BigScreen, projektortest 93, budgetklass, mars 2007
Tillbaka till Arkiv: Nya tester

 

LG BN315

STARK REVANSCH FÖR LG!

LG har en MYCKET bra testhistoria hos oss när det gäller platt-TV-skärmar, men dock inte när det gäller projektorer. Som ni ser i testlistan så står LG för bland de lägsta betygen vi haft sedan vi började testa projektorer. Men nu, som en oväntad komet från ingenstans, så dyker LG upp igen med en helt o-promotad projektor med det opersonliga namnet BN315, och nästan chockerar oss med en oerhörd comeback inom projektion. Just därför är det märkligt att LG inte lagt något krut alls på att marknadsföra denna härligt dynamiska lilla hembio-godbit! Priset som ligger mellan de redan testade 768p-baserade DLP-projektorerna och den lilla Optoma HD70 (720p) är ganska träffsäkert. Missa inte denna projektor om du letar prisvärd DLP!

© 2007 BigScreen Entertainment

Det är verkligen på tiden att LG får visa sig på styva linan när det gäller projektorer. Alla tidigare testade LG-projektorer har knappt höjt på våra ögonbryn, i alla fall inte på ett positivt sätt. Men ÄNTLIGEN har LG kommit ikapp när det gäller projektorer och är, om de fortsätter så här, snart ikapp deras oerhörda kvalitet inom platta skärmar som är i världsklass! Borta är alla de gamla ”pinsamheter” som JA-serien och liknande visade upp. Väggprojektorerna i AN-serien fick vi aldrig tag på och kanske var detta ett sätt för LG att undvika dålig kritik hos oss? Det får vara osagt då vi inte har sett varken AN100 eller AN110, och rent hypotetiskt finns inget som säger att de skulle vara dåliga på något sätt. Men strunt samma – nu är BN315 här och visar att LG faktiskt KAN projektorer numera till sådan grad att andra får se upp – även här. Detta är en smygare som inte ens är listad på LG:s svenska hemsida, men som trots det kommit ut med DLP-teknik i 1280 x 768 i upplösning vilket placerar den i samma fack som Optoma HD72, Mitsubishi HC3000 och vår referens Sharp XV-Z3000 – faktiskt. Men med så pass bristande reklam så tror jag många kommer att jämföra den i första hand med lilla Optoma HD70, för några tusen kronor mindre. Även om HD70 är en 720p och inte en 768p, men skillnaden är dock minimal för ögat, även om den rent tekniskt finns där. Fördelar med 768p kan ni läsa om i de testerna. BN315 skall enligt LG:s pressrelease från december 2006, hamna kring 13 000 kronor, men kan komma att kosta en smula mer uppåt 16 000 kronor.

Symmetri och raka linjer
LG:s design känns delvis lite ”data-aktig” (det vill säga ”presentationsprojektor-aktig”), samtidigt som den känns väldigt hembio. Det måste vara kombinationen av de mycket raka och kantiga linjerna som för tankarna till det första, medan den snyggt och perfekt centrerade linsen samt den käcka magnetluckan för anslutningarna, känns hembio. Jag gillar denna design, men hade självklart föredragit den svarta varianten som går att återfinna i bland annat Tyskland. Den centrerade linsen kan också skyddas när projektorn av avstängd genom den underifrån placerade utfällbara luckan som dras ut och upp över linsen. Kanske inte lika flashigt som den automatiska motordrivna luckan på Sanyo PLV-Z5, men ändå snyggt och praktiskt. Är det någon utvändig del på projektorn man skall vara extra rädd om, så är det ju självklart linsen! Knappsatsen är futuristiskt utformad i sin sol-liknande uppsättning. Den är icke belyst, utom den ”polisblå” powerknappen som lyser när projektorn är aktiv. Detta är väl vad man kan kalla en ganska normal knappsats i övrigt, så när som på designen. Men i antal knappar så är det så där precis tillräckligt. Men som vanligt använder man denna ytterst sällan då man har en fjärrkontroll. Fjärren är för övrigt en av de svagare bitarna med BN315. Den är ful, trist och tråkig och belysning saknas fullständigt. Men vem bryr sig egentligen, när bilden är så här bra? Kontakter finns som sagt under en magnetlucka och uppsättningen är en av varje. Ventilationsöppningar finns det gott om. Fronten hyser både insug till vänster samt utblås till höger. Till detta kommer insug längs med hela baksidan, så brist på sval luft lär BN315 inte ha. Vi kanske skall påpeka att det också läcker ut en hel del ströljus här bak, bara så ni vet att man kanske kan behöva skärma av det i riktigt mörka rum, eller om man sitter bakom vid bordsplacering? Fläktljudet är av typen helt normal, kan man säga. Det är varken fantastiskt diskret, eller särskilt högljutt. Säg cirka 26 dB i ekoläge och kring 30 dB i högt läge – hypotetiskt, och relativt andras värden (som alltid). Zoom och fokus är manuella. Stabiliteten i optiken känns bra och den optiska skärpan är på topp, och den digitala är nästan lika hög.

