BigScreen, test, multimediaspelare, april 2007
Tillbaka till Arkiv: Övriga tester

 

Archos 504

SUVERÄN MIKROBIOGRAF!!!

Förvisso så är BigScreen ”all about the BIG picture”, som alla vet. Men, vi skall för första gången göra ett kraftigt undantag, och detta beror på att undertecknad för första gången blev djupt imponerad av bildkvaliteten i en sådan här liten leksak. Ändå sedan jag för första gången flög till USA i 12 timmar så har jag längtat efter en produkt som denna. En portabel liten mikrobio som faktiskt har avnjutbar bildkvalitet OCH överkomligt pris. Dessutom behövs inte en hel hög med DVD-skivor! Denna lilla baby lagrar allt på sin inbyggda hårddisk på hela 160 Gigabyte! Det kallar jag smidigt till skillnad från de portabla DVD-spelare som finns som egentligen är ett sämre köp än en portabel dator. Men denna apparat råder bot på behovet.

© 2007 BigScreen Entertainment

Vi pratar för första gången i BigScreen’s historia, så här pass mycket, om en bildprodukt som har en bildstorlek på under 32 tum. Faktum är att det inte ens är 10 tum – det är så litet som 4,7 tum. Men det är widescreen och det är mycket bra bildkvalitet. I alla fall för att prata om en produkt som tingar mellan 5 och 6000 kronor. Förvisso en hel del pengar kan man tycka, men lägg då också märke till att du kan mata in hela 450 filmer i denna apparat! Ja du läste rätt! 450 FILMER!!! Få se nu, jag äger cirka 120… ja, imponerande är bara förnamnet. Då är säkert kvaliteten usel tror många? Men nej, den är som sagt lysande. Och tänk så stor väska du skulle behöva om du reser med en portabel DVD-spelare och 450 DVD-filmer? Kanske inte ett så roligt skämt som jag hoppats, men det finns ju dem som är ännu större filmgalningar än mig, så man vet ju aldrig. Läckert är det i alla fall. Och spär man dessutom på att siffran 450 bara gäller för filmer och att det för musik handlar om – lyssna nu – 80 000 låtar så låser sig nästan ögonbrynen vid hårfästet!!! Skall vi spåra ur totalt nu… vad sägs då om att lagra 1,6 M I L J O N E R (!!!) JPG-bilder!? Med andra ord – denna maskin är ett mindre mirakel! Tycker man att cirka 6000 kronor är på tok för mycket för detta så finns spelaren också i ”lättare” varianter med 80 och 40 gigabyte, till skillnad mot 504:ans 160 gigabyte. För dessa får man ge cirka 4000 respektive 3500 kronor. Det är alltså lagringsutrymmet som i första hand drar iväg med priset.

Silver, silver, silver
Jag hatar silverfinish! Men det vet ju alla trogna läsare redan så det kanske är dumt att tjata om det. Men skulle jag personligen köpa en Archos så skulle jag hemskt gärna vilja ha den i samma design som min Samsung D600 mobil, det vill säga en kombination av svart matt gummi och svarta högblanka ytor. Kanske med en tunn ram i högblankt krom runt skärmen också. Det vore något det! Hur som helst, 70-tals matt silver är det. På ovankanten sitter On/Off-knappen som bootar igång samt stänger ned systemet. Man skall ju ha klart för sig att detta handlar om en liten multimediadator i miniatyr. Det är egentligen bara gränssnittet som skiljer den från en dator om man skall hårdra det. Vänstersidan håller med diverse små aktivitets-dioder. Höger sida har en normal headphone-ingång i samma stil som alla MP3-spelare och dylikt har. Här kan vi genast också påpeka att man bör införskaffa ett par ”fetare” lurar än de som följer med. Det är absolut inte dåligt ljud i dem, men för alla som jag som kan få spänningshuvudvärk av att pressa in små plastbitar i öronen, så är det båda bekvämare och bättre med större hörlurar.

Hörlurar är ett krav!
Det ”inbyggda” ljudet som spelas ur en högtalare när inga lurar är anslutna är tveklöst maskinens största märkbara svaghet. Det låter ganska precis som min kära fars gamla transistorradio från 60-talet, och rekommenderas lika högt som en sådan. Till och med tunnelbanevagnarna i Stockholm har bättre ljud än så här. Men detta är också det enda som är riktigt dåligt med spelaren. Allt annat får betyget bra till mycket bra kan man säga, och med lurar (som man skal ha) så är ju problemet borta i alla fall, så vi kan inte lägga någon stor vikt vid detta. Det är bara värt att påpeka för er som tänkt titta flera än en. Som en direkt lösning på det skulle det var att skaffa en förgreningskontakt för lurar.

