BigScreen, mässreportage, 29-30 oktober 2005

 

The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention 2005

EN VÄRLD AV SAMLAROBJEKT

Det finns de som inte alls bryr sig, de som är måttligt roade, de som tycker om film och så finns det de som ÄLSKAR film och ALLT som har med film att göra. Personligen kan jag utan tvekan räkna mig dit, på gott och ont. Dels gäller det ju att leva med en partner som förstår ens kopiösa intresse, och dels så skall man ju också ha råd att finansiera alla biobesök, hyrfilmer, DVD-spelare och övrig tänkbar utrustning där hemma. Men det är inte bara sådant som kostar. Vill man dessutom samla på sig diverse minnen från sina personliga film- eller skådespelarfavoriter och på så sätt ge dem ”evigt liv”, i alla fall på samlarhyllan där hemma – ja då kan det bli extra dyrt, men ack så roligt! (Pga alla bilder rek eget fönster för denna artikel)

© 2005 BigScreen Entertainment

Att samla på ”filmprylar” kan innefatta många saker och områden. En av de mest vanliga är förmodligen autografer, vilket är ett koncept som är lika gammalt som fenomenet med berömmelse. Ett snyggt foto med sin favoritskådespelare och en personlig autograf till det är värt mycket för många fans. Andra områden kan vara filmreplikor (kopior på genom film kända materiella ting) och allt som hör till det; vapen, kläder, masker, smycken, och så vidare. Ett par gånger om året ordnar företaget Isberg Entertainment (www.propworld.nu) på stora orter i Sverige som Stockholm, Göteborg och Malmö, denna mässa där hundratals människor samlas för att frossa i allt ovanstående. Det tittas runt och handlas hej vilt bland alla montrar och köparna är i alla åldrar och från flertalet länder. Det är riktigt charmigt att se hur en far i 45-årsåldern kan stå och fingra på ett ljussvärd från Star Wars medan sonen i 10-årsåldern rotar bland serietidningarna och mamman går igenom utbudet av medeltida smycken. Här finns något för alla, det enda som krävs är ett stort intresse för film och den värld som brukar omge dem – nutid som dåtid och framtid. Själv är jag en STOR vän av science fiction och då främst det odödliga fenomenet Star Wars som följt mig sedan barnsben på 70-talet, och därefter fantasy med kanske tidernas bästa filmer i spetsen; Lord of the Rings (avskyr svenska översättningar. Så även jag fann mitt lystmäte här, för fjärde gången sedan jag började besöka denna lilla, men roliga mässa för oss ”filmnördar”.

Celebert besök
Jag nämnde autografer och under varje mässa bjuds det in tre till fyra, inom dessa kretsar, mycket kända skådespelare. Denna gång var det Robert Englund – alias Freddy Krueger från Terror på Elm Street, John Rhys-Davies – alias Gimli från Sagan om Ringen, Peter Mayhew – alias Chewbacca från Star Wars, Lawrence Makoare – alias Lurtz och The Witch King från Sagan om Ringen, samt Marina Sirtis – alias Commander Deanna Troi från Star Trek. Fansen FLOCKADE under första dagen kring de något enkla långbord som de tålmodiga skådisarna satt vid, upptryckta längs med en lång kal vit vägg. Föga glamouröst och med noll smak av Hollywood (jo jag har vart där ;) men ändå roligt för alla fans och förhoppningsvis ändå helt okej för personerna som lever på dem, det vill säga nyss nämnda skådisar. Långa slingrande köer var fulla med förväntansfulla barn som ville hälsa på den karismatiske ”Gimli” eller bli skrämda av den något lustige spanskättade mannen bakom den skrämmande uruk-hai:en ”Lurtz”. Personligen tänker jag på Fanta-reklamen när jag ser honom, vet inte varför. Den äldre generationen (i min ålder kring 30) var mer intresserade av legenden ”Chewbacca” och till viss del även Star Trek-kommendören ”Troi”, och alla skräckfilmsfans ville självklart ha Freddy Kruegers ristning på sin DVD-box eller plansch. 100-200 kronor styck kostade dessa snabba besök med autografer och det var säkert billigt för de flesta. Själva mässan var ytterligare en hundring – ett överkomligt pris anser vi.

