BigScreen.se
 
 

BIG SCREEN RECOMMENDED

BigScreen använder & rekommenderar
just nu utrustning ifrån bland annat:


PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000
PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000

DUK: EuroScreen Frame Vision
DUK: EuroScreen Frame Vision

KABLAR: Supra Cables
KABLAR: Supra Cables

GeFen signaldistribution
SIGNALDISTRIBUTION: Gefen


 
 
 
 
 

 

 

Mitsubishi HC7000

SVÄRTANS NYA KONUNG!

Som andre man ut på BigScreen efter Panasonics AE3000, med ny optimering kring Epsons D7-panel*, är Mitsubishi med sin nya HC7000. Mitsubishi har dock valt en helt annan approach än Panasonic, och här verkar man helhjärtat ha inriktat sig på kolmörka hembiorum med mycket god mörkläggning. HC7000 är nämligen bara en tredjedel så ljusstark som Panasonics maskin i alla (färg)lägen utom ett. Däremot går man också djupare i svärtan än jag kan erinra mig att jag sett någonsin, på någon lampbaserad projektor över huvud taget. Svärtan är faktiskt bättre än DLP och till och med helt i klass med - hör och häpna - CRT!!! (*OBS: Se fotnot i botten av artikeln för viktig uppdatering)

© 2008 BigScreen Entertainment

HC5000 och HC6000 har blivit HC5500 och HC6500. I mån av tid skall vi kika på dem också, men det är mycket lätt hänt att missa diverse modeller från alla de tillverkare som slåss om filmgalningarnas materiella köplust numera! Jag minns fortfarande den tid så man kunde räkna samtliga hembioprojektorer på marknaden med bara två händer. Och då menar jag från samtliga existerande tillverkare. Idag liknar det nästan mobiltelefoner, eller GPSer med en uppsjö modeller från en lång lista leverantörer, och det släpps ständigt nya modeller med en rasande fart. Mitsubishi är en av de främsta inom LCD, och företget har en testhistoria med många bra modeller. En av de mest prisvärda LCD-projektorer någonsin var, och fortfarande är till viss del, HC4900 - den första Full HD-LCD med så pass överkomlig prislapp som 20 000 kronor i introduktionspris. Nu har dock tekniken tagit ännu ett stort kliv framåt inom LCD, som vi så tydligt såg i föregående test, och Mitsubishi är därför inte sena med att hänga på utvecklingen med sin egen version. 

Design
Till skillnad mot Panasonic så har Mitsubishi också valt en helt annan design. Panasonics proffsiga, rena, industriella look är bytt mot en sportigare, modernare look med mer "flash". Chassit blänker i svart pianolacksfinish och har mycket mjuka strömlinjeformade konturer, likt en sportbil. Detta förstärks också av den käcka lilla luckan som gömmer knappsatsen, likt motorluckan på en bil. Tankarna far ofrånkomligt till de svindyra italienska SIM2-modellerna - bra projektorer som dock lider av på tok för höga prislappar. HC7000 skiljer sig sådeles i designen ganska markant från tidigare Full HD-modeller som HC6000, 5000 och 4900 som samtliga bär på mer traditionell plastig finish. Lite synd är det dock att man frångått den centrerade linsen som fanns på tidigare modeller ur de 576p-, 720p- och 768p-baserade DLP-serierna (HC900 till HC3100). Hur som helst, linsen är alltså placerad som vanligt för Mitsubishis HD-modeller på vänster del av fronten och sticker snyggt ut som en mjuk utbuktning ur chassit. Zoom och fokus styrs helt överlägset med motor via fjärren, och båda funktioner får full poäng. Dels för zoomens omfång och dels för den optiska skärpan som är mycket bra och jämn. Panasonics Smooth Screen teknologi förstör en smula av skärpan på deras AE3000, men på HC7000 finns ingen sådan teknik och skärpan känns verkligen riktigt hög. Full HD-upplösnigen ser också till, som på alla HD-projektorer, att all form av pixlighet skiner med sin frånvaro. Hela vänster respektive höger sida är ventilationsöppningar för luftintag och utblås vilket ser mycket snyggt ut. Fläktljudet är ÄNNU lägre än på Panasonics modell med vad jag skulle kalla 1-2 dB mindre per fläkt/lampläge. I det låga läget så är projekton snudd på helt ljudlös och kan överröstas med minsta vindsus från filmen. Vår Playstation 3 låter säkert tre gånger mer än detta. Vågar vi kalla detta värlens mest diskreta fläktljud på en projektor hittills? Fjärrkontrollen är den största besvikelsen när det gäller design. Här känns det mer som man glömt att tillverka en sådan, och istället kastat med en OEM-fjärr som känns väldigt mycket Sanyo av någon anledning. Den är inte dålig funktionsmässigt på något sätt, men den passar inte alls med den snygga projektorn. Bäst av allt är kanske den motorstyrda Lens Shift:en - mycket användarvänligt!

