BigScreen.se
 
 

BIG SCREEN RECOMMENDED

BigScreen använder & rekommenderar
just nu utrustning ifrån bland annat:


PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000
PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000

DUK: EuroScreen Frame Vision
DUK: EuroScreen Frame Vision

KABLAR: Supra Cables
KABLAR: Supra Cables

GeFen signaldistribution
SIGNALDISTRIBUTION: Gefen


 
 
 
 
 

 

 

Sanyo PLV-Z3000

MUSTIGA BILDER

Efter Mitsubishis senaste LCD-monster med den bästa svärta vi sett på en icke CRT-projektor någonsin så är det dags att se vad Sanyo erbjuder med deras senaste i Z-serien; PLV-Z3000. Naturligtvis, som brukligt nu för tiden i denna prisklass, så pratar vi Full HD-upplösning, men också hög ljusstyrka och ett snudd på ohörbart fläktljud! Det är svårt att finna något med Z3000 som inte imponerar och modellen placerar sig utan problem bland de bästa som går att köpa idag.

© 2009 BigScreen Entertainment

Man bör som hembiokonsument idag ha klart för sig att marknaden för projektorer, och andra bildåtergivare för hemmet som naturligvis TV - i både plasma- och LCD-form - har utvecklats och förfinats till mer eller mindre perfektion under de senaste par åren. Detta är ett väldigt uppenbart faktum när man ser till utvecklingen och de kliv som gjorts sedan undertecknad började i denna branch i mitten av 90-talet. På den tiden fanns, när vi pratar projektorer, i stort sett enbart Sharp på marknaden med en par mycket lågupplösta och extremt ljussvaga projektorer. Idag har vi en uppsjö av tillverkare och leverantörer och i princip samtliga erbjuder numera ljusstarka, dynamiska och skarpa bilder i Full HD till bra priser. Idag är det inte längre frågan om usel, dålig, medelmåttig, bra, jättebra eller lysande. Nu pratar vi snarare enbart de senare. Det existerar nästan inga rent dåliga produkter i denna kategori längre, så man jämför inte längre äpplen med päron, utan snarare äpplen med äpplen. Och Sanyo PLV-Z3000 är en skinnade färsk frukt med lika söt mak som sina konkurrenter. Vi jämför som vanligt med vår nya referens Panasonic PT-AE3000. Som avslutning på denna LCD-våg kommer också Epsons "D7-moderskepp", härnäst efter denna recension...

Design
Sanyos design har dock inte förändrats något nämnvärt under åren, endast innehållet. Denna gång är chassit mattsvart i kombination med grafitgrå, men i övrigt ser allt i princip precis likadant ut som innan. Zoom och fokus är manuellt styrda och likaså Lens Shift med de sedvanliga rattarna på sidan. Knappsatsen smälter in diskret på ovansidan och ventilationsöppningarna är lika stora som tidigare. Luckan som skyddar linsen finns också kvar, och dess syfte är fortfarande lika mystiskt onödigt. Linsskydd är i regel avsett för skydd under transport, men hur ofta fraktar man en hembioprojektor som i regel är installerad i taket? Den andra aspekten är kostnadsfrågan kring varför man väljer att sätta motordrift på en linslucka, men inte på zoom, fokus och/eller Lens Shift? Som en positiv motvikt så får vi däremot böja oss i respekt för fläktljudet, som tillhör de absolut mest diskreta vi någonsin hört. Z3000 är i det låga fläktläget i princip helt ljudlös, och min Playstation 3 låter faktiskt mer än så här. Perfekt för dig som sitter nära projektorn me andra ord. Den mest markanta tekniska skillnaden i övrigt mot Z2000 är Epsons D7-chip, som skall borga för djupare svärta och mer kontrast. 

Inställningar & kalibrering
Som så ofta är nu för tiden så kommer också projektorerna med mycket kvalificerade inställningar från fabrik och det är relativt ovanligt att man på egen hand kan förbättre bilden med drastiska mått. Vad som däremot är avgörande är valet av vad jag kallar förval - det vill säga valet av de förprogrammerade bildlägen som finns i de flesta projektorer (och även TVs). I fallet Z3000 så heter de Brilliant Cinema, Creative Cinema, Pure Cinema, Natural, Living, Dynamic och xvColor. Den sista känns för fadd medan Dynamic är överstyrd, framför allt i färgerna. Brilliant Cinema är mörkast medan Living är ljusast (bortsett Dynamic), men Living behåller också det mesta av de träffsäkra färger som finns i Cinema-lägena, fast med betydligt mer dynamik. Vårt val föll därför på Living. I övrigt är det upp till var och en att med en god kalibreringsskriva som DVE försöka trimma bilden ytterligare i fråga om svärta, ljus, kontrast och färger, men det kommer bli svårt utan mätutrustning. Z3000 erbjuder mycket bra bild rakt ur kartong.