Enkel mässlokal och fiasko till restaurang
Mässlokalen i Sollentuna utanför Stockholm är inte stor eller tjusig på något sätt, men den har ändå sin charm för detta ändamål. Det är ju innehållet som gör det. Vita enkla gipsväggar skiljer montrarna åt och här finns som sagt allt, om det så är serietidningar, kläder, masker, vapen, figurer, leksaker eller smycken man letar efter. För den trötte och hungrige så finns självklart ett café och en restaurang. Vi rekommenderar dock INTE detta fiasko till restaurang. En smilande lång smal kostymklädd herre, som vi antar är ägaren, stod bakom disken och bossade personalen samtidigt som han med en stressig uppsyn gav oss som kunder en känsla av att vi stod i matkön i skolan, klass 5. Han var själv den som slänge upp maten till min kollega, som beställt en hamburgertallrik, vilket bestod av två hamburgerbröd skrämmande lika de jag köpt frysta på Konsum i 20 pack för 19 kronor, plus en torr brun plutt som skulle vara själva ”det göttaste”. Min kollega tittar på tallriken och sedan på mannen och sedan på tallriken igen… ”Nästa” utropar karln och stirrar på min andra kollega som beställer lasagne. Slafs säger det och fram kommer en gul sörja som liknar den gången jag gjorde lasagne första gången, när jag var 9 år. Kollegan med ”hamburgertallriken” frågar du vart resten är, varpå han får veta att man tydligen skall ”göra sig egen burgare” av salladsbordet bakom oss. Kanske en kul ide, men knappast värt 59 kronor utan pommes eller något annat till. Dricka i form av kranläsk eller kranjuice, kostade ytterligare 15 kronor. Vi tittade alla på varandra och jag tog själv min egen portion av den gula geggan. Nu visade sig lasagnen vara ok och ätbar, men knappast mätbar med andras, inklusive min egen. Jag och kollega 2 äter vår lasagne medan kollega 1 tuggar på sin skosula med frigolit till och dricker vatten. Själv sörplar jag på en 15-kronorsjuice som består av 98% vatten och en skvätt blandjuice. Nu lockade filmprylarna ännu mer än innan…

Största utställaren
Alien-filmerna är utöver Star Wars något som jag älskar och hem kom jag med en del samlarobjekt därifrån som nu står och väntar på ett snyggt vitrinskåp. Överallt shoppades det hej vilt och mässans tveklöst coolaste monter tillhörde företaget Cinema Replicas (www.cinemareplicas.com) som sålde allt ifrån enkla fotografier till kompletta replikor av Stormtrooper-dräkter, Darth Vader-dräkter, Terminator-prylar, Freddy-handskar, Jason-masker, Alien-huvuden, med mera med mera. Chris som driver firman är en ruskigt trevlig kille och vi rekommenderar varmt alla som letar seriösa replikor av filmprylar att kontakta denna firma. Det mesta finns även på deras hemsida. För att ytterligare stärka det redan maffiga intryck denna monter gjorde så fanns också medlemmar ur en dedikerad Star Wars-förening kallad ”501:st Nordic Garrison” på plats och vandrade runt i mässans lokaler fullt införda Star Wars-mundering av imperiesort. Det fotades överallt och tröttnade man på montrarna så kanske uppvisningarna på scenen kunde roa en del, även om vi fann just dem en smula tama och fåniga. Men allt som allt var detta två roliga dagar som ingen filmfanatiker bör missa nästa gång tillfället kommer. Håll utkik på Propworlds hemsida för all info om kommande mässor. Nu lämnar vi er här med bilder från ”The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention” – Stockholm 2005...

Vi ber om ursäkt för den varierade kvaliteten på bilderna. Vi vill också tacka CinemaReplicas för att vi fick låna en del av deras bilder utöver våra egna :)

 

 

Lugnet före stormen: Det var längs med denna vägg de fyra skådespelarna (med assistenter och anhöriga) stod till tjänst med trevlig attityd och autografer...

 

 

Robert Englund: En karismatisk och underskattad skådespelare och en trevlig humoristisk personlighet som de flesta verkar gilla. Vi 70-talare minns honom även som den snälle Willie i TV-serien "V", men självklart är han mest känd som skräckfilmsikonen Freddy Krueger i "Terror on Elm Street".

 

 

John Rhys-Davis: En stor personlighet och en mycket vänlig människa. Just nu mest känd som Gimli och rösten till Treebeard i "Sagan om Ringen"-trilogin. Han har även medverkat i filmer som "Jakten på den Försvunna Skatten" och "Indiana Jones & det sista Korståget", där han spelade Sallah, Bondfilmen "Iskallt uppdrag" där han gestaltade General Leonid Pushkin samt självklart den store onde normandiske riddaren i julklassikern "Ivanhoe"! Här visar han en grabb "how to properly swing an axe"!

 

 

Peter Mayhew: Alla vi Star Wars-vänner håller säkert karaktären Chewbacca som en av de största odödliga ikonerna för sciencefictionfilmernas födelse, kanske näst efter Darth Vader till och med. Peter Mayhew är en lustig gestalt med säregen frisyr, tystlåten men sympatisk och naturligtvis hejdlöst lång. Mässans Star Wars-fans såg självklart till att flockas runt denne "jätte" som tyvärr inte fått chansen att göra något annat än just den välbekante Chewbacca.

 

 

Lawrence Makoare: Den coola killen Lawrence Makoare med det långa håret och den höga rösten spelade nazgulernas ledare Witch King och även uruk-haiernas ledare Lurtz i "Sagan om Ringen" trilogin. Han har även setts som Mr Kil i Bondfilmen "Die another Day".

