BigScreen.se
 
 

BIG SCREEN RECOMMENDED

BigScreen använder & rekommenderar
just nu utrustning ifrån bland annat:


PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000
PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000

DUK: EuroScreen Frame Vision
DUK: EuroScreen Frame Vision

KABLAR: Supra Cables
KABLAR: Supra Cables

GeFen signaldistribution
SIGNALDISTRIBUTION: Gefen


 
 
 
 
 

 

 

InFocus X10

DARKCHIP1 LEVER ÄN!

Nu kommer vår senaste referensbild från kraftfulla Optoma HD80 att få det lite tufft att hävda sig. I alla fall i fråga om prestanda per krona. InFocus X10 är en större modell än budgetmaskinen X9 från föregående test, som kommer med Full HD-upplösning (1920 x 1080), lika superskarp skärpa, kraftigt ljusflöde och mäktig kontrast. Priset beror förmodligen på att InFocus använt sig av första generationens DarkChip-DMD; DarkChip1. Men det är inget som betyder att man skall räkna ut X10 för det... InFocus levererar verkligen ständigt hög kvalitet!

© 2008 BigScreen Entertainment

Vi är synneligen medvetna om att hösten varit ovanligt seg på BigScreen, men det beror dock tyvärr på omständigheter utanför vår kontroll. Framför allt har det varit en del förändingar inom administrationen hos våra leverantörer, på både gott och ont. För att försöka kompensera för detta så har vi laddat upp med en riktigt trevlig test-arsenal inför julen, och om allt går enligt planerna så skall vi direkt efter denna recension hinna med följande maskiner innan året är slut:
- Epson EMP-TW5000 (Fg modell: TW2000)
- Panasonic PT-AE3000 (Fg modell: AE2000)
- Sanyo PLV-Z3000 (Fg modell: Z2000)
- Mitsubishi HC7000 (Fg modell: HC6000)
Detta är samtliga på marknaden just nu förekommande LCD-projektorer som är baserade på Epsons senaste D7-panel. Det vill säga hela top of the line-segmentet inom LCD just nu! Vi skall även försöka hinna med en mindre Mitsubishi, kallad HC5500, som tagit över efter HC5000. Det blir en hel del LCD med andra ord, men vi kommer också snarast att titta på InFocus största; IN83 - en DLP med DarkChip4, som med stor sannolikhet kan ge dessa LCD-maskiner en rejäl match. Så misströsta inte, ni som väntar på recensioner. Det kommer en hel våg nu beroende på hur snabbt leverantörerna kan få fram sina maskiner. Nu vidare till testobjektet...

Alien-liknande former
Alla som sett Ridley Scotts gåshudsframkallande mästerverk "Alien" kan nog också se en liten associering till Gigers odödliga sci-fi-konst i designen på InFocus X10, som för övrigt också delar samma chassi som hela IN-serien. Detta chassi är lågt på höjden, men brett och djupt. Det är svagt välvt på ovansidan, rundat i formen samt saknar helt knappar till förmån för estetiken. Lacken har en sotigt svart matt finish, och allt som allt så far tankarna ofrånkomlligt till InFocus dyraste modell genom tiderna; SP777, även om denna har en finish i spegelblank pianolack. X10 kommer också med en separat fot som påminner om, och fungerar som, foten på gamla Sony HS2. Du skruvar själv dit den snabbt med tre skurvar och kan sedan justera projektorns lutning åt alla håll likt en traditionall CRT-monitor. Detta är både snyggt och oslagbart smidigt jämfört med fula omständiga skruvfötter. Att knappar saknas helt är som sagt estetiskt snyggt i min smak, men du blir också som användare naturligtvis helt beroende av fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen i sig lämnar en del att önska, men får ändå anses som ok. Dels är belysningen lite skum, även om den är snygg, men det är alltid bättre med text än symboler på knapparna som denna har. Kontakten med projektorn är också ganska riktningskänslig, så du måste mer eller mindre hålla fjärren mot projektorn när du skall ändra något. Värt att nämna är också att X10 efter dagens normer är ganska högljudd och kan därför inte jämföras med de mer diskreta modellerna som till exempel Sanyo Z2000 från senaste LCD-testet. InFocus specar till 30/33 dB och relativt andra och dess värden så känns det rimligt. Avslutningsvis vad gäller designen så kan vi nämna den fläskiga bakdelen som är löstagbar. Detta är endast en del av chassit som är till för att dölja baksidan och dess anslutningar, om man så vill. Av- och påmontering av denna är osedvanligt knepigt, men väl på plats så ser det snyggt ut. På samma sätt kan man dölja, med en minre del, höger sida framtill där man hittar ett par massiva zoom och fokushjul. Båda funktioner är helt manuella och i sann InFocus-tradition så är fokusen sanslöst bra, medan zoomen nästan känns usel. Speciellt med tanke på att InFocus alltid har så pass stor brännvidd. Du kan alltså glömma större bilder än 100 tum om du inte har ett mycket stort eller långt rum. Men å andra sidan så ser dessa 100 tum sanlöst bra ut för vad X10 betingar i pris, och speciellt med tanke på att man använder den numera ganska föråldrade DarkChip1-DMDn.

