BigScreen, projektortest 92, budgetklass, feb 2007
Tillbaka till Arkiv: Nya tester

 

Toshiba ET20

KOSTSAM KOMPAKTBIO...

Nu var det ett tag sedan Toshiba var med på projektorsidan av BigScreen. Ryktet säger att det finns minst en ny hembiomodell i planeringen för release under våren, men detta är inte bekräftat. I väntan på denna så skall vi kika på ett nytt litet designkoncept från Toshiba som närmast kan liknas vid Optoma MovieTime DV10 som testades i oktober 2005. Konceptet innehåller; snygg design, inbyggd DVD-spelare, inbyggt stereoljud, samt lägre specifikationer än andra mer ”dedikerade” hembiomodeller. Med detta bör det dock även komma en betydligt lägre prislapp – men det gör det inte denna gång. Resultatet blir en produkt som presterar helt ok och som är smidig, snygg och praktisk, men inte lika prisvärd dock…

© 2007 BigScreen Entertainment

Konceptet med ”allt i ett” är inget nytt, så vad som tillverkare istället då måste göra är att utveckla det. Toshiba har utvecklat en sak ”for sure”, och det är designen som bara OSAR dyra italienska Sim2 och deras Ferrari-designer Pininfarina. Kanske är det också denne industridesigner som har designat detta chassi, eller kanske så har man bara köpt det av Sim2? Kanske har det också en anknytning till priset, som tyvärr ställer detta testobjekt i mycket starkt granskande ljus.

Allting blir billigare – eller?
Det var i oktober 2005 som vi testade den mycket trevliga och synnerligen kompetenta Optoma MovieTime DV10. En väldigt lyckad konceptprojektor (”Allt i Ett”) som kunde köpas för ”så lite” som strax under 10 000 kronor. För detta fick man väldigt mycket för pengarna, som jag också hoppas återspeglas i det testet (se testlistan). Denna DLP-maskin följdes snabbt av en motsvarighet på LCD-sidan från Epson som gick under namnet Epson EMP-TWD1 – en precis lika lyckad produkt, fast med LCD-teknik, för er som föredrar det. Båda hade fungerande intern de-interlacing och mycket god bildkvalitet, trots den låga 480p-upplösningen. Men som jag personligen brukar säga; ”det finns inga låga upplösningar, det finns bara för korta betraktningsavstånd”. Detta refererar då till pixlighet, inte andra artefakter. I övrigt hade de båda också konceptet med allting i samma produkt – en portabel biograf, om man vill överdriva lite med andra ord. Problemet med Toshibas nyhet här är i första hand priset som sagt. DV10 gick för 10 000 kronor. TWD1 för något högre 13 000 som också syntes på vårt något lägre betyg. Denna gång får vi dra ned betyget ytterligare, på grund av att prislappen vandrat ända upp till 16 000 kronor. Det är faktiskt ”oacceptabelt”, om man får vara så fräck mot Toshiba – beklagar, men så är det. För det priset går det att köpa betydligt bättre projektorer, om man bara ”kan leva” med att behöva koppla in en extern bildkälla. Förutom priset så lider också ET20 av två saker, ojämn skärpa över bilden samt icke fungerande egen de-interlacing. Pixlighet kan alltså ”botas” genom att öka betraktningsavståndet, men ojämn skärpa är svårare om man har god syn. Man måste alltså välja om man vill placera skärpan så textraderna blir skarpa, eller andra delar av bilden. Det är inte fullt så hemskt som det låter, men vi kunde ändå notera det. Ett större problem är då bristen på egen de-interlacing vilket gör att man som någorlunda kräsen användare snart kommer föredra att ta in progressiva signaler utifrån, vilket också på sätt och vis ”dödar” iden med en ”allt i ett-maskin”, inte sant?

Svart och sportig
Om vi lämnar svagheterna så kan vi först dra på munnen av den läckra runda mjuka designen som sagt. Projektorn ser verkligen ut som en dyr SIM2 och personligen tycker jag detta är skitsnyggt helt enkelt. Men smaken är ju olika. Extra läckert är att man valt så kallad ”Slot In” för DVD-spelaren, istället för en släde som kommer ut och kan brytas av, av oförsiktiga barn eller klåfingriga vänner. Detta är självklart en maskin som är avsedd för bordsplacering, vart man nu må befinna sig. Fläktsystemet sköts genom luftintag på höger sida och utblås på vänster. Knappsatsen är mycket passande i designen och har stora tydliga knappar. Ovanligt är också belysningen här – för det första att den finns, men även att man valt att förse alla knappar med en liten lysdiod som är identisk över hela raden, istället för symboler. Du ser alltså endast dessa dioder i mörkret, inte själva knapparna eller vad de gör. Linsen tittar fram på den vänstra delen av fronten och som vanligt är vi överens om att en mittplacering hade varit allra snyggast. Men det är fortfarande en snygg design allt som allt ihop med den tuffa ”urgröpningen” på fronten där linsen är placerad. Zoom och fokus är självklart manuella och vad fokus anbelangar så är det som tidigare nämnt, omöjligt att få perfekt skärpa över hela bilden. Detta har med största sannolikhet med att gör att linsen är försedd med vidvinkeloptik av aldrig tidigare skådat slag. Du kan få smått perverst stora bilder på minimala avstånd med denna projektor. Just den biten är ganska tuff, men den rimmar dessvärre inte så bra med låg 480p-upplösning och bristande skärpa naturligtvis. Så för att få mindre mer rekommenderade bildstorlekar enligt oss, för denna projektor, så blir det nästan tal om att ställa projektorn bara någon meter från duken, om ens det?

