BigScreen, test, HD-spelare/spelkonsol, december 2007
Tillbaka till Arkiv: Övriga tester

 

Sony Playstation 3

ÅRETS PRODUKT 2007!

Det var den 23:e mars 2007 som det smällde till extra högt för hemunderhållningsbranschen i Sverige – vi fick äntligen ta del av Sonys senaste underverk; Playstation 3! De initiala planerna på att testa maskinen på BigScreen sköts dock upp av diverse anledningar. Men nu, exakt 9 månader efter releasen är inte bara maskinen mer aktuell än någonsin ”tack vare” vår kalla mörka vinter – den kan också komma att bli det avgörande vapnet i striden om HD-marknaden mellan Blu-ray och HD-DVD. Playstation 3 är utan tvekan den absolut mest prisvärda och mångsidiga produkt vi har haft nöjet att recensera på BigScreen någonsin och vi kan inte annat än klassa den som ”Årets Produkt 2007”!

© 2007 BigScreen Entertainment

 

Året lider mot sitt slut och det mest aktuella ämnet inom hembio och hemunderhållning just nu är debatten kring HD. Alla pratar numera HD i någon form och mest handlar det om kriget mellan lagringsformaten HD-DVD och Blu-ray. Läs mer om detta under ”HD & Lagringsformat”. Båda system ger Full HD i 1080p, men det skiljer i lagringsutrymme och i utbud av filmer. Playstation är, bland annat, en Blu-ray-spelare och står därför som ett triumfkort på Blu-ray-teknikens sida. Men Playstation 3 är så mycket mer än bara en Blu-ray-spelare. Detta är en komplett underhållningsmaskin som inte lämnar någon teknikintresserad oberörd. Den största nackdelen är egentligen Sonys eget fel, för av någon outgrundlig anledning så har Sony valt att sluta tillverka den 60 Gb-version som denna PS3 är och har varit fram tills alldeles nyligen. Hårddiskstorleken må vara hyfsat trivial och den nya versionens 40 Gb hårddisk räcker säkert för det mesta ändå, men kompatibiliteten med PS2-spel, som tagits bort på den ”nya” versionen av PS3, är något som jag tror att många konsumenter är och kommer att vara irriterade över. Men trots det är Playstation 3 fortfarande en fantastisk produkt utan like. Närmaste man kan komma är självklart Microsofts XBox 360, men behovet av extra hårdvara för att spela HD-DVD gör att den hamnar på efterkälken i fråga om mångsidighet. Är det något Playstation 3 är, så är det just mångsidig. Med detta underverk kan man utan några som helst tillbehör spela upp Blu-ray-filmer med ljud upp till 7.1 som Dolby True HD. Man kan naturligtvis också spela Playstation 3 spel, varav de flesta är i 720p, men säkerligen kommer också 1080p längre fram. Dessutom kan man koppla upp sig via nätverksuttaget till Internet och ladda hem allt möjligt godis från Playstation Store som spel och speluppgraderingar samt speldemos, filmtrailers i Full HD, skrivbordsunderlägg, teman för ikoner och mycket mer. Självklart har man öppen access till resten av Internet också. Och allting sker med ett gränssnitt som är det snyggaste och mest lättarbetade jag sett någonsin. PS3 är fantastisk!

