BigScreen.se
 
 

BIG SCREEN RECOMMENDED

BigScreen använder & rekommenderar
just nu utrustning ifrån bland annat:


PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000
PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000

DUK: EuroScreen Frame Vision
DUK: EuroScreen Frame Vision

KABLAR: Supra Cables
KABLAR: Supra Cables

GeFen signaldistribution
SIGNALDISTRIBUTION: Gefen


 
 
 
 
 

 

 

Mitsubishi HC5500

FÄRGGRANN

Vi startar det nya året med en snabb titt på ett mindre syskon till den fenomenala HC7000 från Mitsubishi. Vi pratar samma chassi som vanligt, men i svart. Det handlar om bra ljusstyrka, stark dynamik, djup svärta och härligt korrekta färger, om man skall lita på DVE (Digital Video Essentials), och det skall man nog. LCD som teknik har verkligen kommit tillbaka med besked!

© 2009 BigScreen Entertainment

Nytt för 2009 är att våra tester och recensioner framöver kommer att vara mycket kortare och fokusera mer på plus, minus, omdöme, betyg och fakta. Detta blir därför vårt första test att skrivas efter denna nya kortare mall.

Design
Inget nytt under solen, när det gäller den estetiska designen. Chassit känns direkt igen från tidigare modeller, exklusive HC7000, och som en trevlig bonus så är det också tidlöst svart. Zoom, fokus och Lens Shift är samtliga kontrollerade med hjälp av motordrift via fjärrkontrollen. Detta är vansinnigt överlägset manuell justering och borde vara standard på alla projektorer idag. Till och med vår nya referens Panasonic PT-AE3000 får skämmas i detta avseende. I övrigt fungerar 5500 precis som sina föregångare i fråga om knappsats, anslutningar och fötter. Väl värt att nämna är fläktljudet som är extremt lågt, på gränsen till ohörbart i det låga läget. I det högre får man fortfarande klassa det som diskret. Mycket bra och oerhört starkt som sales point! Det enda jag saknar i fråga om designen är en mer omfångsrik zoom än blygsamma 1,2. Men med rätt avstånd till duken är detta inget stort problem. Rent tekniskt så bygger HC5500 på D6-chippet, kontra D7 som HC7000 har, men skillnaden är inte så stor i praktiken. För priset som 5500 tingar just nu så kommer du hem med MYCKET bild för pengen. 

Inställningar & kalibrering
Vi fann denna modell vara en smula märkligt inställd från leverantören. Inte på något sätt felaktigt, men en aning "strypt". Kontrast och ljusflöde var minskat ganska markant, och efter en snabb genomgång med hjälp av det excellenta verktyget DVE på Blu-ray så kunde vi justera bilden till ett mer dynamiskt resultat genom att öka på kontrast så mycket som testbilderna tillät. Exakt vad vi gjorde och vilka förval etc som vi valde är ingen raketforskning och vi kommer som meddelat i en separat nyhetsartikel (inom kort) att lämna kalibreringsfrågan helt därhän framöver. Detta för att undvika vidare konflikter i framtiden med alla ISF-anhängare och deras kostsamma och förhållandevis omständiga kalibreringar. Vår ståndpunkt står dock fast som alltid vid att de flesta nya bildåtergivare idag, projektorer som TV, håller så pass god klass att en proffskalibrering omöjligtvis kan ses som ett krav, utan snarare en frivillig krydda för de mest hängivnina entusiasterna. Sen smakar ju kryddor olika för olika människor som bekant. Nog om det - poängen är att HC5500 presterar alldeles fenomenalt bra efter "bara" en snabbjustering med hjälp av DVE. Det är nästan absurt när man tänker på hur en "medelmåttig" projektor som denna (av priset att döma) fullkomligen sopar banan totalt med så gott som samtliga projektorer som har mer än 2-3 år på nacken. Idag är det Full HD som gäller, och allt annat än "low end", hur bra det än är. Med en Full HD-projektor som denna och en Blu-ray-film i din spelare, så kan det inte bli fel - tro mig!

