0) $MM_referrer .= "?" . $QUERY_STRING; #$MM_restrictGoTo = $MM_restrictGoTo. $MM_qsChar . "accesscheck=" . urlencode($MM_referrer); header("Location: ". $MM_restrictGoTo); exit; } ?> Projektor tester - NEC HT1000 testad test

BigScreen, Projektortest 5, oktober 2002

 

NEC HT1000

VÄRLDENS BÄSTA 4:3-PROJ!

Nippon Electronics Company gjorde en riktig hole in one med sin release av dataprojektorn VT45 som visade sig vara ytterst lämplig som multimediaprojektor för hela familjen. I skrivande stund är NEC VT45 (sida vid sida med Panasonic PT-AE100) fortfarande vår referensmodell för mindre projektorer av den här typen. Nu vill dock NEC ta i med hårdhandskarna för att nå ut till de mer avancerade hembiokonsumenterna i och med deras release av NEC HT1000, som är en renodlad hembioprojektor med marknadens högsta (uppgivna) kontrastförhållande på ofattbara 3000:1 i full on/off!

© BigScreen Entertainment

Det var för exakt ett år sedan nu som NEC klampade in på hembiomarknaden med den lilla multimediaprojektorn VT45. Dess entré blev en smärre sensation ställd emot marknaden i sin helhet. Aldrig förr hade vi sett så mycket kvalitet och så många funktioner och finesser för så pass förhållandevis lågt pris som 27 000 kronor. Idag går den lilla maskinen, som fortfarande är vår budgetreferens, att köpa för drygt 20 000 kronor. Redan vid VT45:ans lansering började vi fundera på vad NEC:s nästa drag skulle bli. Nu har vi svaret i och med lanseringen av NEC HT1000, företagets första dedikerade hembioprojektor. Förvisso är detta en 4:3 modell, men tanken bakom detta är att NEC vill fortsätta i VT45:ans spår, fast i en högre division. Det vill säga att man vill vara så bred som möjligt i fråga om användningsområden. HT1000 är nämligen likt sin lillebror mer utav av multimediamaskin med inte bara hembioanvändning som primärt syfte utan även TV-program, TV-spel, data och dataspel, video och Internet, för att ge några exempel. Men den primära målgruppen lär nog ändå bli hembioköparna. Detta är i vilket fall som helst en revolutionerande bra produkt som stolt går i lillebrors fotspår. Och knappt har vi hunnit smälta chocken från testet av Marantz VP-12S2 när vi ger oss i kast med NEC HT1000.

Vit som snö, het som eld
HT1000 är fyrkantig och vit som en stor sockerbit. På sätt och vis påminner den utseendemässigt lite snabbt om Davis gamla Cinema-serie. Den är i alla fall kritvit med lite plastig men skön finish, den har en knappsats på ovansidan som är hämtad från VT45:an, den har fläktutblås framtill samt på höger sida, insug längst bak på vänster sida och en normal men tillräcklig samling anslutningar som kompositvideo, S-video, komponent, RGB (VGA) och DVI-D. Baktill finns små skruvfötter och framtill en liten höj- och sänkbar fot. Men självklart gör sig denna proj som alla hembioprojar bäst takmonterad. Var aktsam med hanteringen av projektorn efter en stunds användning, för trots att den är vit som snö så blir den efter en liten stund het som en brasa på valborgsmässoafton. Med i kartongen följer en komplett samling tillbehör i form av allehanda kablar. Eller vad sägs om en låda med komponentkabel (RCA), VGA-kabel (D-Sub 15), kompositkabel, RCA-audio plus en VGA till SCART-adapter. Dessutom bjuder även NEC på en väska av hög kvalitet för dig som vill ta hem projen till vännen inför hockey-VM kanske, eller en match med ett PS2-spel? Tack för det NEC. Även om kablarna är av enklaste sort så är det i alla fall fungerande kablar och jag anser att det alltid skall ingå vid ett projektorköp för att man snabbt skall kunna komma igång. Och en väska kan alltid komma till användning även för dig som installerar fast. Du kanske flyttar någon gång? En makalöst utförlig manual hjälper dig installera projektorn. Generellt när det gäller projektorer så behöver man oftast knappt titta i manualen, men för detta exemplar kan det vara en god ide då menyerna i denna projektor vilar på inställnings- och kalibreringsmöjligheter av aldrig tidigare skådat slag. Vad fjärrkontrollen anbelangar kan vi först säga att vi verkligen saknar belysning, vilket alltid är ett elementärt behov för en hembioproj. Vidare kan vi påpeka att trots att fjärren är lite anspråkslös i sitt utseende så är den väldigt behaglig att hålla i och jobba med eftersom den har en urgröpt form på undersidan. Kanske kan man dock tycka att den är en smula ”skvättig” när man vandrar genom menysystemet i det avseendet att den ibland inte reagerar alls och ibland gör den det nästan utan att man rört knappen. Men greppkänslan regerar och knapparnas placering är jättebra. Precis som Sanyo PLV-70 har fjärren också en liten ”joystick-knapp” som styr det mesta.