OSD
Menysystemet, eller OSDn om man så vill (On Screen Display) är lite väl plottrig och pillrig för en Full HD-upplöst projektor anser jag. Menyerna och dess ikoner ser fånigt små ut då man inte anpassat dem efter den höga upplösningen. Effekten blir lite som att öka skärmupplösningen på en klassisk CRT-monitor tills menyerna är så små att de knappt går att läsa. Designen och layouten känns även här (liksom fjärren) väldigt lik Sanyos gamla modeller, så kanske kan man ana ett visst litet samarbete här? Det skulle i alla fall inte förvåna mig om Sanyo PLV-Z3000 kommer uppvisa ett liknande menyupplägg. Vad gäller utbud av funktioner så är HC7000 mer begränsad än AE3000. Här finns till exempel ingen Waveform Monitor som analyserar frekvenskurvor för luminanssignal och grundfärger, men det är å andra sidan en funktion som vi redan vet är unik för Panasonic. Därmed inte sagt att Mitsubishi hamnar på efterkälken för det. HC7000 är en oerhört kompetent maskin.   

 

Våra inställningar
Initialt så letar vi som bekant alltid efter bästa förval att utgå ifrån, men till skillnad mot de flesta modeller idag så har faktiskt denna projektor inga förval. Ganska skönt egentligen då de ofta mest är trams, med vissa undantag. Istället får man välja gamma och färgtemperatur som första steg mot en optimal bild. Gammavalen var nästan identiska och valet föll då på läget Auto. När det gäller färgtemperatur så kändes ingen av de tre traditionella bra. Low var för röd, Medium var för gul och High var för blå och samtliga ströp de ljusflödet till så låg nivå att vi inte kunde mäta mer än cirka 280 lumen, jämfört med de dryga 900 vi mätte på AE3000. Men som en touch av magi så har HC7000 räddningen i det fjärde läget, kallat High Brightness, där ljusstyrkan dubbleras drygt till cirka 750 lumen vilket ger bilden en dynamik som kommer mycket närmare AE3000, samt vår DLP-referens; Optoma HD80. Även om de sista 150-200 lumen ändå märks i riktigt ljusa scener. Vad HC7000 istället gör är att ta oss till gamla tiders överlägsna CRT-svärta! Detta tillsammans ger en makalöst härlig kontrast, även om dynamiken saknas en smula i de ljusa scenerna som sagt! Men hur bra det än är så finns det en aspekt som förmodligen LCD-tekniken aldrig kommer kunna lösa fullt ut, och det är "simultankontrasten" (ansi). När iris stryper ljusflödet på en LCD, för att åstadkoma djup svärta, så kan man kompensera i bildens ljusa detaljer med hjälp av LCD-panelerna, men det kommer aldrig kunna fungera likt en DLP med dess speglingsteknik. Så just där kommer det med största sannolikhet alltid att finnas en begränsning, hur bra det än är i övrigt.

Image:
Ingen raketforskning direkt, men DVE visade oss till dessa värden för Contrast och Brightness.

Color Temp:
Projektorn kom med värden enligt ovan, men varken Low, Medium eller High såg bra ut. Räddningen blev High Brightness.

Advanced Menu:
Auto Iris kan ställas i 5 steg. 1 till 3 ser lika ut, medan 4 och 5 ger två steg ljusare bild vardera. Input Level är ett sätt att lyfta fram gamman enormt mycket vilket först kan ge förföriska intryck av hög detaljrikedom i lågdagrar, men var aktsam på överstyrning och för ljus bild. Man bör kompensera med att minska Brightness om man använder Input Level. Option Filter skall vara aktiv om det extra filtret används, annars ej. Inte för vi kan se någon skillnad, men ändå.

