BigScreen, projektortest 99, mellanklass, oktober 2007
Tillbaka till Arkiv: Nya tester

 

Mitsubishi HC5000

FULL-HD 1080p MED LCD

Då var det dags för den tredje HD-projektorn att äntra BigScreens scen. Först ut på BigScreen i mars 2007 var JVC:s DLA-HD1 – en av de bästa D-ILA (LCoS) -baserade projektorerna för hembio i världen just nu. Sedan tog vi in Optomas ThemeScene HD81 – en trevlig DLP-projektor i FullHD. Nu är det LCD-sidans tur att visa framfötterna. Vi börjar med Mitsubishi HC5000 här som faktiskt var först ut på HD-marknaden för redan över ett år sedan. HC5000 använder Epsons senaste panel i D-serien; D6 med 1920 x 1080 upplösning, och detta med en prislapp som är kraftigt under JVC:s och Optomas. HC5000 må vara gammal nu, men rockar ändå på rätt bra kan vi meddela. Varför väntade vi då så länge med testet? Låt oss berätta...

© 2007 BigScreen Entertainment

NOTIS: Jag vill innan vi börjar passa på att meddela att för er läsare som mailar och undrar varför det varit lite tunt med projektorrecensioner på BigScreen på sista tiden så ber jag er kontrollera listan under ”Övriga Tester” till att börja med. Jag kan också meddela att BigScreen arbetat, och arbetar, under högtryck med andra områden inom verksamheten som har med expandering att göra, så jag ber er att ha en smula överseende med att just projektorrecensionerna inte varit under samma ruljans som de brukar denna höst. Vi skall försöka råda bot på det nu med en rad HD-maskiner som står här i kö för att bli testade.

En del läsare har ifrågasatt varför vi inte recenserat Mitsubishi HC5000 för länge sedan. Mitt svar är att HD-branschen behövt mogna en del först, vilket nu verkligen har skett under 2007. Vi ansåg helt enkelt inte att det fanns någon större grund för, eller vits med, att testa en HD-projektor hösten 2006 när det knappt fanns några bra HD-källor, varken filmer eller spelare. Idag ser det bättre ut och precis som jag antagit länge nu, så lär 2008 bli året då många hembiokonsumenter mer eller mindre går över till HD. Personligen kommer jag i alla fall att göra det för privat bruk, vilket innebär att min minutiöst skötta filmsamling på cirka 200 DVD-filmer snart kommer att börja auktioneras ut. Förhoppningsvis får vi under 2008 också se ett slut på det idiotiska kriget mellan HD-DVD och Blu-ray, men det är nog att hoppas på för mycket. När det gäller FullHD och allt som har med det att göra så kommer ni också snart att kunna läsa om det i en separat teknikartikel, men kika gärna på de senaste recensionerna av DVD-spelare och TV också, för mer aktuell input om FullHD och 1080p.