Kontrollfreakets egna Mecka!
När VT45:an kom till vårat testrum november 2001 så blev vi mycket förvånade och imponerade över hur mycket funktioner NEC hade klämt i sin lilla projektor. Speciellt med tanke på det blygsamma priset. Vi är nu cirka 10 gånger ännu mer förvånade över hur samma företag lyckats hitta på så pass ytterligare mycket funktioner att implementera i denna modell. Det finns en PC-relaterad funktion för att ta emot PCMCIA (typ II) kort. Zoom och fokus sköts manuellt direkt ifrån linsen. När det gäller valmöjligheter för bildinställning så är denna projektor utan tvekan herre på täppan och då menar vi täppan som i jordklotet. Personligen har jag aldrig sett något liknande. Dessutom kan man se menyerna på svenska. Jag är till och med osäker på om vi har tid och plats att räkna upp dem alla. Men vi tar några exempel med NEC:s egna svenska namn: ”3D Reform” fixar keystonekorrigering digitalt både horisontellt och vertikalt. ”Hörnsten” är en ny form av keystone där man kan kontrollera och dra i bildens hörn (!). Dessa två funktioner tillsammans gör att man kan projicera sina bilder från alla möjliga skumma vinklar (varför man nu skulle vilja göra det?). ”Auto adjust” gör en automatisk optimering av en RGB-signal. ”Bildförhållande” ger tillgång till snabbval för olika bildformat. ”Zoomposition” flyttar 16:9-bilden uppåt och nedåt på 4:3-ytan. ”Släckning” kan, precis som en CRT-projektor, maska av bilden från alla håll (blanking). ”Avsökning”, vilket lär vara en felaktig översättning av ”Overscan” kan överskanna bilden, det vill säga förstora den procentuellt inom den projicerade ytan. Det finns videofilter, brusreducering, förval för bildinställngar samt flera programmerbara platser med möjlighet att mecka med gamma, färgkorrigering, färgtemperatur, vitbalans, mm och allt detta kan paras ihop med specialfunktioner som ”IRIS”, ”Sweet Vision”, ”Svart expansion” och ”Kontrastförbättring”. Vi skulle kunna fortsätta med lika mycket mer information, men vi ger oss här angående alla parametrar och inställningar. Funktionen ”IRIS” och ”Sweet Vision” är i alla fall något som bör understrykas som synnerligen lyckat! Detta är verkligen inte bara promotionkosmetika. Tar man tid på sig med denna projektor så kan man göra en suverän bild ännu vassare, det lovar vi. Man kan nämligen med hjälp av dessa funktioner (enligt NEC) öka kontrastförhållandet från otroliga 2000:1 till makalösa 3000:1. Räkna dock med att spendera en hel dag till att lära dig hitta i denna djungel av funktioner. Ett skojigt ”problem” helt enkelt!

”Black chip”
Precis vid starten låter HT1000 ganska mycket, men fläktljudet sjunker efter några sekunder till en mycket behaglig nivå. I alla fall om man har kommit ihåg att minska lampeffekten från ”normal” (1000 ansi) till ekonomiläge (800 ansi), vilket både sparar ström, förlänger lamplivslängd, ökar svärtdjup och minskar störande surr. Eller vad sägs om så lågt ljud som 28 dB? Eco-mode rekommenderas alltså varmt. Färghjulet låter lite vasst och susar en aning med hög frekvens, men det hörs nästan bara när man är i projektorns omedelbara närhet. HT1000 är i vilket fall som helst flera gånger tystare än VT45:an, vilket gör HT1000 till en av de tystaste projarna på marknaden. NEC HT1000 jobbar inte, som de flesta nya DLP-projar för hembio idag, med Mustang-DMD:n utan som sagt med ett 4:3 chip, dock baserat på lika ny och modern teknik. Chippet har modellbeteckningen 07XGADDR hos Texas Instruments, men kallas även för ”Black chip” och det jobbar precis som Mustang HD2-chippet med 12 graders tilt på speglarna vilket gör underverk för svärtan. Färghjulet är ett 6-segments hjul med okänd rotationshastighet (men vi tippar på spin x4). Den klassiska DLP-svagheten med regnbågseffekten är så gott som bortblåst. Den finns där om man anstränger sig och letar efter den, men lyckligtvis är det mycket svår att se. De-interlacingen sköts av ett Faroudja DCDi-chip, vilket helt klart måste vara marknadens bästa de-interlacingkrets just nu. Vart Silicon Image har tagit vägen efter sin krets Sil504, kan man ju undra?