Extra optiskt filter?
Med vårt testexemplar av HC7000 så kom det också ett redan monterat extra optiskt filter. Först så reagerade vi negativt på detta och kopplade den rödaktiga, fadda och dynamiklösa bilden till detta filter, eftersom filtret i sig ser rödtintat ut (lila). Filtret gav också en brun spökskugga i bilden, men efter samtal med tillverkaren så förstod vi att det måste justeras in. Sitter det en smula "off axis" så kan dessa skuggor uppstå. Vi provade sedan att köra maskinen både med och utan detta filter och till slut kom vi fram till att filtret faktiskt gör bilden MINDRE rödaktig, trots att det är färgat i sig självt. Jag tänker inte ens försöka förstå logiken i det, utan bara acceptera att det är så. Skillnaden är dock minimal och skulle inte märkas utan en direkt jämförelse, men nog finns den där, och därför lämnade vi filtret på under resten av testperioden. Sedan kan man diskutera om det är värt att betala extra för det som konsument.

Världens bästa svärta!
Vi körde Mitsubishi i regelrätt shootout med vår DLP-referens Optoma ThemeScene HD80, samt vår färska LCD-referens; Panasonic PT-AE3000. Detta tack vare vår nya HDMI-splitter (1.3) från Gefen. Färgmässigt så agerar HC7000 extremt likt dem båda (med våra inställningar givetvis) och vi klassar därför maskinen som mycket träffsäker när det gäller färgåtergivning. Detta bekräftas också av DVE-skivans färgfilter för D65 där i synnerhet blått och rött visas klockrent efter konstens alla regler. Skärpan är som sagt några strån vassare än AE3000, men ljusflödet når inte lika högt. Svärtan gräver sig till en nivå som måste vara mer än dubelt så låg som AE3000 och passerar därför helt otroligt nog samtliga testade DLP-projektorer, samt når obegripligt nog ända fram till CRT-nivå. Detta är verkligen djuphavsfiske på allvar, och ett fysiskt faktum som jag ALDRIG trodde jag skulle få se på en lampbaserad projektor, och allra minst en LCD! Kontrasten som blir mellan denna svärtbotten och den skapliga ljusstyrkan är fenomenal. Det saknas som sagt en par hundra lumen för att få den där kraftiga DLP-dynamiken i ljusa scener, men det är fullt tillräckligt för bilder kring 100-120 tum, och det är SÅ häftigt med denna oslagbara svärta! Man måste se det för att tro det. Så är du gammal CRT-vän som saknar de nattsvarta skräckfilmernas sanna känsla, så kommer du älska HC7000!

Bästa bild: Blu-ray via HDMI (1080p)!

 

 

Kontakter:
En av varje, samt dubbla HDMI.

 

 

Knappar:
Luckan som gömmer knappsatsen öppnar sig likt motorhuven på en bil.

 

 

Fjärr:
En plastig och tråkig, men väl fungerande OEM-fjärr.

 

 

PLUS
+ Svärtan!!!
(Bästa svärtbotten hittills på en icke CRT-projektor!)
+ Kontrasten!
+ Färgåtergivningen!
+ Motordriven Lens Shift!, zoom och fokus!
+ Fläktljudet!
(Snudd på ljudlöst!!!)

MINUS
Det begränsade ljusflödet!
- Avsaknaden av dynamik!
 

OMDÖME
Mitsuishi HC7000 har ett användningsområde som skiljer sig en smula från Panasonic PT-AE3000. Där Panasonic fläskar på med ljusflöde och dynamik så arbetar Mitsubishi hellre med svärta och kontrast! HC7000 är enligt oss optimal för bildstorlekar på upp emot och kring 100-120 tum. Där kan man verkligen avnjuta vad HC7000 gör bäst av alla - att ge oss svärtbotten i CRT-klass, med fortfarande tillräckligt ljusflöde för en makalöst härlig kontrast. Kanske rent av den högsta i branschen just nu? Är det däremot riktigt stora bilder du är ute efter (+ 150 tum/3 meter bredd) så bör du kika på en mer ljusstark modell, men med "normala" dukstorlekar så kommer HC7000 kunna ta dig till fantastiska bildupplevelser...