Gedigen pjäs med motor
Mitsubishi HC5000 är ingen gigantisk projektor direkt, men den känns verkligen inte liten heller. Designen är något plastig, men ändå gedigen och ”fet” med en enorm skyddskåpa för linsen. Den vilar på två skruvfötter fram för lutningsjustering i sidled. För bildförflyttning finns som brukligt Lens Shift som är en av LCD-teknikens verkligt stora fördelar. En bra LCD-projektor idag SKALL ha Lens Shift åt båda hållen, och det har HC5000. I detta fall är den också motoriserad. Förvisso är denna motor vansinnigt seg de första sekunderna man använder den, så räkna med 5-6 sekunder innan det tar fart vilket kan te sig en smula irriterande. Dessutom är omfånget definitivt inte bland det största man sett, men för all del – den fungerar åtminstone. Hade jag fått välja hade jag dock hellre sett manuella hjul när det gäller Lens Shift då dessa också brukar ge enormt stora spelrum i alla fyra riktningar. Denna motordrivna variant känns ganska onödigt och segt. Även zoomen är motoriserad vilket också känns en smula ”over the top” då det går väldigt mycket fortare med manuell justering (vilket inte går på HC5000), men okej. Zoomomfånget är inte av den största sorten heller om vi skall fortsätta att leta fel, men det räcker ändå till för normala rum med normala bildstorlekar. Vad som däremot är förträffligt att ha med motor är fokus. Med motoriserad fokus är det fantastiskt lätt att få optimal optisk skärpa genom att kunna stå framme vid duken, observera pixlarna och justera fokus via fjärrkontrollen, och detta klarar HC5000 mycket bra. Vi går vidare med designen och tittar på knappsatsen som sitter på vänstra delen av HC5000:s ovansida. Detta är nog bland det sämsta jag sett i fråga om knappsats. Den är extremt liten och ser mest ut som sådana där små silverkulor som man kan dekorera tårtor och glass med ;) Har man stora grova fingrar är det nästan tveksamt om det går att använda dessa små pluttar på ett behagligt sätt. Detta förvärras också av att de saknar belysning och tydlig text. Du bör ha ljust i rummet samt små fingrar för att finna denna knappsats bra. Extra irriterande blir det ju eftersom man skall pilla på både Lens Shift, Zoom och Focus och allt styrs med motorn som arbetar i 0,03 km/h. Nåväl, detta är ju mest bagateller kanske, och kan också med fördel skötas från fjärrkontrollen istället. Vad denna anbelangar så säger vi kort att det är trevligt med belysning. Detta är helt enkelt en standardfjärr som är varken speciell eller dålig på något sätt. Plus för de textmärkta knapparna också.

Mest diskreta fläktljudet någonsin!!!
Luft tas in på vänster sida och blåses ut extremt diskret på höger sida. Låt mig omformulera det; luft blåses ut med en ljudnivå som är snudd på ohörbar. För ett par år sedan frågade en läsare mig på en mässa om vi någonsin kommer att få se (höra?) ljudlösa projektorer. Nej, inte så länge de innehåller en lampa, var mitt svar. Uppenbarligen behöver jag snart tänka om, för HC5000 ger i lågt lampläge en ljudnivå som bäst beskrivs som en lätt sommarbris på landet. Detta är revolutionerande faktiskt och definitivt något som vi hoppas få se mer av från andra tillverkare, för det är nu tydligt att det går att kyla med fläktar som knappt hörs. Detta kan inte vara mer än 10-12 dB. I högt (normalt) lampläge stiger ljudet en smula, men är fortfarande på en nivå klart under 20 dB, relativt andra modeller. Fantastiskt! Och som bekant (för våra läsare) så brukar vi påpeka att så gott som alla DLP-projektorer bör köras med full lampstyrka då de vinner så betydligt mycket mer ljus än de förlorar svärtbotten. På en LCD, som detta är, så brukar det handla mer om att förlora lika mycket svärtbotten som man vinner ljus dock, men inte på HC5000 här. Med denna LCD-projektor så ser man en mycket större ökning av ljuset än vad man mister i svärta. Således är dynamiken i ljusa scener och kontrasten i mörka av klart bättre omfång med normal lampstyrka, så kör på det! Att speca kontrasten till 10 000:1 för en LCD-projektor är dock väldigt vågat, och personligen är jag ytterst tveksam till det värdet, relativt en del DLP-projektorer med samma värde. Men jag kan dock erkänna att detta ändå måste vara en av de absolut mest kontrastrika LCD-projektorer som tillverkats. Kontaktuppsättningen på baksidan ger, för att återgå till designen, ”En av Varje”-principen med skillnaden att vi inte längre brukar se DVI, då HDMI numera konkurrerat ut det formatet som digitalsignal. Men eftersom maskinen är över ett år gammal så är ju denna implementering inget konstigt alls då kampen fortfarande pågick då, liksom kampen mellan HD-DVD och Blu-ray pågår nu. Testet är för övrigt i stort sett baserat helt på signal via HDMI, eftersom detta är en HD-projektor. Men för DVD-film har vi också kikat en hel del på komponentsignalen också.