Saknar redigering?
Till höger om bildytan sitter knappsatsen som är väldigt bra utformad. En solklar miss i designen är dock att man inte kan välja att tända en belysning på knapparna här, men om man bara ser på logiken i övrigt så gör dessa fem knappar precis allt du behöver, och hur enkelt som helst. Men så fort det blir lite mörkare så är det mycket svårt att se gravyren på dem, så räkna med pill och du till exempel sitter i ett nedsläckt flygplan och skall klicka dig fram till din musikskiva eller film i din Archos-spelare. Gränssnittet i övrigt känns ganska PC-aktigt med sina Windows-blå färgtoner och enkla manövrering. Det är oerhört enkelt att navigera sig fram till den film du vill se, den musik du vill lyssna på eller de bilder du vill se på. Man kan även använda Archos som en röstinspelare/memo, eller som PDF-läsare, om man nu skulle behöva det. Det enda som finns att klaga på när det gäller gränssnittet och användarvänligheten är väl inspelningsfunktionen som du använder för att lägga in filmer. För det första så måste filmen rulla ”live” medan du spelar in. Det vill säga som att kopiera ett gammalt hederligt VHS-band från en video till en annan. Självklart kan det vara svårt att lösa på något annat sätt så vida man inte tankar från datan via USB 2.0. Då antar jag det går att föra över som en fil, men jag törs inte säga säkert. Leverantören är svår att nå och manualen tar inte upp den biten. Så ”as far as I know” så behöver du köpa till en dockningsstation för cirka 900 kronor, om du vill spela in direkt från DVD-spelaren på detta gamla hederliga sätt. Det var denna metod vi använde under testet och kanske kan man tycka att stationen borde ingå från början då spelaren är ganska meningslös utan den. Totalpris kring 7000 kronor för största 504-modellen med andra ord, men fortfarande prisvärt anser jag. Det enda som är riktigt synd med inspelningsfunkionen som sådan (utöver tiden det tar) är avsaknaden av redigeringsfunktion. Hur mycket jag än försökte så hittade jag ingen sådan. Med andra ord så måste du trycka på Start och Stop manuellt och tajmat. Annars får man med dödtid i slutet då det tar flera minuter innan inspelningen uppfattat att filmen är slut. Med redigering hade man kunnat klippa in sin inspelning i efterhand och så pass mycket vet jag om mjukvara att detta skulle definitivt gå att implementera då det är helt programstyrt. Jag uppmanar Archos att uppdatera mjukvaran med detta stöd!

Ett måste att äga!
Reklambladet vräker tyvärr ur sig en del rena lögner som till exempel att Archos 504 kan spela ”up to DVD-resolution”. Detta är helt fel och frågan är om Archos helt fräckt ljuger, eller om man på reklamavdelningen inte kan tekniken? Men självklart är det omöjligt att visa DVD-upplösning på en skärm som har 480 x 272 pixlar, inte sant? Nu hör det dock till saken att det är strunt samma – för bilden är så pass liten att kvaliteten blir så pass bra att den kan med lätthet tas för DVD-kvalitet. Alltså spelar det mer moralisk roll om Archos har fel i sitt reklamblad, än teknisk. En annan faktor som förhindrar hel DVD-upplösning är också överföringen som sker via S-video. Kompositvideo eller S-video är de standarder som dockningsstationen erbjuder för koppling till DVD-spelaren, så S-video får duga – och det gör det också, även om man kan tycka att det är lite snålt att inte använda komponentöverföring! Skärpan är dock mycket bra och textraderna syns skarpt. Svärtan är också mycket bra, speciellt för att vara LCD. Färgerna är i princip lika trevliga som på min kalibrerade referensprojektor, så här finns inget att gnälla på, så vida man inte är ISF-tekniker kanske. Dynamiken kan ställas i tre steg och vi föredrog mittenläget som funkar bra i ljusa och mörka miljöer. I riktigt ljusa rum, respektive riktigt mörka rum kan dock de andra två passa fint! Bilden har bara en svaghet och det är eftersläpningar, speciellt i sidled, till exempel när någon går emot kameran och vinglar en aning från sida till sida. Eller om ett fordon kör förbi sakta i bild. Men det är mycket litet och inget stort problem. I övrigt är bilden kalasbra och känslan av att ha ett helt film-, musik- och bildbibliotek i fickan vart du än går är rätt häftig. Tekniknördar är vi allihopa, allihopa, allihopa… ;) Jag måste ge Archos 405 högsta betyg. Den får minus för det inbyggda monoljudet med den minimala högtalaren som verkar vara skapt för rockkonserter i bakteriestorlek (kunde vi inte ens ha fått stereo, även om det bara är ”nöd-ljud”?). Den får också minus för eftersläpningarna i bilden som syns ibland, samt för avsaknaden av redigeringsfunktion. Men på alla andra punkter är detta ett måste för en tekniknörd som mig.

 

 

Fjärr:
Tro det eller ej, men denna lilla rackare HAR en fjärrkontroll också! Detta faktum är ju mest skrattretande, men du kan ju alltid bara lämna den i kartongen, för behöves gör den inte direkt.

 


PLUS
+ Mycket bra färger!
+ Starkt ljustryck!
+ Stor dynamik!
+ Bra svärta!
+ Stor kontrast!
+ Fin detaljrik skärpa!
+ Oerhört praktisk
(Lagrar 450 filmer, el 80 000 låtar, el 1,6 milj JPG bilder!)


MINUS
- Ingen redigering av video
(Klippa början och slut)
- Det inbyggda ljudet
- Eftersläpningar
- Ej komplett!
(Du behöver dockningsstationen med)


OMDÖME
Den i min smak bästa mediaspelare jag sett hittills och en fantastisk resekamrat för filmgalningen, som kan lagra alla sina favoritfilmer, musik och bilder som räcker för en hel semester! Oerhört praktisk och trevlig maskin! Archos 504 är en given mottagare av vår utmärkelse "Innovation Award".

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.1 gain
Denon DVD-3930 (test kommer a.s.a.p.)
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Ljusstyrka:
Kontrast:
Videoprocessor:
Format video:
Format bilder:
Format ljud:
Data via:
Fläktljud:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
LCD
16:9
480 x 272
uppgift saknas!
uppgift saknas!
-
MPEG-4, MPEG-2, AVI, WMV
JPEG (JPG), BMP, PNG
WAV, WMA, AAC, MP3
USB 2.0
Svagt hårddiskljud

BHD = 130 x 78 x 23 mm
315 g
2 år
6000 kronor
Archos : 070-609 12 63
www.archos.com

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Ljud:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O O (KRÄVER LURAR!!! Direkt ljud : "O")
O O O O O


23/25