Prestanda
HC5500 må bygga på Epsons D6-panel istället för D7, men prestandan är inte alls långt ifrån de nyare och större modellerna för det. Den största skillnaden mot HC7000 är svärtbotten. På 5500 är den jämförbar med Panasonic AE3000, men når inte riktigt så där CRT-djupt som HC7000. Det räcker dock för att mäta sig med DLP-projektorer. Mindre bra är väl i och för sig den märkbara fördröjningen i linshanteringen - så kallad "iris delay", när iris öppnar och sluter sig efter bildens ljusa respektive mörka innehåll. Detta fungerar onekligen bättre på D7-modellerna, där denna effekt märks mycket mindre. Den märks extra tydligt på textrader som ändrar intensitet tydligt beroende på övrigt bildinnehåll. Men trots det så måste automatisk och dynamisk irishantering ses som den kanske största innovation som kommit inom projektionstekniken. Speciellt för LCD-maskiner, då det tillåter en mycket djupare svärta än vad som kan åstadkommas endast genom ljusblockering av flytkristaller i TFT-panelen. Störst imponatorfaktor på HC5500 fick vi dock av färgåtergivningen som såg ut att vara exemplarisk från fabrik och DVE bekräftar detta med sitt medföljande färgfilter. Samtliga tre grundfärger verkar sitta som en smäck, även om gråskalan uppvisar ett svagt stick i rött. Svärta är som sagt mycket bra och likaså ljusflödet. Vi har alltså härliga färger, bra med ljus, djup svärta, stor kontrast och stark dynamik! Alltsammans serveras med Full HD upplösning, och till ett bra överkomligt pris för att vara en projektor i denna klass. Det är dags att byta ut vårt rekommenderade "Bästa Köp" för LCD, från HC4900 till HC5500.

 

 

Kontakter:
En standarduppsättning ingångar, men vem behöver egentligen mer än så här, som normal användare. Dubbla HDMI är ju inte dumt dock.

 

 

Knappar:
Personligen tycker jag knappsatsen känns lite "mobiltelefon", och som vanligt saknas belysning.

 

 

Fjärr:
En supertrist OEM-fjärr, som dock fungerar utmärkt.

 

 

PLUS
+ Färgåtergivningen!
+ Ljusstyrkan!
+ Kontrasten!
+ Fläktljudet!
+ Motordriven zoom, fokus och Lens Shift!

MINUS
Iris Delay!
- Svagt rödstick!

OMDÖME
Med vansinnigt stark prestanda för pengen så tar HC5500 över efter HC4900 med bravur. Vi pratar Full HD, klockrena färger, bra ljustryck, djup svärta, stor kontrast, hög skärpa och motoriserad zoom, fokus OCH Lens Shift. Dessutom är den snudd på ljudlös! Allt detta är ditt för strax under 17 000 kronor...

 

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:  
Blu-ray/DVD-spelare:
Kablar:
DVD-filmer: 

     


BluRay-filmer:

Panasonic PT-AE3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.0 gain
Sony Playstation 3 
Supra
Star Wars epI, II & III, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Extended Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, Pirates of the Caribbean (trilogin)...
Boog & Elliot, Pirates of the Caribbean (trilogin), Spiderman 1, 2 & 3, Casino Royale...

 

FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Lens Shift:
Zoom:
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
LCD C2Fine™ D6
16:9 
1920 x 1080

För 100”: ca 3,1–5,0m
700/1200 ansilumen (lo/hi)
14 000:1 (Full On/Off)
HQV (SiliconOptix Reon-VX)
160W / 2000-5000 tim (nor/eco)
uppgift saknas!
?/19 dB (nor/eco)
Ja
Ja, motor, +/- 50%
Ja, motor x 1,2
HDMI x 2
YPbPr x1
D-Sub15 x1
BHD = 334 x 125 x 352 mm
5,6 kg
2 år
17 000 kronor
Mitsubishi: 08–625 10 00
www.mitsubishielectric.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck".

----------------------------------------------------------

© 2009 BigScreen Entertainment. All rights reserved.

 

Skriv ut denna sida. Mitsubishi HC5500


Denna artikel är taggad med följande sökord:
1080p, Full HD, LCD, LCD-projektor, Projektor,
(Klicka på ett ord för att lista samtliga artiklar
som är taggade med samma ord.)

 
 

Skriv kommentar (Endast för medlemmar)


Infoga länk Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral
Logga in

E-post

Lösenord (Glömt?)Bevaka för svar?
Ja Nej

 
 

Bli medlem

E-post

Bekräfta E-post

Lösenord ( Minst 5 tecken. A-Ö. 0-9. )

Bekräfta lösenord

Alias ( Det namn du vill använda på BigScreen )

Jag godkänner BigScreens regler

Nyhetsbrev?
Ja Nej 
     
 

Tipsa en kompis


Din E-post

Ditt namn

Din kompis E-post


 Kalender med namnsdagar
Svenska namnsdagar i webbkalender
Musikaliska Skalor
Sök skalor via toner, ackord eller ..
Korsordshjälpen
Korsordslexikon, nätkryss, forum oc..
Här får du veta vad det är för vecka nu!   -> 
Vad är BigScreen