Mycket bra fabriksinställningar!
Menysystemet på HC5000 är layoutmässigt och logiskt sett mycket bra upplagt. Designen på gränssnittet är identiskt med Sanyos PLV-familj för övrigt, så här har det skett någon form av OEM-handel. Det som är riktigt dåligt däremot är storleken på menyn i sig. Den är så liten att vid 100 tum bild så är det nästan svårt att läsa bokstäverna. Men i övrigt är detta en bra OSD och jag kan inte nog poängtera hur oerhört skönt det är som testare att slippa dessa fåniga förval som många tillverkare envisas med. Ni vet hur det brukar heta med till exempel theater, sports, games TV och liknande under någon huvudrubrik i stil med ”picture mode” eller dylikt. Sådana förval är i regel totalt oanvändbara ändå, för bra bild är bra bild, punkt och slut. Precis som bra ljud är bra ljud. I mitt tycke finns inget som heter ”bra ljud för film” eller ”bra ljud för musik”. En bra ljudanläggning är lika bra på vad den än spelar. Precis så skall en projektor fungera – den skall visa lika bra bilder oavsett om det är sport eller film man tittar på. Jag menar, hur skall man annars kunna se en sportfilm? ;) Nu är avsaknaden av förval visserligen en sanning med modifikation då de valt att lägga detta under valet Gamma, men eftersom ett Auto-val för gamma på HC5000 är alldeles förträffligt fungerande, så kan vi bara glömma dessa övriga fånigheter. Hur som helst, HC5000 saknar alltså traditionella förval som mest förvillar, men har självklart ändå minnen där du kan spara till exempel ett läge för ljusare rum, samt ett för mörka. Att ställa in HC5000 är för övrigt i det närmaste Plug n’ Play! Mitsubishi själva säger att de satsat extra mycket på Optiken i denna maskin, och kanske är det därför som den ger så oerhört bra färgåtergivning rakt ur kartong? Bilden spelas upp makalöst likt den extremt kalibrerade referensbild vi har från Sharp XV-Z3000, i fråga om färgskala. Annars är det mycket vanligt att många fabriksinställda projektorer drar mot grönt i gråskalan, men det gör inte HC5000, som om man skall vara extremt kritisk mer drar mot rött. Men rödstick syns mycket mindre än grönstick och på det stora hela så är detta ovanligt bra fabrikskalibrering enligt mig. Och detta gäller oavsett om vi ser på komponentsignal med DVD, HDMI signal med DVD eller HDMI med HD-DVD! Färgåtergivningen med HC5000 är faktiskt snudd exemplarisk i mitt tycke. Vill man vara petig så kan man säkerligen få det ännu bättre dock. Mer om det nedan. Ännu trevligare blir det också när vi inser att ljusmättnad och kontrast har samma mer eller mindre klockrena fabriksinställningar, enligt våra testbilder. Att sänka ljuset tar bort detaljer ur lågdagrar men ger inte djupare svärta. Att höja ljuset ger direkt blekare svärta. Att höja kontrasten ger omedelbart överstyrdhet och att sänka den – ja det gör man bara inte. Men i sina 0-lägen är båda värden precis så bra som de kan vara, oavsett komponentsignal eller HDMI – jösses så skönt!