Plug n Play
Vi går vidare till insidan, och det tar inte lång tid att konstatera denna projektor svagheter samt styrkor. Svagheterna har vi redan gått igenom, så skall vi prata mer av de bra sakerna så är det först ”Plug n Play” som känns givet. Maskinen är alltså mer eller mindre körklar från fabrik och det är (precis som det borde) inte mycket man behöver göra för att tuta och köra. Förvalen som finns är Dynamic, Standard, Theater 1 och Theater 2. Vi valde efter en stunds laborerande förvalet Dynamic. Med detta val föra Standard, så kom en del mindre bildinställningar, men de var ögonblickliga. Avancerade saker som vitbalans och gammajustering finns ej, och behövs ej. En par filter kan nämnas dock, och de är MPEG NR som kan ställas 0-3. Vi såg ingen skillnad mellan 1-3, men däremot mellan 0-1. Valet föll på 1 för att avhjälpa en del av bruset som kommer med en pixlig bild i den här karaktären. Noise Reduction är nästa filter som kan ställas som Off, Low, Medium eller High. Valet föll på Low.

Våra snabba bildinställningar
Efter ett dygns testande kom jag fram till följande bildinställningar; Brightness 46, Contrast 48, Color 47, Sharpness 25 och Detail Enhancement 25. Att ta in signaler utifrån gav ungefär samma resultat, så dessa inställningar fungerar bra på alla källor. När det gäller det inbyggda ljudet så finns det val för Volume, Bass, Treble, Surround (!) och Subwoofer. Ljudet är förvånansvärt fungerande med tanke på konceptet, men självklart är ord som ”bra” ganska långt borta. Men fungerar gör det, varför inte hos kompisen, på resan eller i sommarstugan? Summa summarum så kan man säga att detta är en projektor med god färgåtergivning, bra ljustryck, bra svärta och bra dynamik. Mindre bra är bristen på de-interlacing, den låga pixliga upplösningen, den ojämna skärpan samt självklart det lägre Hz-talet på färghjulet som ger mycket större risk för RGB-flimmer för känsliga.

I konkurrensen…
Skulle jag välja mellan Optoma DV10, Epson TWD1 och Toshiba ET20, så skulle jag välja dem i den ordning de stod. Men jag är inte säker på om de två första går att köpa ännu. Om så är fallet, eller om ET20 rasar till under 10 000 kronor så är det fortfarande ett hyfsat okej köp, men för 5000 vore det alldeles förträffligt. Hoppas ni förstår logiken. Så det beror alltså på vilken priskategori man skall använda som referens. Toshiba ET20 har sina brister, men är inte ”dålig” på något sätt, bara alldeles för häftigt prissatt då den hamnar i samma priskategori som betydligt bättre projektorer…

Bästa bild: HDMI!

 

 

Kontakter:
En väldigt "generös" uppsättning ingångar för en projektor av denna typ, som egentligen är avsedd att projicera bilder (och ljud) inifrån den inbyggda DVD-spelaren.

 

 

Knappar:
En mycket passande knappuppsättning med belysning, som dock agerar exakt lika i mörkret.

 

 

Fjärr:
En "70-tals" fjärr, som ser mer ut som en TV-fjärr än en projektorfjärr?.

 

 

PLUS
+ Bra färger
+ Bra ljustryck
+ Bra kontrast
+ Makalös zoom med Toshibas
"Extra Short Projection" ESP-teknik

MINUS
- Låg upplösning & pixlig!
- Intern de-interlacing ej bra!
(Trots Silicon Optix chip?)
- Uniformitetsproblem med skärpan

OMDÖME
En helt OK projektor som är snygg och praktisk med inbyggd DVD-spelare och ljud. Bra ljusflöde och färger. Lider dessvärre i konkurrensen av en hög prislapp! Cirka 5000- till max 7000 kronor hade varit perfekt anser vi, det vill säga strax under halva priset. Med andra ord: inte dålig – men ganska dyr!

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.1 gain
Denon DVD-3930 (test kommer a.s.a.p.)
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Ljudformat:
Upplösning:
Färgsystem:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Zoom:
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
DLP DarkChip2™
16:9
Stereo + coaxial utgång för 5.1
854 x 480 (WVGA)
RGBdRGB / spin x4 (240 Hz)

För 100”: ca 1,2–?m
1100 ansilumen
2000:1 (Full On/Off)
Silicon Optix
230W / 2000-3000 tim (nor/eco)
ca 3000 kronor
30 /28 dB (nor/eco)
Ja
Ja, manuell x 3,0 (ESP)
HDMI
Ja
Ja
BHD = 344 x 155 x 322 mm
4,8 kg
2 år
17 000 kronor
Toshiba: 08-734 36 05
www.toshiba.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.