Enkel att ställa in
Menysystemet är så där ”mormor-begripligt” och devis kanske det beror på att det inte innehåller så där överdrivet mycket att laborera med. Men inte heller kan man kalla det fattigt. Lagom kanske? Upplägget är överskådligt och det är lätt att navigera runt som sagt. Man hittar allt i kronologisk ordning. Det skiljer dock en smula på vilka funktioner som är tillgängliga, beroende på vilken signal man använder, men detta är ganska vanligt och absolut inget som skall tolkas som fel. HDMI erbjuder till exempel, som nästan alltid, en mindre uppsättningar bildinställningar då man kan säga att digital bildsignal är ”klar” i vissa avseenden. Det enda som irriterade en smula under den snabba menygenomgången och kalibreringen var att kommunikationen mellan fjärr och proj är en smula seg och definitivt riktningskänslig. Dels måste man sikta hyfsat mycket mot projektorn, och går man via duken får man nästan tänka som en biljardspelare, och dels så tar det cirka en och en halv sekund innan projektorn utför ens kommando. Men hur som helst, i övrigt är detta en enkel och snabbinställd projektor som kommer att ge dig mäktig hembio på bara några minuter.

Perfekt gamma!
Det första vi brukar notera när vi startar en projektor är självklart fläktljudet, och det har vi redan pratat om. Vi har också kikat på OSD:n nu, så nu är det dags att prata om hur vi ställde in bilden och vilka valmöjligheter som finns. Värt att nämna är också att detta testobjekt uppvisade en del halo-ljus cirka en halvmeter under och till vänster om bilden (som under testet var kring 100 tum). Detta är dock endast något som du med vita väggar kommer att se. Har du en något mörkare tapet än vit så lär detta svaga ljus inte synas, och dessutom behöver inte alla enheter ha detta. Det kanske bara är detta ex. Något stort problem är det hur som helst inte, då det inte påverkar bilden alls, utan mer estetiken i din hembio. Det första som erbjuds i menyn är val av APC (”Advanced Picture Control”) som LG kallar förvalen en smula överdrivet. Dessa finns i tre och kallas Clean, Soft och User. Jag ser inte riktigt logiken i namnvalen, men de är alla tre helt enkelt bara förinställda värden för de val du kan göra själv med kontrast och ljus. Egentligen är de bara två, då den sista är ett minne för dina egna inställningar. Det blev User för oss eftersom vi ställde om bildaspekterna en smula beroende på signal. Gamma kan väljas mellan Normal, Film och Sports. Läget Film är det ”ljusaste” läget, med mest detaljer i lågdagrar, det vill säga låg gamma. Normal är tvärtom – hög gamma med mörka lågdagrar och mindre detaljer, medan Sports hamnar mittemellan de båda. Vårt val föll solklart på läget Film, så som LG säkert också avsett, och läget upplevs i det närmaste som perfekt för film måste jag säga. ACC (”Advanced Color Control”) är val av färgtemperatur. Inte så avancerat, men trevligt. Skillnaden mellan Warm och Normal är dock snudd på odetektbar, men skillnaden mellan Normal och Cool är verkligen uppenbar. Cool är för blå och kall, men Normal ser klockrent ut.

Perfekta färger!
Extra perfekt är det också att vitbalansen Color Temp tycks vara inställd av ett proffs? I alla fall i min personliga smak och efter min uppfattning om hur en perfekt (för ögat) gråskala skall se ut. Testbilderna uppvisar precis lika fin gråskala som jag får med den kraftigt kalibrerade referensprojektorn. Frågan är bara om denna LG-projektor ÄR kalibrerad eller inte? Denna fråga börjar bli alltmer vanlig då det kommer fler och fler nya projektorer som uppvisar vitbalans med allehanda värden på plus och minus. Den generella uppfattningen om de flesta typer av menyval brukar vara att maskinen kommer med nollställda värden, även om dessa är mer eller mindre noggrant inställda på fabrik. Men den BN315 vi fick kom med en vitbalans ställd till Gain R50, G54 och B56, samt Bias R-2, G1 och B3. Jag har inte en aning om detta är fabriksvärden eller kalibrerat av någon, men jag skall undersöka saken och återkomma i vårt forum, om frågan dyker upp. Hur det än är så gav dessa värden en suverän färgåtergivning med denna projektor. Dessa värden fungerar också precis lika bra på interlace-komponent som progressiv komponentsignal. Byter vi till HDMI så kommer ett mindre grönstick som inte syns i filmer, men i testbilder. Det kändes inte värt besväret att försöka kalibrera bort heller, då det var så litet. Skärpan minskar dock också här med cirka 10% - inget katastrofalt, men då både gråskala och skärpa ter sig vassare med komponentsignal, så föredrar vi denna. Så även om det var ett tag sedan nu, så får vi återigen påpeka att digitalt inte alltid är synonymt med ”bäst”. Det är bara digitalt istället för analogt. Om vi skall avrunda med inställningar så föll resten av de få bildaspekterna på 50, förutom Contrast som för vårt förstahandsval av signal blev 70. Med HDMI klarar den bara 50 innan den styrs över.