 

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:  
Blu-ray/DVD-spelare:
Kablar:
DVD-filmer: 

     


BluRay-filmer:

Panasonic PT-AE3000 & Optoma ThemeScene HD80
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.0 gain
Sony Playstation 3 
Supra
Star Wars epI, II & III, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Extended Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, Pirates of the Caribbean (trilogin)...
Boog & Elliot, Pirates of the Caribbean (trilogin), Spiderman 1, 2 & 3, Casino Royale...

 

FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Uppmätt:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Zoom:
Lens Shift
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
LCD C2Fine™ D6
16:9
1920 x 1080 (FullHD-1080p)

För 100”: ca 3–5m
1000 ansilumen
280-750 lumen
72 000:1 (Full On/Off)
HQV (SiliconOptix Reon-VX)
165W / 2000-5000 tim (nor/eco)
ca 3600 kronor
?/17 dB (nor/eco)
Ja
Ja, motor x 1,6
Ja, motor
HDMI x2
YPbPr x1
D-Sub15 x1 
BHD = 427 x 159 x 440 mm
7,5 kg
2 år
30 000 kronor
Mitsubishi: 08–625 10 00
www.mitsubishielectric.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Fotnot/Korrigering
På grund av förhastade slutsatser under testet och felaktig information så misstog vi oss i att HC7000 använder D7-panelen. Tydligen stämmer inte detta, och trots att HC7000 är Mitsubishis senaste Full HD LCD, släppt i samma veva som Epson TW5000, Panasonic AE3000 och Sanyo Z3000 (samtliga med D7) så har Mitsubishi ändå valt att INTE använda Epsons D7-panel. Detta sägs ha med att göra att Mitsubishis ingenjörer och utvecklare ansåg att D6-panelen arbetade bättre ihop med det avancerade lins- och ljusoptimeringssystem som HC7000 använder i övrigt. Men ingen skada skedd - endast en felaktig teknisk detalj. Prestandan är minst lika, om inte ännu mer, imponerande ändå :)

 

----------------------------------------------------------

© 2008 BigScreen Entertainment. All rights reserved.

 

Skriv ut denna sida. Mitsubishi HC7000


Denna artikel är taggad med följande sökord:
1080p, Full HD, LCD, LCD-projektor, Projektor,
(Klicka på ett ord för att lista samtliga artiklar
som är taggade med samma ord.)

 
  2009-01-06 01:38:31

Du skriver uttryckligen att den når djupast i fråga om svartnivå hittills. Har du upplevt de båda D-Ila projektorerna från jvc; HD1 och HD100? Om så är fallet; hur står sig HC7000 mot dessa? :)

Visa Draven's profil Draven
 
 
  2009-01-16 22:14:04

Hej, HD1 är testad ja, men HC7000 är MYCKET djupare i svärtan Idea

Visa Christer Bengtsson's profil Christer Bengtsson
Chefredaktör
Stockholm
 
 
  2010-03-22 14:00:24

Jag är intresserad av mitsubishi HC 7000. Hur mycket måste man mörklägga för att få en acceptabel bild? Kan man ha den med en 100"duk i ett vanligt vardagsrum med bara persiennerna nere dagtid? Eller är det en renodlad biorums projektor?

Visa Luma's profil Luma
 
 
 

Skriv kommentar (Endast för medlemmar)


Infoga länk Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral
Logga in

E-post

Lösenord (Glömt?)Bevaka för svar?
Ja Nej

 
 

Bli medlem

E-post

Bekräfta E-post

Lösenord ( Minst 5 tecken. A-Ö. 0-9. )

Bekräfta lösenord

Alias ( Det namn du vill använda på BigScreen )

Jag godkänner BigScreens regler

Nyhetsbrev?
Ja Nej 
     
 

Tipsa en kompis


Din E-post

Ditt namn

Din kompis E-post


 Kalender med namnsdagar
Svenska namnsdagar i webbkalender
Musikaliska Skalor
Sök skalor via toner, ackord eller ..
Korsordshjälpen
Korsordslexikon, nätkryss, forum oc..
Här får du veta vad det är för vecka nu!   -> 
Vad är BigScreen