Design
Vi börjar som alltid utvändigt. Här är det första och mest uppenbara just finishen. PS3 glänser i svart pianolack likt en flygel på Operan, men liksom samma flygel så blir man också tvungen att putsa maskinen varje dag för att slippa se allt damm som dras till den halvt statiska plasten, likt bin till honung. Att fingra på sin PS3 ger också garanterat fläckar och fingeravtryck, så en högkvalitativ putsduk bör alltid finnas till hands. Det högblanka svarta glänser extra mycket tack vare de rundade linjer som PS3 fått på ovansidan, eller framsidan om man nu har den stående. Man kan som på PS2 välja om man vill ha sin enhet stående eller liggande, men placeringen av logotypen på PS3 visar att man tänkt sig stående placering. Jag finner PS3 mycket snygg med de högblanka kromdetaljerna som accentuerar allt det svarta. Det enda jag personligen hade gjort annorlunda är den ”utskurna” delen på höger sida där disc-sloten är placerad. Det är underbart att Sony slopat släden från PS2 som är extremt bräcklig. Men själv hade jag hellre sett en centrerad slot-in än en högerställt, samt en försänkning hellre än en utskuren del med dessa skarpa 90-garders hörn som bara samlar damm. Men i övrigt ser det fräscht ut. PS3 är också tung, vilket känns som den innehåller kvalitet. Då PS3 egentligen är en designdator i miniatyr så har den dessvärre också en fläkt. Denna väsnas ungefär lika mycket som markadens mest diskreta projektorer. Det vill säga inte mycket alls, men dock noterbart jämfört med en helt fläktlös produkt. Vad gäller anslutningar så har PS3 som vanligt sin ”Playstation-kontakt” som bara accepterar den medföljande multikablen. I ärlighetens namn så lät vi denna ligga kvar i kartongen dock, till förmån för äkta Full HD via HDMI. Ljudet tog vi ut via den optiska digitalutgången. På framsidan bjuder PS3 på USB-kontakter för sina trådlösa handkontroller (för laddning av dessa). Lite snålt dock att det bara följer med en sådan kabel, men batteritiden i varje kontroll verkar dock vara imponerande lång.

Meny & inställningar
Att starta upp sin PS3 går vansinnigt snabbt jämfört med de HD-DVD-spelare vi testat tidigare från Toshiba. Istället för 45-60 sekunder så pratar vi här runt 20 tills man är igång. Menystemet är i sig helt underbart. Det är snyggt, enkelt och mycket snabbt att jobba med. Det är också pedagogiskt upplagt och bör eliminera allt behov av manualläsning. Det tar cirka 5 minuter att gå igenom allt och ställa in sin PS3 att fungera ihop med sin övriga utrustning. Vi test-tillfället hade vi 3 elitprodukter hemma – alla i Full HD för att vara säkra på att ge PS3 så goda förutsättningar som möjligt att visa vad den går för. Det handlade om en plasma från Pioneer, en LED-LCD från Samsung samt en DLP-projektor från Sharp. Efter några snabba val i den förträffliga menyn så var vi igång med både spel och film. Lite senare registrerade jag ett konto via Internet på Playstation Store och laddade via 100Mbit bredband hem diverse smått och gott som till exempel en trailer på den kommande ”Alien vs Predator 2”. Det tog cirka 2 minuter. Allting man tar hem sorteras också automatiskt i PS3’ans meny under musik, film eller spel. Ingen kan rent logiskt ha problem att navigera menyn i PS3.

Prestanda spel
Det första vi gjorde var att testa de spel som följde med – Motorstorm och Resistance - Fall of Man. Det första är ett fantastiskt skoj och välgjort bilspel medan det andra kommer undan som smårolig shooter-underhållning när man spelar med en kompis. Motorstorm har en svaghet i att spelet endast är för 1 spelare, men i övrigt så visar det verkligen vad PS3 går för. Bilden är högupplöst och råskarp med ett underbart flyt i animationerna, trots all vansinnigt detaljerad grafik. Motorstorm är en kavalkad i grafisk råkraft! Det skall bli oerhört spännande att se vad den kommande tiden har att erbjuda inom spelbranschen för PS3. Som en extra bonus för alla som hunnit köpa en PS3 innan detta års slut, så kan man alltså med 60Gb-versionen även spela sina gamla PS2-spel, och då jag personligen sparat några sådana så var det ett nöja att bekräfta detta. Dessvärre gäller det som sagt inte sedan 40Gb-versionen tog över nu i december 2007.

Prestanda film
Vad kan man säga här mer är – vad mer behöver man? Bilden är vansinnigt skarp och detaljerad. Färger återges med en klarhet utan like. Svärta och ljus, kontrast och dynamik – allt är fullständigt felfritt så länge du sitter med en ”felfri” bildåtergivare som till exempel någon av ovan tre nämnda sådana. Det är nästan svårt att förstå hur mycket valuta man får för pengarna, men de 5-6000 som PS3 kostat eller de cirka 4000 som den nya versionen kostar är faktiskt tveklöst rent av billigt, i jämförelse med andra HD-spelare på marknaden!

