BigScreen, converter-test, januari 2004

 

CSY-2100

Från SCART till komponent!

I en bra hembio behövs anslutningar av bästa sort för att nå högsta möjliga kvalitet med de komponenter man har i sin anläggning. Det finns ett uttryck som säger: "Skit in - skit ut", och det stämmer vekligen i bildsammanhang. Har du en projektor, plasma eller dylikt som kostat en hel del slantar så kommer den INTE att prestera maximalt såvida du inte möter de förutsättningar som krävs. Cypress Technology kan numera hjälpa dig som saknar alla de utgånar och ingångar du behöver för att kunna nyttja ditt system på bästa sätt.

© BigScreen Entertainment

För er läsare som inte känner till hierarkin inom bildanslutningar/bildsignaler så kan vi snabbt tala om att den lyder som följer (saxat från vår Ordlista):

1. Kompositvideo. Detta är en sammansatt signal med såväl luminans (ljus) som krominans (färg) och sync. Denna signaltyp är utan tvekan den enklaste och sämsta formen av bildsignalöverföring. Här blandas lätt luminansens frekvenser med krominansens, vilket resulterar i färgblödningar, konturskuggor och krypningar. Denna kontakt skall mest ses som en nödlösning.

2. S-Video står för "Special-Video" och är en kontakt- samt bildsignalstandard enligt Y/C-princip. Detta är nästa steg efter kompositsignal. Bildsignalen delas upp i luminans (Y) och krominans (C) vilket ger betydligt bättre stabilitet och skärpa. S-Video förväxlas ofta felaktigt med S-VHS. Det enda de har gemensamt är att en S-VHS bandspelare alltid har en S-Videoutgång.

3. Komponentvideo. Detta är det format DVD-filmerna är lagrade i på DVD-skivan! Förkortas YCbCr men kan även gå under benämningen YPbPr eller YUV. Signalen delas upp i luminans (Y), blå krominans (Cb/U) och röd krominans (Cr/V). Anses som den amerikanska motsvarighten till europas något modernare RGB-system. RGB må vara ”bättre” rent tekniskt, men YCbCr är som sagt originalformatet på DVD-skivorna och därför kan man se RGB som "onödigt", trots sin tekniska kvalitet. Vissa High End-projektorer kan dock uppvisa små förbättringar via RGB.

4. RGB. Förkortningen står för "Red, Green, Blue" och anspelar på de additiva färger som utgör grunden för det färgspektrum vi kan se. RGB räknas som högsta möjliga kvalitet inom analog signaltransport! Det tveklöst bästa sättet kallas "RGB-HV" som betyder att alla tre färger skickas separerade (RGB) med två extra ledare för horisontell synksignal (H) samt vertikal synksignal (V). Näst bäst är RGB-S där de två synksignalerna sänds tillsammans (kompositSynk=S). Sista steget är kanske det vanligaste; RGsB eller "vanlig RGB" där synksignalen (s) är inbakad med den gröna signalen. (Synk sänds ALDRIG ihop med röd eller blå!). Det paradoxala är dock som sagt att allt DVD-material är lagrat i komponentformat.

5. DVI eller "Digital Visual Interface" som det heter är en standard för digital bildöverföring mellan till exempel dator och projektor utvecklad av DDWG ("Digital Display Working Group"). DDGW består av Compaq, Fujitsu, Hewlett Packard, IBM, Intel, NEC och Silicon Image. I och med att signalen transporteras i digital form så elimineras mer eller mindre risk för störningar vilket ger knivskarpa bilder. Detta är för närvarande världens bästa signalöverföring för bild! Man skiljer dock på flera typer av DVI:
DVI-D är den enda heldigitala lösningen.
DVI-I kan transportera både digital samt analog information (RGB).
DVI-A är en helt analog lösning som används uteslutande som adapter för att konvertera till eller från en vanlig analog VGA-signal.

Signalfrågan
Med detta sagt så kan man ju undra varför man skulle vilja konvertera en RGB-signal till komponent? Men som det också bör framgå av ingressen och även av ovanstående tekniska skillnader och förutsättningar, så är det helt enkelt så att vår europeiska SCART med sina RGB-signaler kan inte mäta sig med den utbredning komponentstandarden har. Speciellt utanför Europa, och de flesta hembioprylar härstammar ju ifrån landet i väst eller Asien där komponentvideo dominerar trots RGB-signalernas tekniska övertag. Men "som en tröst" så är ju alltså alla DVD-filmer lagrade i komponentformat, så misströsta inte. YUV är ett säkert kort för analoga signaler och denna konverter är ju helt enkelt till för att du skall kunna nyttja komponentvideo, även om din DVD-spelare inte har sådan utgång. Bäst för oss i Europa vore det naturligtvis om alla tillverkare implementerade SCART-ingångar på sina projektorer, men hittills är det endast Panasonic som testat detta. Så länge andra inte hänger på så måste vi använda konverters så vida vi inte kör med S-Video, vilket jag klassar som synd idag då kvaliteten nått så långt även i budgetsegmentet.

Behåller bildkvalitén!
Denna lilla attiralj testades hårt under flera veckor i BigScreens testrum med olika DVD-spelare och olika projektorer - bland annat vår fd referensmaskin Marantz VP-12S2! Filmer som användes var bekanta gamla testfilmer, men även en hel del nöjestittande med nya inhyrda filmer. Nu känns det som ett säkert yttrande när jag påstår att den lilla konverteraren helt felfritt gör om en RGB-signal från SCART till en RCA-uppdelad komponentsignal. Det finns inte en chans att man skulle kunna se någon form av bildförsämring på detta sätt kontra en komponentutgång till en komponentingång, även om det rent teoretiskt är att föredra då man alltid skall undvika signalavbrott om man kan. Men CYP CSY-2100 gör denna konvertering perfekt och felfritt med ett lysande resultat. Så med andra ord: saknar du komponentgång på din DVD och du tänker använda den på en projektor eller plasmaskärm med komponentingång? - köp då en Cypress Technology CSY-2100 direkt! Den har BigScreens kvalitetsstämpel utan tvekan!

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Högtalare :
DVD-spelare:
Kablar:
Skivor:

     

Marantz VP-12S2
NHT Super One, Super Two & Audio Center 2
Många olika...
Supra
Diverse högkvalitativa inspelningar...

 

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O O


19/20