BigScreen, Förstärkare- & DVD-spelaretest, januari 2003

 

Denon AVC-A1SR & Denon DVD-A1

FET DENON-DUO i HiFi-KLASS!

Inom hembiobranschen finns det teknikprylar i alla prisklasser. De stora försäljningsvolymerna ligger naturligtvis runt de rimliga prisnivåerna. Idag kan man faktiskt få en komplett hembioanläggning för cirka 10 000 kronor, inklusive allt – bild som ljud! Men oavsett vad man har råd med så är det emellanåt även roligt att få drömma och fantisera om vad man skulle kunna köpa ”om man bara hade råd”. För de flesta är nog medvetna om att om man vill ha kompromisslös kvalitet så kostar det, inte alltid men oftast, där efter.

© BigScreen Entertainment

Denna förstärkare är inget för amatörer eller fattiga! Speciellt inte om man vill köpa den ”komplett” med DVD-spelaren DVD-A1, som tillverkats som vapendragare till detta monster till stärkare. Själv har jag en hel del erfarenhet av tunga muskedunder som till exempel Yamaha DSP-A1 och -AX1, NAD 208 THX, NAD 216, diverse Harman Kardon, en del Rotel, en del Parasound, med mera. Men aldrig förr har jag känt mig så komplett nöjd med en ensam förstärkare som jag upplevde under dessa testdagar. Det är väldigt mycket pengar vi pratar om, men det är också otroligt mycket kvalitet.

Snyggt och tungt
Som brukligt så kikar vi på maskinernas design till att börja med. Och om någon skulle klaga på den så skulle jag personligen idiotförklara dem. Jag skämtar givetvis, men sanningen är att Denon verkligen måste ha fått tag på vettigt folk till sin avdelning för industridesigners. Jag har aldrig hållit i en snyggare duo av elektronikkomponenter. Inte heller i en tyngre! Jösses, säger jag bara. Dessa maskiner väger bly! När jag hämtade dem båda för test ifrån HiFi-Klubben i Stockholm så fick jag tampas med ett mindre ryggskott i 2 dagar efteråt. Det står till och med på kartongen att man inte bör lyfta stärkaren ensam. Och 29 kg är verkligen mycket för en ensam komponent i en elektronikanläggning. Inte heller DVD-spelaren kan lyftas med enkelhet. 18,5 kg är otroligt mycket för en DVD-spelare. I alla fall om man jämför med ”vanliga” spelare på 3-4 kg. Tillsammans tynger de alltså ned ditt rack med hela 47,5 kg. Stor vikt är naturligtvis inte en fristående garanti för maximal kvalitet, men det ger onekligen ett högt imponatorvärde. Båda maskinerna har en finish i guld, snygga sexiga linjer samt en "sjuk" mängd med anslutningar.

Kontaktkomplett
Saknar du något i form av anslutningar på dessa härligheter så vet jag inte vad det skulle kunna vara. Här finns nämligen allt. (Se bild längre ned!) DVD-spelaren kommer med SCART, komponent, dubbla S-video, dubbla kompositvideo, lågnivå ut för alla kanaler, RS-232C, ”room to room”, optisk- och koaxialdigital ut samt in plus Denon Link som är en egenutvecklad digital anslutning för DVD-A1 och AVC-A1SR. Anslutningsmöjligheterna är oändliga och jag tror att bilden talar för sig själv. Här kommer du kunna ansluta hela din anläggning utan problem. Det enda problem vi hade under testet var av en smula charmig karaktär och det handlade om tiden att ansluta alla högtalare då A1SR är en 7.1-förstärkare. Det blev ordentligt tjockt på baksidan med högtalarkablar vill jag lova och det tog ett bra tag att få dit dem alla. För den estetiske så bör denna stärkare köpas tillsammans med något passande stativ där man kan gömma den härva av kablar som samlas på baksidan. Värt att notera är också att man inte bör ställa upp denna stärkare som vi gjort på bilden med en annan komponent ovanpå. Den blir nämligen mycket varm och bör ha minst 10 cm fritt åt alla håll, framför allt uppåt. Det är inte bara på grund av brandrisken utan även för ljudet. Det värsta man kan utsätta D/A-omvandlare för är nämligen värme, så se till att din A1SR står luftigt.