Nackdelar?
Den enda nackdel vi kan finna med Playstation 3 är dess oförmåga att plocka upp ljudformat av högra rang än Dolby True HD, som DTS Master Audio, som numera är det högst klassade surroundljudsformatet för HD-filmer. Men i övrigt är PS3 fulländad – både som TV-spel och som HD-spelare! Vi tror också att detta kan bli en avgörande del i kriget mellan HD-DVD och Blu-ray. 2008 lär komma med en del svar kring detta.

Till dess så önskar vi på BigScreen alla våra läsare en God Jul och ett Gott Nytt År! =)

 

SPECIFIKATIONER (Sony):

CPU
Cell Processor
PowerPC-base Core @3.2GHz
1 VMX vector unit per core
512KB L2 cache
7 x SPE @3.2GHz
7 x 128b 128 SIMD GPRs
7 x 256KB SRAM for SPE
* 1 of 8 SPEs reserved for redundancy
total floating point performance: 218 GFLOPS

GPU
RSX @550MHz
1.8 TFLOPS floating point performance
Full HD (up to 1080p) x 2 channels
Multi-way programmable parallel floating point shader pipelines

Sound
Dolby 5.1ch, Dolby True HD 7.1ch, DTS, LPCM, etc. (Cell- base processing)

Memory
256MB XDR Main RAM @3.2GHz 256MB GDDR3 VRAM @700MHz

System Bandwidth
Main RAM 25.6GB/s
VRAM 22.4GB/s
RSX 20GB/s (write) + 15GB/s (read)
SB< 2.5GB/s (write) + 2.5GB/s (read)

System Floating Point Performance
2 TFLOPS

Storage
Detachable 2.5" HDD slot x 1

I/O
USB Front x 4, Rear x 2 (USB2.0)
Memory Stick standard/Duo, PRO x 1
SD standard/mini x 1
CompactFlash (Type I, II) x 1

Communication
Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) x 3 (input x 1 + output x 2)
Wi-Fi IEEE 802.11 b/g
Bluetooth 2.0 (EDR)

Controller
Bluetooth (up to 7)
USB 2.0 (wired)
Wi-Fi (PSP)
Network (over IP)

AV Output
Screen size: 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p
HDMI: HDMI out x 2
Analog: AV MULTI OUT x 1
Digital audio: DIGITAL OUT (OPTICAL) x 1

Disc Media
CD: PlayStation CD-ROM, PlayStation 2 CD-ROM, CD-DA, CD-DA (ROM), CD-R, CD-RW, SACD: SACD Hybrid (CD layer), SACD HD, DualDisc, DualDisc (audio side), DualDisc (DVD side)
DVD: PlayStation 2 DVD-ROM, PlayStation 3 DVD-ROM, DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW
Blu-ray Disc: PlayStation 3 BD-ROM, BD-Video, BD-ROM, BD-R, BD-RE

 

 

Kontakter:
Precis lagom och det enda man behöver - en HDMI för digitala bildsignaler upp till 1080p, en optisk digitalutgång för 7.1-ljud som Dolby True HD, en AV Muti för multipla analoga bildsignaler som komposit och komponent samt en LAN ingång för INternet-access.

 

 

Fjärr:
En klassiker för alla fd PLaystation 1- och 2-ägare. Ligger perfekt i handen. Denna modell saknar dock vibration.

 

 


PLUS
+ Helt underbar HD-bild (1080p)!
+ Högupplösta spel
+ Internetaccess
+ Lättarbetad
+ Snygg design
+ Billigaste Blu-ray-spalren just nu!


MINUS
- Nya 40Gb-versionen är inte PS2 kompatibel!
- Stöder ej DTS-HD/Master Audio
- Fläkt


OMDÖME
En fantastisk uppgradering från Playstation 2. PS3 är ett grafiskt och högupplöst prestandamonster som ligger helt rätt i tiden! Du får Full HD 1080p via Blu-ray, samt högupplösta spel till ett pris som är mer än acceptabelt sett till vad rena spelare kostar. Sony Playstation 3 är en oerhört stark faktor inom Blu-ray.

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Projektor:
Filmduk:
Full HD-plasma:
Full HD-LCD:
Kablar:
Blu-ray-filmer:

     

Sharo XV-Z21000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.0 gain
Pioneer PDP-508 / 50"
Samsung LE52F96
Supra
Pirates of the Carribbean 2, Boog & Elliot, Spiderman 3...


BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Ljud:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O O
O O O O
O O O O O


28/30

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.