Prestanda
Z3000, precis som Panasonic AE3000 arbetar med Epsons D7-panel, och det är också som sagt den största skillnaden rent hårdvarumässigt mot Z2000. Visuellt ger detta en bild med djupare svärta och mer dynamik. Det blir helt enkelt en mustigare bild, fylld med liv och sköna naturliga färger blandad med den skarpa Full HD-upplösningen. En annan nyhet är att bilden skall arbeta med 120 Hz för att minimera risk för att se eftersläpningar, vilket kunde vara vanligt på äldre LCD-maskiner. Man har dock valt att inte använda HQV-chippet från Silicon Optix för signalhantering som de-interlacing och skalning, utan den äldre DNX från PixelWorks. DNX sägs vara snabbare än HQV även om övrig prestanda inte är fult lika vass. Men för dig som till exempel spelar konsoll- eller datorspel på din projektor så passar DNX-chippet utmärkt. Men hanteringen av film är inte heller något som går direkt lidande kan vi lova. Sanyo PLV-Z3000 har inte fullt lika djup svärta som Panasonic PT-AE3000, men ljusstyrka, kontrast överlag samt färgåtergivning och skärpa - det vill säga de flesta vikiga bildegenskaper - är fullt jämförbara. Och personligen gillar jag skärpan som finns hos icke-Panasonic-modeller som denna, tack vare att man inte använder Panasonics Smooth Screen teknik. Detta är en lysande Full HD-projektor med härlig prestanda som inte lär göra någon cineast besviken.

 

 

Kontakter:
Dubba HDMI och dubbla komponnt (YPbPr). Inte så dumt.

 

 

Knappar:
Knappsatsen ser med sin spelmarkerliknande design väldigt enkel ut, men också estetisk och välpassande.

 

 

Fjärr:
Denna OEM-fjärr må ha bra greppkänsla, men ack så plastig och trist design.

 

 

PLUS
+ Kontrasten!
+ Ljusstyrkan!
+ Fläktljudet!
+ Skärpan!

MINUS
Svärtan är inte fullt lika djup som på AE3000

OMDÖME
Sanyo PLV-Z3000 är ett starkt bidrag till utbudet av färska Full HD-projektorer och maskinen kommer också med en par egna fördelar som 5:5 PullDown (för NTSC) och 120 Hz. Frågan är bara om det räcker för att sticka ut mer än som en myket bra projektor bland andra mycket bra projektorer... Marknaden av idag är inte längre vad den var för 3-4 år sedan. Idag är de flesta produkter i de flesta kategorier av hem-elektronik och hembio, av hög till mycket hög kvalitet - inte minst bland projektorer. Sanyo PLV-Z3000 är ett utmärkt exempel på detta. 

 

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:  
Blu-ray/DVD-spelare:
Kablar:
DVD-filmer: 

     


BluRay-filmer:

Panasonic PT-AE3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.0 gain
Sony Playstation 3 
Supra
Star Wars epI, II & III, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Extended Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, Pirates of the Caribbean (trilogin)...
Boog & Elliot, Pirates of the Caribbean (trilogin), Spiderman 1, 2 & 3, Casino Royale...

 

FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Lens Shift:
Zoom:
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
LCD C2Fine™ D7
16:9 
1920 x 1080

För 100”: ca 3,0–6,0m
700/1200 ansilumen (lo/hi)
65 000:1 (Full On/Off)
PixelWorks™ DNX™
165W / 2000-3000 tim (nor/eco)
uppgift saknas!
?/19 dB (nor/eco)
Ja
Ja, manuell, +/- 50% (B) 100% (H)
Ja, manuell x 2,0
HDMI x2
YPbPr x2
D-Sub15 x1
BHD = 400 x 154 x 346 mm
7,5 kg
3 år
23 000 kronor
Sanyo: 08–544 71 700
www.sanyonordic.com

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck".

----------------------------------------------------------

© 2009 BigScreen Entertainment. All rights reserved.

 

Skriv ut denna sida. Sanyo PLV-Z3000


Denna artikel är taggad med följande sökord:
1080p, Full HD, LCD, LCD-projektor, Projektor,
(Klicka på ett ord för att lista samtliga artiklar
som är taggade med samma ord.)

 
  2009-03-04 12:38:44

Luckan för objektivet är bra, för den skyddar mot damm på objektivet!

Visa bossed's profil bossed
 
 
 

Skriv kommentar (Endast för medlemmar)


Infoga länk Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral
Logga in

E-post

Lösenord (Glömt?)Bevaka för svar?
Ja Nej

 
 

Bli medlem

E-post

Bekräfta E-post

Lösenord ( Minst 5 tecken. A-Ö. 0-9. )

Bekräfta lösenord

Alias ( Det namn du vill använda på BigScreen )

Jag godkänner BigScreens regler

Nyhetsbrev?
Ja Nej 
     
 

Tipsa en kompis


Din E-post

Ditt namn

Din kompis E-post


 Kalender med namnsdagar
Svenska namnsdagar i webbkalender
Musikaliska Skalor
Sök skalor via toner, ackord eller ..
Korsordshjälpen
Korsordslexikon, nätkryss, forum oc..
Här får du veta vad det är för vecka nu!   -> 
Vad är BigScreen