DVD-A1
Om vi börjar med DVD-spelaren så ligger det väl till pass att först nämna priset som befinner sig på en fruktansvärt hög nivå. Förvisso är detta en progressiv DVD-spelare (dock endast för NTSC, som vanligt) och mig veterligen så finns det inte heller många DVD-spelare på marknaden idag som är THX-godkända. Detta är emellertid en av dem, men huruvida det motiverar den makalöst höga prislappen på hela 36 500 kronor är aningens tveksamt. Maskinen är som sagt mycket snygg och full med anslutningsmöjligheter i form av diverse utgångar. Vad prestandan anbelangar så är vi fullständigt nöjda, men det är inte heller något ovanligt även i lägre prisklasser. DVD-A1 har en lagom uppsättning med inställningar. Du kan till exempel ändra mellan PAL/NTSC, Language, TV-aspect, Video Out (Interlace/Progressive), Audio Channel (2 ch/Multi), Black Level, Digital Out (Normal/PCM), med mera. Det häftigaste vi fann på DVD-A1 var en inställning för gammajustering i multipla nivåer. Med hjälp av den kunde vi faktisk trimma bildens återgivning av lågdagrar rejält. Framförallt via vår referensprojektor Marantz VP-12S2. Denon DVD-A1 erbjuder, precis som Pioneers 700-serie, en del bildinställningar redan här vid källan, men det var helt klart gammajusteringen som imponerade mest. Utöver den kan användaren även justera kontrast, ljus och skärpa. Allting sköts överskådligt via en OSD (On Screen Display) direkt på skärmen (filmduk/TV-bild, etc.).

Naturligtvis kan du spela andra typer av skivor på DVD-A1 än bara DVD. Maskinen accepterar DVD, CD, CD-R, CD-RW, HDCD, MP3, Video CD och Kodak Picture CD. Du kan även spela DVD-Audio och via Denon Digital Link kan du ta ut DVD-Audio i digital form för D/A-omvandling i förstärkaren (AVC-A1SR). Detta är för närvarande en unik egenskap. Denon själva hävdar dessutom att DVD-A1 skall prestera proffskvalitet på alla ljudmaterial oavsett källteknik, det vill säga oavsett om det är en DVD, en DVD-audio eller en CD som spelas. Den kanske största skillnaden mot andra DVD-spelare (för närvarande) är att DVD-A1 är världens enda DVD-spelare med 14-bitars D/A-omvandlare för bilden. Pioneer har en modell i Japan som heter DV-s858ai som också arbetar i 14 bitar, men den skall enligt uppgift inte lanseras i Europa, så Denon lär bli ensamma om detta ett tag till. Maskinens förmåga att hantera progressiva bilder skall tydligen också vara förberett för en PAL-standard framöver. Spelarens smått perversa vikt beror på Denons vilja att stabilisera maskinen från yttre vibrationer (vad de nu skulle bestå av?). Bottenplattan består av fyra olika lager, med tre olika metallager och ett fjärde av koppar som skall se till att spelaren är helt avskärmad från alla risker för elektroniska störningar. Bilden Denon DVD-A1 lämnar ifrån sig är helt enkelt underbar. Det finns absolut ingenting att klaga på här. Skärpan är av högsta klass, färgskalan är komplett, mustig och fyllig utan att styras över. Inte heller syns ett spår av den ”kroma-bugg” som vissa DVD-spelare på marknaden tycks bära på, inklusive vår före detta referens-DVD; Pioneer 747. Bilden är helt enkelt perfekt och felfri och parat ihop med maskinens övriga prestanda och funktioner så kan man bara kalla detta för ett kompromisslöst teknologiskt mästerverk. Detta betyder dock icke att vi anser att den är värd nästan 40 000 kronor. Men visst är den läcker, ingen tvekan om det!

AVC-A1SR
Förstärkaren som skall matcha ovanstående flaggskepp till DVD är detta slagskepp till stärkare. AVC-A1SR är en uppgraderad modell av den brutala AVC-A1SE. Det som skiljer dem båda åt är digitaldelen med 16 st Burr-Brown 24 bit/192 kHz D/A-omvandlare och Analog Devices Hammerhead Sharc 32-bit DSP med mera. Slutstegen är desamma. Ägare av SE-modellen kan uppgradera sin maskin hos sin Denon-handlare. A1SR är ett riktigt biomonster som torde kunna driva en mindre kommersiell biograf. Kraftresurserna i denna rackare är av ”horribelt” imponerande slag, eller vad sägs om fullregisterljud i 7 kanaler med hela 170 Watt i 8 Ohm? Denna förstärkare bär inte heller på en massa tramsiga DSP-program till förbannelse. Visst kan det vara roligt och festligt att få ljud som påminner om eller simulerar någon annan miljö än den man befinner sig i, men i slutändan vet vi att de flesta användare, inklusive oss själva, brukar stanna vid de primära ljudformaten för film, det vill säga Dolby Digital, DTS, osv. A1SR jobbar med samtliga surroundformat på marknaden; Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II, Dolby Digital, Dolby Digital Surround EX (THX EX), DTS, DTS-ES, DTS Discrete 6.1, DTS Neo:6, DTS 96/24 och allting den gör är THX-klassat enligt den tyngsta standarden THX Ultra 2.

