BigScreen, mässreportage, 5-7 oktober 2007

 

Digital Home 2007

HD OCH ÅTER HD!

För 2 år sedan, hösten 2005, skrev vi om "VÄGG-TV:ns INTÅG!" som rubrik för det årets hemunderhållningsmässa; Digital Home 2005. Mycket riktigt så exploderade marknaden just då och idag har var och vartannat hushåll en "vägg-TV" eller som det numera mer populärt kallas; Platt-TV! Nu har vi just sett årets mässa med det självklara namnet Digital Home 2007 och efter denna dag var det inte så svårt att konstatera att Platt-TV är inte bara här för att stanna. Konceptet har också utvecklats till max i fråga om upplösning. Glöm "HD-Ready" – idag är det FullHD som gäller!

© 2007 BigScreen Entertainment

Stockholmsmässan: Min gamla tjusiga arbetsplats under min ungdom som väktare har verkligen vuxigt måste man säga. Idag är mässan i Älvsjö utanför Stockholm imponerande stor, även om det inte direkt syns vid den blygsamma entrén.

 

Den simpla "välkomnande" skylten i den berörda mässhallen kanske lämnade en del att önska.

 

Sedan 2005 är Digital Home en separat mässa/utställning från Hem & Villa som huserade i den mycket större A-hallen! Skillnaden mot 2006 är dock att det denna gång var en smula mindre samt att halva E-hallen delade rum med mindre Hem & Villa prylar. Så ville man, så kunde man flanera bland mattor, belysning och dylikt när man var trött på platt-TV.

HD-skärmar, HD-sändningar, HD-filmer & HD-spel
Som de flesta läsare säkert förstår så är jag personligen en inbiten projektoranvändare. Men jag är också en förespråkare av TV-skärmar när det gäller "vanligt TV-tittande". Orsaken är den självklara: Inget slår en projektor när det gäller filmupplevelse, men en projektor är opraktisk och oekonomisk att använda som en vardaglig TV då du måste mörklägga samt byta lampa efter 2000-3000 timmar. En god plasma eller LCD skiner vidare i vad som tycks vara en evighet och kan utan problem användas oavsett belysning i rummet. Dessutom är de flesta modeller idag en vacker estetisk möbel - speciellt nu när industrin ÄNTLIGEN begripigt att grått INTE är snyggt i längden ;) Mässan dominerades helt av platt-TV, men än kan man inte skönja någon vinnare i kampen mellan plasma och LCD dock. Jag var tidigare en vän av plasma, men föredrar idag LCD sedan jag såg Samsungs senaste M8-serie. Men vem vet hur länge det håller i sig då Pioneer visar upp gudomlig bildkvalitet med sin konung av svärta - KUDO-serien.

Pioneer: Den nya KURO-serien från Pioneer var det första man såg som nyanländ mässbesökare och kanske var det en smula orättvist mot övriga utställare, för det var också hit man ständigt återkom för att öva på sitt ordförråd av superlativ. Med lite bättre framförhållning från Pioneer skulle vi snart ha en mycket intressant recension av denna förmodade kung av plasma 2007!

 

Outpost-FX: Det svenska företaget och DVD-utvecklaren Outpost-FX, som ligger bakom produktioner som The Calibrator och Plasma Art, var på plats precis bredvid Pioneers monter för att via sin kollektion av flådiga DVD-produktioner. Här kunde man hitta en ansenlig samling av godis som DVD-akvarium, DVD-brasor och den otroligt läcka Shark Tank - filmad helt i FullHD på Blu-ray. Detta är helt klart trevliga och mysiga julklappstips enligt oss.

 

Sony: Giganten Sony huserade på andra sidan Pioneers monter och här var det också skärmar som gällde, samt en del kameror och även en projektor. Närmare bestämt den EISA-belönade VPL-VW60.

 

Finlux: Lite oväntat så var också Finlux på plats i en mycket biffig monter med en imponerande samling skärmar som inte lät skämmas för sig.

 

HemmaBio: Bland mediarepresentanterna märktes bland annat min gamla arbetsgivare; HemmaBio-tidningen...

 

Ljud & Bild: ...veteranen Ljud & Bild...

 

M3: ...tidningen M3...

 

PrylPortalen: ...samt den online-baserade Prylportalen. Kanske borde BigScreen haft en monter också? ;)

 

EuroScreen: För oss projektorvänner kunde man skåda nytt dukmaterial från Bjurab som tillverkar EuroScreen-dukarna - Sveriges största dukmärke och tillika vår referensduk (modell FrameVision). Det nya materialet visades övertygande med hjälp av två HD-projektorer från JVC. Filmen var Gladiator, och vem som helst kunde se att den nya duken gav betydligt bättre kontrast till bilden genom sin lätt grå yta kombinerat med en reflekterande yta.

 

Runt Ljud AB: För ljudvännerna som också söker hög estetik (beroende på smak) så var Runt Ljud AB på plats med sin alltid lika trevliga Göran Chatall som på ett entusiatiskt och övertygande sätt demonstrerade de små amerikanska underverken från Anthony Gallo.

 

PlayStation 3: Som en äkta gammal spel-nörd var det underbart att få se PlayStation 3 in action. Att spela i FullHD är makalöst imponerande och ingen spelvän bör gå miste om en PS3. Du kommer garanterat att dra nytta av din HD-skärm på ett sätt som är omöjligt att förklara i ord. Microsofts XBOX 360 övertygade om möjligt minst lika mycket, för övrigt. Framtiden ÄR verkligen HD - så är det bara!

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------
© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.