DLP - Krossar alla tvivel!
Efter en lång stund med testande av olika inställningar med hjälp av THX-optimizer hittar vi vår favoritkalibrering som inte tar alltför lång tid at fixa till. Vi baserade våra inställningar på läget ”Spel” (kallare) istället för ”Film” (varmare). Sedan gjorde vi små jämförelser med olika värden för gamma och kontrast. Det hela resulterade i följande reflektioner. Kontrastomfånget är snudd på lika gudomligt dynamiskt som hos VP12:an, svärtan nästan lika avgrundsdjup och skiljer endast procentuellt vilket bara kan ses sida vid sida med Marantz VP-12S2, färgåtergivningen är klockren och fullständigt perfekt med stor dynamik och härligt djup, skärpan är helt felfri och bilden har överlag ett sting som nästan får DVD-formatet att kännas otillräckligt. Det var bara för något år sedan som DLP-tekniken började mogna på allvar. Tekniken i sig vilar på en historia av många gamla misslyckanden och barnsjukdomar. Ett tag såg det så pass illa ut att vi undrade om inte DLP skulle dö ut, men i och med lanseringen av Yamaha DPX-1 och InFocus LS-110 under 2001 så fick vi en försmak av det som finns idag. Marantz, SIM2 och NEC, alla har de nu fräscha och kanonbra DLP-modeller som ställda bredvid en 1:a generationens DLP skulle se hysteriskt kul ut i jämförelse. Idag finns det inga tvivel längre… DLP är verkligen framtiden inom både bio och hemmabio!

HT1000 sopar 4:3-mattan
Bortsett från Marantz VP-12S2 så är detta den bästa DLP-projektor som går att köpa idag. SIM2 HT300 Plus var vår första kontakt med den nya tidens DLP-projektorer och det är verkligen en lysande produkt, men Marantzen är verkligen värd de extra 5000 kronorna med råge, och för er som vill ”spara” på kassan och sikta på ett lägre pris så finns det för närvarande inget bättre val än NEC HT1000. Precis som Marantz S2 så handlar det här om en riktig CRT-dödare. Den enda maskin som potentiellt kan klämma sig in här och bråka om de kvalitetsmedvetna konsumenternas gunst är möjligtvis InFocus ScreenPlay 7200. Men den kostar också drygt 20 000 kronor extra. Vi ber att få återkomma till den med ett test snarast. Den här projektorn lär i alla fall sitta säkert som referensprodukt för 4:3-maskiner under lång tid framöver. Varför så säker? -Pris i förhållande till konkurrensen, det vill säga pris/prestanda-förhållandet, är skyhögt! Och inte heller är 4:3-formatet en direkt svaghet då kanske inte alla konsumenter vill ha en projektor för endast filmtittande. Så på sätt o vis har aspect-trenden vänt så pass att NEC nu istället är unika med 4:3 i den här kvalitetsklassen. Dessutom fungerar maskning och bredbildsförflyttning så otroligt bra att man faktisk kan använda HT1000 som en widescreenprojektor, även om man fuskar lite samt blundar för att man inte utnyttjar den fulla upplösningen (vertikalt). Jordens bästa 4:3-projektor är hur som helst här, och den kostar ”bara” hälften så mycket som Marantz VP-12S2! Inte illa!

 

Kontakter:
Kompositvideo, S-video, komponent, RGB (VGA) och DVI-D.

 

Knappar:
Mer eller mindre taget från lilla VT45. Fungerar bra, men det finns snyggare layout.

 

Fjärr:
Greppvänlig men utan belysning.

 

PLUS
+ BlackChip-DMD
+ Djup svärta som utklassar LCD!
+ Perfekt färgåtergivning!
+ Gigantiskt kontrastvärde med 3000:1
+ Grym skärpa
+ Intern de-interlacing

MINUS
Inga direkta! (4:3-formatet kanske?)

OMDÖME
Världens för närvarande bästa 4:3-projektor! Otrolig prestanda i CRT-klass!!!


KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:   
Referensbild (TV):    
Filmduk:                 
DVD-spelare:          
Videoprocessor:       
Kablar:         
Filmer:                   

Marantz VP-12S2
Philips 32PW9616 / Sony KV-29X5
Euroscreen BlackLine / 3 meter / 1.0 gain
Pioneer DV-747
Silicon Image iScan-Pro
Supra
Cast Away, Dinosaur, Gladiator, Ett Småkryps Liv, Saving
Private Ryan, Starship Troopers, Star Wars epI, Toy Story 2


FAKTA
Teknik:  
Bildformat: 
Upplösning:  
Färgsystem: 
Bildstorlek: 
Dukavstånd: 
Ljusflöde:     
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:      
Takmontering:
Zoom:    
DVI:    
Komponent: 
Data: 
Storlek:    
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:     
Info:          


DLP (0,7") DDR
4:3
1024 x 768 (XGA)
RGBRGB / spin x4 (240 Hz)
max 200”
För 100”: 3,0m–3,8m
1000 / 800 ansilumen
2000:1 (Full On/Off) / 3000:1 (@IRIS)
Faroudja DCDi
220W DC NSH / 2000 tim
Uppgift saknas!
29 dB
Ja
Ja, manuell
Ja, DVI-D
Ja
Ja
BHD = 260 x 121x 319 mm
3,2 kg
Uppgift saknas!
65 000 kronor
NEC Sverige: 08–635 92 00
www.nec.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!