Denon AVC-A1SR är kompatibel med alla moderna ljudformat, oavsett om det är i två, fem eller ännu fler kanaler. Och har man problem med fruktansvärt griniga grannar utan liv (som undertecknad lider av) så kan det vara bra att ha möjlighet att njuta av surroundljud i hörlurar. Med AVC-A1SR är detta inga problem. Den nya digitaldelen är utrustad med ett nytt ljudsystem som heter Dolby Headphone, vilket innebär att det går att lyssna på hembioljud i hörlurarna med en ljudbild som sträcker sig 360 grader runt lyssnaren. Alla inställningar på A1SR görs med hjälp av den makalöst häftiga fjärrkontrollen, som vi aldrig tidigare sett maken till, och på skärmen får du de menyer du behöver för att ställa in allting efter dina önskemål. Vi skall dock passa på att nämna att denna maskin inte lämpar sig för nybörjare. Det tog oss ett bra tag att lära oss hitta bland alla knappar och menyer, speciellt via dem hos fjärkontrollen. Det är ett myller av möjligheter som öppnar sig när man väl tar sig tid med denna förstärkare. Men när allting väl var fixat så var det bara att rocka loss med diverse filmer ur DVD-hyllan. Vi testade de flesta format i såväl 5.1- som 7.1-läge. Om vi hade haft mer tid så hade vi även ordnat med en tyngre hifi-lyssning via specialbyggda och frekvensraka studiomonitorer byggda av ljudingenjör Ingvar Öhman, men tyvärr var det ont om tid för leverantören (HiFi-klubben), så vi nöjde oss med en komplett 7.1-uppsättning av våra egna NHT-högtalare ur ”Super”-serien. Inte var det en besvikelse för det.

Aldrig förr har mina högtalare låtit så mycket och så bra på samma gång. Den här stärkaren kan definitivt rocka brallan av grannen på sjunde våningen, även om man som jag bor på andra. Ljudet som Denon AVC-A1SR levererar kan enklast beskrivas som makalöst rent, distinkt, rappt, tajt, mustigt och otroligt fylligt med en groteskt bra attack i alla register, framför allt basen. Jösses vilka kraftresurser, här går det att spela ordentligt högt med gott resultat. Förmodligen skulle denna stärkare mäta otroligt bra och får vi tid och möjlighet i framtiden så återkommer vi med en mätning av detta slagskepp till surroundförstärkare. Personligen är jag grymt imponerad och vore det inte för prislappen så skulle jag tömma mitt bankkonto redan idag! Har du råd med AVC-A1SR så kommer du få en enkel biljett till surroundljudets Utopia. Kompletterar du dessutom med DVD-A1 så kommer du att bli ägare till en av galaxens kraftigaste och maffigaste hembioanläggningar. Det garanterar vi!

 

Kontakter:
Saknar du något i form av anslutningar på dessa härligheter så vet jag inte vad det skulle kunna vara. Här finns nämligen allt...

 

Knappar:
Under luckan på fronten gömmer sig hela manöverpanelen, lika guldskimrande som resten av detta enorma biografmonster!

 

Fjärr - förstärkare:
Alla inställningar på A1SR görs med hjälp av den makalöst häftiga fjärrkontrollen, som vi aldrig tidigare sett maken till, och på skärmen får du de menyer du behöver för att ställa in allting efter dina önskemål.

 

Fjärr - DVD:
Fjärrkontrollen som följer med DVD-spelaren är dock pinsamt trist för att höra till en DVD för nästan 40 000 kronor!...

 

KRINGUTRUSTNING
Referensförstärkare:
Högtalare :
DVD-spelare:
Kablar:
Skivor:

     

NAD 208 THX
NHT Super One, Super Two & Audio Center 2
Pioneer DV-747
Supra
Diverse högkvalitativa inspelningar...

 

Denon DVD-A1

FAKTA
Region:
Bildformat:
D/A - bild:
Ljudformat:
Storlek:
Vikt:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
2
PAL/NTSC
14 bit/108 MHz
Samtliga surround + DVD-Audio
BHD = 434 x 136 x 411 mm
18,5 kg
36 500 kronor
HiHi-Klubben: 08–545 458 40
www.hifiklubben.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O
O O O


21/25

 

Denon AVC-A1SR

FAKTA
Kanaler:
Effekt:
D/A - ljud:
Ljudformat:
Storlek:
Vikt:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
7.1
170 Watt / 8 Ohm
24 bit/192 kHz (Burr Brown)
Samtliga surround + DVD-Audio
BHD = 434 x 216 x 486 mm
30 kg
42 000 kronor
HiHi-Klubben: 08–545 458 40
www.hifiklubben.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Ljud:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O
O O O O O
O O O O O
O O O O

22/25