Plugga in, och njut
Den numera så känsliga kalibreringsfrågan är alltid ett stycke för sig. Men på mer än 75% av samtliga nya projektorer så håller faktiskt produkten så pass hög kvalitet OOTB ("Out of the Box") att avancerad kalibrering är ganska "over kill", så vida man inte är videofil av extrema mått. Men är man det så satsar man förmodligen också på en större, kraftfullare och mer påkostad modell, även om det inte är prismässigt motiverat. InFocus X10 är hur som helst precis som lillebror X9 laddad med en exceptionellt bra gråskala från fabrik. Det känns som att färgåtergivning är InFocus andra stora prioritering utöver skärpa. Och det är ju trevligt, då naturliga färger är en förutsättning för en riktigt god bild. Till skillnad från äldre generationer hembioprojektorer där tillverkarna kastade in menykosmetika med alla möjliga namn - funktioner som ibland inte gjorde någon skillnad, eller gav någon effekt - så har InFocus X10 till exempel en mycket träffande laddning av Kelvintemperaturer för färgskalan. Ställer man upp gamla projektorer, samtliga ställda (genom ett simpelt menyval) till 6500K så kunde 10 modeller ge 10 olika återgivning av "6500K". På modernare projektorer är dessa betydligt mer sanningsenliga, även om de aldrig kan vara på pricken då många andra faktorer spelar in. Men för de flesta så behöver man mätinstrument för att se "stora" skillnader idag. X10 har i alla fall efter vad vi kan se en väldigt bra återgivning av 6500 Kelvin, och det är också här som bilden känns mest korrekt i fråga om färger. Den perfekta skärpan har vi redan nämt och som grädde på moset levererar X10 mycket hög kontrast tack vare klart godkänd svärta och kraftigt ljusflöde med stor dynamik i medel- till ljusa scener. Bilden som X10 ger är, trots det äldre DLP-chippet, av vädigt hög kvalitet och övergläser lätt kostnaden efter dagens normer. "Svagheten" rent bildmässigt ligger dock i just svärtan, och ett tränat öga ser skillnad mot nya versioner av DarkChip. Specielt från DarkChip 3 och över. Maskinellt ligger en begränsning också i den opraktiskt stora brännvidden samt det mycket låga zoomomfånget.

Picture:
Liksom betydligt dyrare modeller så är X10 fulllastad med godsaker för den trimningssugne användaren och allt listas i stil som påminner om gamla Windows 95. Image Shift flyttar bilden inom 16:9-ytan (vid 2.85:1 till exempel). Contrast, Brightness och Color är inte betjänt av att ändras om vi skall följa resultaten av testbilderna på DVE-skivan (Digital Video Essentials). BrilliantColor är enligt vissa inte bra, men vi tycker X10 vinner bra med dynamik utan stora försämringar av högdagrar, så jag rekommenderar denna funktion aktiv. Gamma kan ställas som förval till CRT, Film, Video, PC eller Bright Room. Vi föredrog Film, även om skillanderna är små dem sinsemellan.

Advanced:
Iris är helt manuell och styrs inte av någon form av automatik, så se detta som ett "permanent" sätt att kunna kontrollera ljusflödet - varken mer eller mindre. Sharpness finns i 5 olika lägen, men kompromissen 3 funkar allltid bäst.Color Space och Color Gamut är överkurs, men Color Temperature har alltså den fenomenala hanteringen av 6500K som vi pratade om tidigare, medan Color Control ger en vitbalans med Gain och Bias för Red, Green och Blue.

DLP-dynamik!
Eftersom X10 är en DLP så kan man med fördel köra den i högt lampläge (om man bortser från det påstådda högre slitaget). I sann DLP-anda så stiger dynamiken mer än man förlorar svärta, och således vinner man kontrastomfång på att maximera ljusflödet. Ihop med de fina färgerna och den perfekta skärpan så ter sig X10 som ett riktigt klipp när det gäller DLP-projektor med högsta möjliga prisvärdhet. InFocus X10 har en mycket god bildkvaliet och pressar verkligen musten ur det gamla DarkChip1-chippet. Det är bara synd att InFocus inte kan råda bot på sin begränsade zoom och alldeles för stora brännvidd. Men i övrigt är InFocus X10 ett klipp för DLP-vännen.