Bästa LCD hittills!
I ärlighetens namn var det enda vi gjorde för att komma igång följande (bortsett från att testa oss fram till detta resultat i flera timmar); Ställa in Lens Shift, Zoom och Fokus! Det är nästan allt som behövs. Med HC5000 i normallägen som Gamma Auto, Contrast 0, Brightness 0, Color Temp Normal, Color 0, Tint 0 och Sharpness på 5-6 (av –10 till +10) så får man ändå en underbar bildkvalitet. Auto Iris har tre lägen utöver Open där 2 är mörkast och 3 ljusast, vilket lämnar 1 i mitten av någon anledning. Vi valde 2 för bästa möjliga svärta i mörka scener. Color Temp kan självklart ställas manuellt genom Contrast och Brightness för alla tre grundfärger (RGB), men läget Normal föreföll oss så bra att vi stannade där. Gissningsvis ligger den kring 6500-7500K. Men vill man vara petig så valde jag också att ta bort det minimala rödsticket som gav en lätt brun ton i gråskalan genom att ställa Color Temp User till: -7, 0, 10, -7, 2, 2. Detta är hur som helst INTE en svår projektor, trots sin klass med FullHD och hur man kan tänka sig att en sådan projektor skall agera. Mitsubishi HC5000 må vara ”gammal” med ett år på nacken, men om jag skulle köpa en LCD-projektor idag, så skulle jag köpa denna. Vi har föredömlig färgåtergivning, bra ljustryck (även om det inte hade gjort något med ytterligare lite kräm), omfångsrik kontrast i både mörka och ljusare scener, kraftig dynamik i ljusa scener, bra svärta med 3 val av auto-iris, mycket bra skärpa, bra skalning och underbar detaljrikedom med HD-material… och ja, det är väl tillräckligt för ett maxbetyg tycker jag. Det enda jag skulle önska personligen är svart chassi samt lite högre ljustryck. Mitsubishi HC5000 är en förträfflig hembioprojektor med underbar DVD-kvalitet och ännu bättre HD-kvalitet, och det skall bli oerhört intressant att testa lillebror HC4900 inom kort. Men tills vidare så måste vi klassa HC5000 som bästa testade LCD-projektor hittills.

Bästa bild: HDMI med HD!

 

 

Kontakter:
Liksom hos Optoma HD73 - en av varje, samt DVI. Ovanligt nu för tiden, men absolut inte ovälkommet så klart.

 

 

Knappar:
Utan belysning och väldigt smått o pillrigt.

 

 

Fjärr:
Stort plus för belysning samt text på knapparna!

 

OBS: Vi väntar med ev utmärkelse nedan tills alla HC-modeller är testade...

PLUS
+ Helt underbar HD-bild!
+ Fantastisk färgåtergivning!
+ Mycket hög kontrast
(för att vara LCD)
+ Bra svärta med Iris auto 2!
+ Bra dynamik
+ EXTREMT tystgående!!!
(Mest diskreta modellen någonsin!)
+ Väl fungerande De-interlacing
+ Lens Shift

MINUS
- Svärtan har LCD-karaktär
(extremt mörka scener tappar kontrast)
- Iris Delay
- En del haloljus
(förmodligen skräp i optiken)

OMDÖME
Den första projektorn på marknaden med Epsons 1080p-upplösta HD-panel; D6! Mitsubishi HC5000 levererar mycket bra fabriksinställningar med bra ljusflöde, bra svärta, mycket bra kontrast och dynamik, samt mycket fin färgåtergivning och skärpa. Detta är för närvarande den solklart bästa LCD-projektor vi testat, och priset gör den utan tvekan till en vinnare! Skall du satsa på HD idag och är LCD din preferens inom projektion så skall du verkligen kolla in HC5000, eller de sprillans nya HC4900 och HC6000 (test kommer inom kort).

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.0 gain
Denon DVD-3930 (test publiceras a.s.a.p.)
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, Pirates of the Caribbean trilogy, m fl...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Zoom:
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
LCD C2Fine™ D6
16:9
1920 x 1080 (FullHD-1080p)

För 100”: ca 3,1–5,1m
750/1000 ansilumen (lo/hi)
10 000:1 (Full On/Off)
SiliconOptix Reon-VX
160W / 2000-5000 tim (nor/eco)
uppgift saknas!
??/19 dB (nor/eco)
Ja
Ja, motor x 1,6
HDMI + DVI
Ja
Ja
BHD = 334 x 125 x 352 mm
5,6 kg
2 år
28 000 kronor
Mitsubishi: 08–625 10 00
www.mitsubishielectric.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.