BIG SCREEN's HEMBIORUM

Väldigt många av våra läsare undrar hur vår hembio ser ut. Svaret finns här. Bilderna är dock från första versionen 2004. Rummet byddges om vidare under 2005 med bland annat nya modernare stolar från SF-Bio. Vi målade också om väggarna i blodröd biofärg a'la gamla tiders salonger. Färgtemat är nu rött, svart och guld. Nya bilder kommer under 2006 då rummet skall vara färdigbyggt... Stay tuned! ;)

OBS: Denna sida är under uppdateringsbehov då biografen är kraftigt uppgraderad. Vänligen återkom senare under vintern 2007. För en Teaser, se de 2 bilderna nedan...

För att se den gamla biografen, scrolla ned...

----------------------------------------------------------------------------------------------------

© 2004 BigScreen Entertainment

Själva hembiorummet som vi gör alla tester av projektorer i, är ett före detta vardagsrum som är helt "offrat" till detta ändamål. Det är numera alltså ett vad vi kallar "dedikerat" hembiorum. Rummets storlek är cirka 6,0 x 4,5 meter med en takhöjd på 2,5 meter. Väggarna är tapetserade med mörkgröna tapeter i matt finish och hela golvet är täckt av en granitgrå heltäckningsmatta. En mycket stor filmduk på 400 x 225 cm (180") täcker den bortre kortväggen och omges av mörkröda biografridåer. Belysningen består av 8 spotlights i grå metall som sitter monterade på det svartmålade taket, samt 5 mycket passande vägglampor från IKEA ("Strimma"). All belysning kontrolleras med steglös dimmer. Längst bak i rummet har vi byggt ett podium för 3 rader med stolar. Podiet är svart på sidorna och har en extra tjock mörkgrå matta på ovansidan. Med 4 stolar i varje rad blir det 12 platser totalt - mer än tillräckligt för många långa filmkvällar i trevligt sällskap, och djuplodande tester av projektorer så klart! ;)

Ett namn och en egen logo måste ju biografen ha... Nu gäller det bara att hitta en skylttillverkare som kan göra en likadan i neon! ;)

 

Detta är det nya rummet med den mycket större duken som tillåter två stycken 100"-bilder bredvid varandra om man så vill (referens mot testobjekt). Dukens exakta mått är 420 x 245 cm med den 10 cm tjocka svarta ramen. Själva bildytan är 4 meter bred och 2,25 meter hög. Det blir ungefär 180" bild. DET är biokänsla det! ;)

 

Sluter man den 4,5 meter breda handsydda ridån (tack till Vävstugan i Huddinge) så får rummet en varmare och mysigare karaktär som verkligen ger en välkomnande känsla likt den man känner i en riktig biografsalong... tycker jag personligen i alla fall. Just här är belysningen lite starkare för att ge en klar och tydlig bild och spotlightsen gör det svårt att fånga exakt rätt ton på ridån som egentligen är mer mörkröd än så här. Högtalarna här är tillfälliga lösningar i form av lånade discohögtalare av märket Roland. Det får duga tills vi har skaffat ett par mattsvarta InoAudio Pi60 Signature.

 

Här stämmer färgen på ridån bättre överens med verkligheten... Den guldfärgade listen i taket är inköpt på Bauhaus. Det är en vit frigolitlist som är skarvad och sprutmålad i guld vilket matchar och bryter av mellan det svata taket och den röda ridån på ett smakfullt sätt... ja återigen, enligt mig själv då! ;)

 

För att skapa rätt atmosfär krävs passande belysning! Dessa klockrena vägglampor hittade vi på IKEA. Modellen heter "Strimma" och kostar 199 kronor styck. Med en trådlös dimmer från TeknikMagasinet blev resultatet nästan skrämmade biografaktigt! Lägger man ljusnivån på ca 25% så ger dem en mycket mustig och varm känsla till rummets helhetsintryck och atmosfär...

