagit detta på största allvar och har haft tekniker från fabriken här i Sverige som efter omfattande tester och laboreringar i tre dagar har kommit fram till följande:

Vi har använt tre populära DVD-spelare i olika prisklasser och med olika utgångar. Plus DVD-spelaren som användes i testet naturligtvis.

Denon DVD-A11. DVI-utgång
Denon DVD-3910. HDMI- och DVI-utgång
Pioneer DV-668. HDMI-utgång
Samsung DVD-HD745. DVI-utgång

Kablarna vi använde kommer från Monster Cable. HDMI till DVI samt DVI till DVI.

Samtliga DVD-spelare med DVI-ut (från DVI till DVI) förutom just den som användes i testet (Denon DVD-A11) fungerade utan några som helst problem! Men ingen av spelarna med HDMI-ut (HDMI till DVI) fick vi dock någon signal på! Kvaliteten och överföringen av bilden är teoretiskt den samma på HDMI som för DVI. Det skulle alltså inte teoretiskt ha någon betydelse om man ansluter en DVD-spelare med HDMI-utgång via övergång till DVI på plasman, eller om man anslöt en DVD med DVI till DVI. Denons DVD-3910 har till exempel både DVI- och HDMI-utgång. DVI anslutningen till plasmans DVI fungerade utan anmärkning men HDMI-utgången till plasmans DVI fick vi ingen signal på?

Efter mätningar på signalstyrkor så fann man att den jordade signalstyrkan på samtliga DVD spelare med HDMI-utgång var väldigt låg, och i fallet Denon DVD-A11 så var den jordade signalstyrkan låg även på DVI-utgången!

Efter att ha konstaterat detta så utvidgade vi testet till att även omfatta andra plasmaskärmar från andra tillverkare. Vi tog dom ”största” fabrikaten på marknaden som har DVI-ingång och gjorde samma test med samma DVD-spelare på dessa. Ingen utav dessa plasmaskärmar gav någon bild från DVD-spelarnas HDMI-kontakter! Och DVI-anslutningarna på samtliga plasmaskärmar som vi testade behöver som lägst 3,50 volts kontinuerlig jord för att fungera. Alla DVD-spelare med HDMI-ut låg på under 3,3 volt vilket resulterade i att man inte fick någon bild via HDMI över huvud taget. Denons DVD-A11 hade ytterligare ett problem. Den skickade ut inte bara låg, utan även oregelbunden spänning på jorden som pendlade mellan 3,4 och 3,56 volt vilket resulterade i att plasmaskärmarna, liksom vår plasma i testet, tappade signalen.

Red anm: Skulden för DVI-bristen i testet ligger alltså på Denon i detta fall!

Komplettering 2004-12-03
Vi har fortsatt forska i problematiken med HDMI till DVI och fått följande kompletterande information. HDMI finns i nuläget i två versioner en HDMI version 1,0 som var den första som lanserades. Denna fick sedan en uppdatering i form av HDMI version 1,1 i maj månad 2004. Version 1,1 verkar ha en signal styrka som stödjer DVI standarden (dock ej bekräftat till 100%). Vi har efter dessa uppgifter därför testat Pioneers DV868 (version 1,1) som fungerade alldeles utmärkt. Samtliga av DVD-spelarna vi testade tidigare visade sig ha version 1,0. Pioneer DV668 som vi testade och inte fick till att fungera har troligtvis uppdaterats då vi har haft kunder som har hört av sig och sagt att deras Pioneer DV668 fungerar utmärkt. Detta kan även ha skett med andra modeller.

Hör gärna av er till mig med era erfarenheter.

Med vänlig hälsning
Joakim Örnstig
Produkt Specialist
LG Electronics Nordic AB
http://nordic.lge.com


Läs mer om HDMI på www.hdmi.com.


BIGSCREEN KOMMENTAR
Ibland springer tekniken ifrån oss och även om Denon DVD-A11 är en DVD-spelare i världsklass när det gäller ren hantering av analog bild och ljud så får de maximal minuspoäng för deras DVI-utgång som uppenbarligen bara funkar fint på projektorer och inte på plasmaskärmar. Vi gissar att projektorerna inte kräver lika hög och jämn signalstyrka, men det är dåligt av ett så stort och vida välrenommerat företag som Denon att inte göra bättre ifrån sig på denna punkt med en produkt som kostade 20 000 kronor vid lanseringen! LG Electronics skall ha ALL CREDIT för att ha grävt så djupt i detta problem och kunnat förse oss som första hemsida i Sverige (världen?) med denna mycket tunga, häpnadsväckande och synnerligen viktiga information angående ett problem som kommer drabba många med DVI- och framför allt HDMI-utgångar på sina DVD-spelare…