Bästa bild: Full HD (Blu-ray) via HDMI!

 

 

Kontakter:
På en Full HD-display är det ovanligt att man använder analoga signaler, men självklart finns det för de som behöver. En normal uppsättning med en av varje. Sen kan man fråga sig varför man sätter den idiotiska HD Ready-loggan på en FullHD-display? Det känns lite som att märka upp en Formel1-bil med "Engine inside".

 

 

Fjärr:
Knappar saknas helt på InFocus X10 vilket är väldigt snyggt och fräscht ur ett estetiskt perspektiv. Men du blir som användare också totalt beroende av att fjärrkontrollen fungerar naturligtvis. Kontakten med projektorn är riktningskänslig, greppvänligheten känns något plastig och belysningen är snygg, men kanske inte så tydlig! En halvdan fjärr med skaplig design.

 

 

PLUS
+ Bra dynamik!
+ Stor kontrast!
+ Kraftig ljusstyrka!
+ Mycket naturliga färger!
+ Klockren skärpa!
+ Plug n' Play!
+ Snygg design!

MINUS
- Begränsad zoom!
- Stor brännvidd!
- Haloljus!
- Enkel fjärr!

OMDÖME
InFocus X10 må inte vara det absolut bästa DLP-köp man kan göra på marknaden (vilket kanske priset och specifikationerna är en fingervisning om), och Optoma HD80 måste ses som en bättre projektor överlag. Men hittar man X10 för ett pris "markant" under HD80 så är det definitivt ett motiverat köp. Trots en äldre typ av DMD-teknik så imponerar X10 stort med skärpa, dynamik, kontrast och naturliga färger - allt förpackat i ett snyggt chassi. Och ingen har väl heller undgått att notera att det också handlar om Full HD! Denna projektor är helt klart värd ett besök i butiken. 

 

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare: 
Blu-ray-spelare:
Kablar:
DVD-filmer: 

     


BluRay-filmer:

Optoma ThemeScene HD80
Euroscreen FrameVision
/ 4meter / 1.0 gain
Denon DVD-3930
Sony Playstation 3 
Supra
Star Wars epI, II & III, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Extended Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, Pirates of the Caribbean (trilogin)...
Boog & Elliot, Pirates of the Caribbean (trilogin), Spiderman 1, 2 & 3...

 

FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Färgsystem:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast: 

Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Zoom:
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
DLP DarkChip1™ (BrilliantColor™)
16:9 
1920 x 1080 (Full HD)
7 seg (RGBdRGB) / spin x4

För 100”: ca 4,1–4,9m
900/1200 ansilumen (lo/hi)
7500:1 (Full On/Off)
2500:1 ("Native")
PixelWorks™ DNX™ 10-bit
300W / 2000-2500 tim (nor/eco)
4500 kronor
33/30 dB (nor/eco)
Ja
Manuell x 1,2
HDMI v1.3, M1-DA/DVI
YPbPr
D-Sub15
BHD = 476 x 148 x 432 mm
9,6 kg
2 år + 1 år lampa (end inom Sv)
17 000 kronor
InFocus: 020–79 12 51
www.infocus.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck".

----------------------------------------------------------

© 2008 BigScreen Entertainment. All rights reserved.

 

Skriv ut denna sida. InFocus X10


Denna artikel är taggad med följande sökord:
1080p, DLP, DLP-projektor, Full HD, Projektor,
(Klicka på ett ord för att lista samtliga artiklar
som är taggade med samma ord.)

 
 

Skriv kommentar (Endast för medlemmar)


Infoga länk Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral
Logga in

E-post

Lösenord (Glömt?)Bevaka för svar?
Ja Nej

 
 

Bli medlem

E-post

Bekräfta E-post

Lösenord ( Minst 5 tecken. A-Ö. 0-9. )

Bekräfta lösenord

Alias ( Det namn du vill använda på BigScreen )

Jag godkänner BigScreens regler

Nyhetsbrev?
Ja Nej 
     
 

Tipsa en kompis


Din E-post

Ditt namn

Din kompis E-post


 Kalender med namnsdagar
Svenska namnsdagar i webbkalender
Musikaliska Skalor
Sök skalor via toner, ackord eller ..
Korsordshjälpen
Korsordslexikon, nätkryss, forum oc..
Här får du veta vad det är för vecka nu!   -> 
Vad är BigScreen