 

 

Marina Sirtis: från Star Trek är inte bekant för mig personligen, då jag aldrig fastnat för den serien, men det var dock många andra som uppskattade hennes besök. Propworld berättar att hon spelade Commander Deanna Troi i "Star Trek - the next Generation" och även i Star Trek filmerna "First Contact", "Generations", "Insurrection" & "Nemesis.

 

 

Autograferade fotografier: Istället för alla de hundratals skådespelare som inte var här kunde man hitta det mesta bland autografsamlingen...

 

 

Störst: Mässans största monter tillhörde som sagt CinemaReplicas. Här finns det mesta av det bästa! Star Wars, Lord of the Rings, Terminator, Aliens, Predator, Terror on Elm Street, Friday the 13:th (personlig B-skräcksfavorit), med mera. Men smakar det så kostar det...

 

 

501st Nordic Garrison: Eller i alla fall några få medlemmar ur föreningen var där och säkert glada över att få posa med "Chewbacca" i bakgrunden...

 

 

Predator: En scifi-ikon i klass med Aliens. Kan inte låta bli att citera Arnold: "-You are one ugly mother...". Men ändå vacker på något sätt?

 

 

Alien Queen: Förmodligen filmhistoriens mest berömda blandning av skräck och science fiction. "I rymden kan ingen höra dig skrika", men på mässan kunde man höra många som imponerades av denna makalöst detaljlika byst av aliendrottningen. HR Giger's världsberömda skapelse kommer att överleva honom själv med flera generationer.

 

 

Hybrid Chest Burster: Om en "predator" blir värd åt ett alienembryo, så kommer det enligt filmens värld att se ut så här när den lille krabaten tar sig ut genom bröstkorgen, så som vi kunde se i "Alien V/S Predator". En söt liten sak ;)

 

 

"Chatterer": Om man leker för mycket med boxen i "Hellraiser" så kommer de gothinspirerade demonerna med sin lack o läderutstyrsel för att hämta dig till helvetets mörka rum. Där verkar de inte ha särkilt trevlig munvård heller ;) Chatterer är en av de fyra legendariska demongestalterna i Hellraiserfilmerna som leds av den i Japan kultförklarade Pinhead.

 

 

T2 - endoskeleton head: Ingen filmfanatiker har väl missat tidernas actionrulle "Terminator 2". Så här ser i alla fall Arnold ut utan hud – i den filmen ;)

 

 

THOF - The Hall of Fame: Förmodligen Sveriges största sortiment av samlarfigurer från filmens och musikens värld. De för till exempel hela McFarlanes sortiment (www.spawn.com). THOF:s hemsida finns på www.thehalloffame.se.

 

 

Elinor: Tröttnade man på småsaker så kunde den bilintresserade spegla sig i glansen av Elinor från filmen "Gone in 60 Seconds". En del män höjde extra på ögonbrynet när det nämndes att Angelina Jolie minsann suttit i denna baby ;)

 

 

Posters och annat: Denna monter höll med lite blandat av figurer, posters och tidningar. Nej killen på bilden är riktig, han kan verkligen böja armarna så där ;p

 

 

Konst: Kanske en snygg tavla av din favoritskådis eller karaktär, dig själv eller varför inte en vän eller familjemedlem. Jag är själv konstnär jag dessa verk höll ganska bra kvalitet.

 

 

Nytt leende?: För dem som gillar att sminka och leka inför halloween så finns det en del smått och gott att välja på, bland annat diverse äckliga tandrader.

 

 

Vapen: "Livare" och andra medeltidsintresserade fann sitt lystmäte här. Första bilden visar gummivapen för live och den andra är skarpa replikor. Ouch!

 

 

Skrammel: Mer medeltid kunde "avnjutas" i form av plåtklädda killar som pucklade på varandra på scenen. Snygga dräkter och rustningar, men inte så övertygande skådespel kanske.

 

 

"Trekkies": Det är benämningen på motsvarigheten till mig - die hard fans av Star Wars. Denna muntra samling föredrar istället Star Trek - obegripligt men sant ;) Hey, is that Shattner?

 

 

Gamers: En stor avdelning var dedkerad till spel, Playstation som XBox...

 

 

Orch: Vi gissade att detta var en "DIY"-kostym (do it yourself), men likväl mycket välgjord och man undrar om inte denna kille har en given plats på Peter Jacksons nästa privata party.

 

 

Familjen Fett: Nej, de är inte feta, men de ser exakt ut som Boba Fett med sin far Jango Fett från Star Wars. Ruskigt feta kostymer dock (läs "välgjorda").

 

 

"Dogmobile": Vid hemgång dag 2 fann vi denna lustiga skapelse utanför. Påminner starkt om bilen i "Dum & Dummare", men det var det inte. Man undrar - hur tvättar man denna vovve?

 

 

Alien: En given plats i min hylla fick denna miniatyr av Alien från första originalfilmen från 70-talet. Detaljrikedomen är fenomenal! Design: McFarlane. Det är roligt att ha barnasinnet kvar...

 

 

Tack till Propworld och Cinema Replicas