BigScreen, Subwoofertest, mars 2003

 

PSI PD-1100

JORDBÄVNING I MINIATYR

Mycket ljud behöver absolut inte ta mycket plats! Det bevisar här REL med deras pyttelilla subwoofer med det kaxiga namnet ”Quake”. Och det är sannerligen en mindre jordbävning instoppad i den här lille rackaren.

© BigScreen Entertainment

När man går på bio så är det inte bara den stora bilden som imponerar, utan även självklart det stora ljudet. En del av det stora ljudet kommer från den kraftiga bas som biografens subwoofer/s genererar. Med andra ord den eller de högtalare som endast är till för en sak; att skapa avgrundjup bas som känns ända in till benmärgen. Detta är ingen nyhet för de invigda, men för er som inte har haft detta intresse förut så kan vi tala om att kraftig bas dock inte behöver innebära att man måste släpa hem subbasar med en lådvolym på 350 liter. Det går faktiskt med modern teknik att få även mindre membran att pumpa ut riktigt låga frekvenser. Testobjektet ”Quake” är endast 11 liter stor med sina blygsamma mått; 253 x 294 x 272 mm (BHD) inklusive fötter och väger endast 7,4 kg. Med ett så litet kabinett och ett membran på endast 8 tum så är det märkligt att det går att fylla rummet med så pass mycket bas som det gör med denna subbas.

Svart eller körsbär? Hög- eller lågnivå?
Den lille krabaten kostar i och för sig inte lika lite som man först kan gissa. Priset sätter den faktiskt bland ”standardutbudet” med mycket större storlekar av subwoofers. Men för att använda en klyscha, så kan man här dock verkligen prata om att storleken inte spelar någon roll, för lilla Quake rockar på minst lika bra som sina större kollegor, Mer om det senare. Standardversionen är svart och kostar dig cirka 6500 kronor och för dig som gillar mer naturell look så går den även att införskaffa med körsbärsfinish för cirka 1000 kronor till. Quake jobbar alltså med ett 8 tums membran. Kraften kommer från en integrerad MOSFET-förstärkare på 100W vilket måste ses som ordentligt mycket för en så här liten sak. Membranet klarar dock 150W och jobbar rakt nedåt varför fötterna absolut inte får avlägsnas. Subben har 180 graders fasvändning, ”Slam/Depth”-switch vilket kan översättas till Loudness on/off, PC-anslutning för den seriöse gamern, lågnivå- och högnivåingång, med mera. Genom sina dubbla ingångar med både låg- och högnivå så kan man alltså vara säker på bästa möjliga basåtergivning med allt tänkbart material. Leverantören rekommenderar högnivå för musik och lågnivå för film. Det innebär alltså att subben sköter det mesta av basens hantering för film genom den traditionella lågnivåkabeln från din surroundförstärkares subutgång. Vid musik och högnivå direkt från förstärkaren så skall ljudet istället passa bättre för just musik genom att det plockas direkt från frontarnas utgångar och på så sätt skall smälta ihop mer med fronthögtalarnas ljudbild. Med andra ord så kan alltså Quake användas både som en aktiv och en passiv subwoofer. Båda dessa ingångar har varsin volymkontroll för övrigt.

Rummet skakar
Att skriva om lyssningsintryck från en subwoofer är som upplagt för ett stort användande av fåniga ord, men vi skall försöka beskriva det så målande vi kan utan att göra bort oss. Efter att ha testat subben med diverse testskivor kunde vi snart konstatera att den kan hantera bas under 20 Hz, även om det blev lite sladdrigt därunder på grund av snabbt fallande kurva. Enligt REL själva är botten 23 Hz vilket verkar stämma ganska bra då frekvenser däröver har bättre pondus. Kom också ihåg att allt under 50 Hz är ganska djup bas, men tillhör du de basdårar som vill ha lågbas a´la illamåendeframkallande 3-4 Hz med infrabas, så räcker dock inte Quake till. Testet gjordes i en mycket kompetent anläggning bestående av ett par Ino Audio Pi60 Signature fronthögtalare, en Denon AVR-3300 receiver samt ett NAD 208 THX slutsteg. Subben kopplades under större delen av testet för film och således via lågnivåingången. Vi föredrog också läger ”Depth” framför ”Slam” då enligt oss all form av ”loudness” förvränger ljudet. Men för dig som vill få bas vid extremt låg volym så kan funktionen dock komma till användning. Först ut bland filmerna blev Saving Private Ryan. Denna film innehåller en hel del muller och explosioner under den första halvtimmen vilket lämpar sig väl för sub-tester. Speciellt intressant var det att Quake plockade fram en del muller som hörs långt, långt bort från granater i horisonten vilka inte alls hörs hemma hos mig som saknar subwoofer helt. Detta var ett mycket dovt och varmt ljud med bra substans. När sedan helvetet på stranden brakar loss så skakade rummet rejält. Varje briserad granat kändes i magen vill jag lova! Vi kikade även på en del andra filmer som Star Wars Episode II, Terminator 2, Sagan om Ringen, Jurassic Park samt en del tung specialmastrad musik. Vad vi än stoppade i DVD-spelaren så övertygade REL oss om att tung bas verkligen kan bo i en väldigt liten låda. REL Quake kommer inte att göra dig besviken och bör passa vem som helst med rum upp till en 25-30 m2. Detta är verkligen en jordbävning i miniförpackning!

 

Membran
På undersidan sitter membranet väl skyddat och får jobba ostört med att flytta så mycket luft den bara kan! ;)

 

Reglage
På baksidan gömmer sig samtliga reglage du behöver på din sub som till exempel delningsfilter och volym, mm...

 

KRINGUTRUSTNING
Referensförstärkare:
Högtalare :
DVD-spelare:
Kablar:
Skivor:

     

NAD 208 THX
Ino Audio Pi60 Signature
Pioneer DV-747
Supra
Diverse högkvalitativa inspelningar...

 

FAKTA
Typ:
Kabinett:
Membran:
Impedans:
Filter:
Fas:
Basbotten:
Storlek:
Vikt::
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
Aktiv, 100W MOSFET
Sluten låda
8”, riktad nedåt
4 ohm
26-106 Hz
0/180
23 Hz
BHD = 253 x 294 x 272 mm
7,4 kg
3 år
6 500 kronor (svart finish)
Ljudmakarn: 08–24 66 00
www.ljudmakarnn.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!

BETYG
Design:
Ljud:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O
O O O

11/15