 

Om vi vänder oss helt om så är detta vad man ser. Podiumet är handbyggt av oss (stort tack till Johnny Nivala). Sittplatserna är 12 fördelande på 3 rader. Den första raden står på golvet, den andra befinner sig 30 cm ovanför, och den tredje raden 60 cm ovanför. Själva stolarna är 12 stycken äkta "biografstolar" från Konserthuset (de byggde om våren 2004 och sålde en del av sina gamla stolar). Dessa stolar är mycket exklusiva och är tillverkade av NK:s möbelavdelning på 70-talet. De är inte lika mjuka som moderna stolar, men å andra sidan sitter man bättre (mer korrekt) och klarar sig därför från ont i ryggen. Belysningen är två vanliga ljusslangar från Bauhaus kopplade till en dimmer på väggen...

 

Här ser vi belysningsslingan bättre. Risken för att ramla i trappan är minimal... ;)

 

Men mest handlar det om atmosfär... den rätta biografkänslan! :p

 

A view from the top. Som sagt, ljus ger atmosfär! I bakgrunden skymtar balkongdörren som snart skall få ett passande draperi framför...

 

Och stolarna i sig är verkligen halva känslan i salongen! Det är beklagligt att det är så SVÅRT och mer eller mindre OMÖJLIGT att få tag på stolar som dessa. I synnerlighet NYA stolar. Varför ingen säljer sådant övergår mitt förstånd i dessa hembioaktuella tider... I bakgrunden ser vi hur som helst vår referens DVD; Denon DVD-A11.

 

Uppdatering 1/Sept 2004: Senaste tillbyggnaden är detta "räcke/staket", eller skall man kalla det "avspärrning"? Hur som helst så är det dels till för att hindra folk från att ta den korta vägen ut och hasa ned från kanten vilken bryter loss fibrerna i mattan - inte så snyggt! Dessutom höjer det ju helhetsintrycket av en klassisk biografsalong... tycker jag! ;) Så gott som allt material kommer från Bauhaus. Stolparna är (var) naturfärgade trappräckesben som sprayades svarta. Knopparna på toppen är från samma sortiment och de sprayades i guldfinish tillsammans med de 25 mm breda möbelfötterna av hårdplast som fick agera som repändar. Repet med två stumpar på vardera 90 cm kläddes i vinröd satin och klämdes in i möbelfötterna samt förseddes med guldkrokar som hängs i de svarta öglor som är fastskruvade i stolparna. Bottenplattorna kommer från Woody och målades i guld. Tillsammans ser det ganska "äkta" ut och blev väl helt ok för under 1000-lappen totalt! :)

 

Uppdatering 2/Sept 2004: För att ge ännu mer känsla så monterades två stycken ljuseffekt-spotlights från IKEA på väggarna. Modellen heter "Isbrytare" och kostar 350 kr/styck. De kan ge mycket stämningsfullt effektljus i rött, grönt, blått eller gult och med alla möjliga olika mönster från prickar till rutor och streck. Ganska effekfullt när man inte använder rummet för filmvisning...

 

Pricken över i:et är detta Coca Cola-kylskåp proppfullt med... gissa? Cola!!! Dricka bör man - annars dör man... eller så är det just det man gör... hm, ja gott är det i alla fall och en filmkväll är inte komplett utan Cola... ;)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Innan denna drastiska ombyggnation var alltså rummet en kombination av vardagsrum och hembio, som man kan se här under... Duken var en 3 meter bred manuell EuroScreen med 1,0 gain. Högtalaruppsättningen kom från NHT (Super-serien) och förstärkare var Yamaha DSP-AX1 tillsammans med ett oerhört kraftigt slutsteg från NAD (208 THX). Allt detta såldes till förmån för ombyggnationen... :sDet gamla rummet med bokhyllor, soffgrupp och TV från Philips (PW9616)...

----------------------------------------------------------------------------------------------------