Få svagheter i en stark revansch!
BN315 har inte många svagheter, men den ”värsta” skulle väl då vara att vi inte kunde få äkta progressiva bilder utan att förse dessa till projektorn som progressiv komponent. Skillnaden mellan interlace och progressiv komponent är just bara i detta – BN315 uppvisar de vanliga interlace-artefakterna med interlace-signal, men självklart inte med progressiv. I övrigt är bilden precis lika skarp, lika ljusstark, lika färgkorrekt och med samma svärta och dynamik. Att byta till HDMI ger självklart också progressiva bilder, men som sagt, vi föredrog komponent, så vinnarsignalen blir följaktligen progressiv komponent. Här får vi en bild med underbart kraftig dynamik, tack vare ett mycket kraftigt ljusflöde kombinerat med bra DLP-svärta. Kontrasten (dynamiken i mörka scener) är förträfflig tack vare att minsta bilddetalj visas med mycket kräm i ljuset och DLP-tekniken representeras på detta sätt lika bra här som med de tre tidigare nämnda förnämliga DLP-maskinerna. Så kallad ”dithering” kan inte uppmärksammas och skärpan är som sagt mycket bra. Det är faktiskt en riktigt skön kombination av hög optisk skärpa samt en viss mjukhet i den digitala som kommer att tilltala alla CRT-vänner och celluloidälskare (biograffilm). Färgåtergivningen är utan anmärkning och bilden är överlag mycket mycket bra! Regnbågar då, hör jag er skrika? Ja som vanligt, så har jag inga problem med dessa, men jag kan tänka mig att vissa kommer se dem. Spin är okänd, men jag tippar på 300Hz (spin x5), men minst x4 i alla fall. Färghjulet är av typen RGBRGB, det vill säga 6-segement. Detta är en väldigt bra projektor för hembio och ett makalöst lyft för LG inom denna genre. Från och med nu lär LG inte bara vara en ledande aktör inom platta skärmar, men även en mycket bra och lovande utvecklare av hembioprojektion. Grattis LG till er välbehövliga revansch inom projektion. Den satt fint! Kanske är priset hos vissa återförsäljare på 16 000 kronor lite svårsålt dock med tanke på prispressaren Optoma HD70, men för cirka 13 000 kronor är detta verkligen ett kap som kommer att ge dig maximal biografkvalitet för dina pengar. Som grädde på moset har LG dessutom en oerhört generös och helt unik lampgaranti, som din handlare kan upplysa närmare om.

Bästa bild: Progressiv komponent (YPbPr)!

 

 

Kontakter:
Anslutningspanelen gömmer sig elegant under en magnetlucka, och här finns en ingång av varje typ. Bäst bild fanns vid progressiv YPbPr.

 

 

Knappar:
En snygg knapppanel som passar bra i designen, men som "vanligt" finns ingen belysning.

 

 

Fjärr:
Fjärrkontrollen saknar också belysning - och god smak. Detta är den svagaste biten av BN315.

 

 

PLUS
+ Mycket bra färger!
+ Väldigt kraftigt ljustryck!
+ Oerhört stor dynamik!
+ Bra DLP-svärta!
+ Stor kontrast!
+ ”Filmlik” mjuk skärpa
+ Perfekt skalning till 768p!
+ Unik lampgaranti!

MINUS
- Ingen egen de-interlacing!
- Haloljus & ströljus

OMDÖME
En MYCKET fin 768p-baserad DLP-projektor, som är ett GIGANTISKT kliv framåt för LG inom projektion! Det är inte mycket som fattas här för att nå maximal kvalitet med denna teknik. Detta är utan tvekan den bästa hembioprojektor LG någonsin producerat, och den får företagets tidigare modeller att framstå som åsnor bredvid ett arabiskt fullblod! En tveklöst varmt av oss rekommenderad projektor för hembio. Mata med progressiv komponent och du får biografkvalitet i 100 tum på ett kick!

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.1 gain
Denon DVD-3930 (test kommer a.s.a.p.)
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Färgsystem:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Zoom:
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
DLP DarkChip2™
15:9
1280 x 768 (HDTV-768p)
6 seg (RGBRGB) / spin x4 (240 Hz)

För 100”: ca 3,6–4,4m
1200 ansilumen
3000:1 (Full On/Off)
-
200W / 2000-3000 tim (nor/eco)
ca 3000 kronor
28/24 dB (nor/eco)
Ja
Ja, manuell x 1,20
HDMI
Ja
Ja
BHD = 330 x 220 x 95 mm
2,9 kg
2 år
13 000 kronor
LG: 08–566 415 00
http://nordic.lge.com

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.