BigScreen.se
 
 

BIG SCREEN RECOMMENDED

BigScreen använder & rekommenderar
just nu utrustning ifrån bland annat:


PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000
PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000

DUK: EuroScreen Frame Vision
DUK: EuroScreen Frame Vision

KABLAR: Supra Cables
KABLAR: Supra Cables

GeFen signaldistribution
SIGNALDISTRIBUTION: Gefen


 
 
 
 
 

 

 

InFocus X9

RAKBLADSVASS!!!

Nu var det mycket länge sedan InFocus var med på BigScreen. Tidigare var det ganska frekvent. Orsaken till detta är helt enkelt skiftningar i produktadministrationens engagemang under åren. Men med en ny produktansvarig för hembiosegmentet så ser det ut som vi kommer få se en del nya Infocus-maskiner framöver på BigScreen. Vi börjar med denna pinfärska lilla budgetmodell som imponerar mycket stort med oerhört mäktig prestanda trots sin väldigt ringa prislapp.

© 2008 BigScreen Entertainment

InFocus har en gedigen meritlista med maskiner som till exempel lilla X1, eller ScreenPlay 4800 som den också kallades, som för cirka 5 år sedan sålde oerhört bra. Då fick man betala cirka 19 000 kronor för en SVGA-upplöst (800 x 600) projektor med ett bildförhållande på 4:3, en ljusstyrka på 500 ansilumen, ett kontrastförhållande på 1000:1 och ett 4-segments färghjul med en spin på 120 Hz (Spin x2). InFocus X1/SP 4800 var alltså egentligen en businessprojektor som också fått mycket bra prestanda för filmtittande - räknat efter dåtida mått. Idag skulle denna modell klassas ut direkt likt en inavlad fyrvägskorsning på en internationell hundutställning. Men då var detta toppen av prestanda för pengen. Om vi håller oss i "denna" prisklass - det vill säga under 20 000 kronor, så kan vi dels primärt konstatera att priset sjunkigt med drygt 10 000 kronor, och att kvaliteten ökat flerfaldigt. Nu pratar vi 720p-upplösning (1280 x 720) (och inte WXGA som så många återförsäljare felaktigt skriver), ljusflöde på makalösa 1800 ansilumen, kontrastomfång på 2500:1 och ett 6-segments färghjul med 4 x spin. Detta kanske inte låter som en markant skillnad, men det är det. Sammanlagt så krossar X9 gamla X1 och lägger sig också i den absoluta täten av hembioprojektorer av idag. Detta var en mycket positiv upplevelse.

Nattsvart
InFocus X9 må se ut som en businessprojektor sett enbart till den industriella chassidesignen. Men den mattsvarta finishen som blandas med de blanksvarta detaljerna ger ett ganska snyggt intryck redan när man plockar ur den ur kartongen. Man drar dock en liten suck över det faktum att det alltid saknas Lens Shift på DLP-maskiner i denna prisklass. Men så är det ju med alla som sagt, så det är inget unikt för just denna modell. Men med den brutalt kraftiga offset (projiceringsvinkel) som X9 har (uppåt) så hade det verkligen behövts åtminstone en vertikal Lens Shift. Vad gäller fötter så finner vi tre stycken, varav två är justerbara. Märkligt nog är detta inte de paralella, utan en främre och en av de bakre. Lite okonventionellt kanske. Ännu mer annorlunda är designen av knappsatsen som saknas helt. Istället har man valt att integrera fjärrkontrollen i själva projektorn som en del av projektorn. Med hjälp av kraftig magnetism så fäster man den lilla "kreditkortsfjärren" i ett designerat utrymme på ovansidan. Med ett litet lyft från sidan så tar man lika lätt loss fjärren för traditionell kontroll på avstånd. Fjärren själv lämnar mycket att önska. Jag hade gärna bytt "smidigheten", som egentlligen är väldigt onödig på en modell som inte skall transporteras mycket land och rike runt, mot en större modell med tydliga knappar och belysning. Det är extremt irriterande och pillrigt att försöka manövrera med denna lilla plutt till fjärr, men visst går det. Anslutningar erbjuds med en normaluppsättning ingångar. Varmluft tas in från vänster och blåses ut på fronten riktat mot höger, vilket är bra då linsen är vänsterplacerad. Zoom och fokus är manuella givetvis (i denna prisklass). Zoomomfånget är för övrigt katastrofalt dåligt med endast 1,1 jämfört till exempel med Sanyo Z2000:s hela 2,1. Du kan alltså enbart justera bildens storlek cirka 10% med hjälp av zoomen. Men å andra sidan är den optiska skärpan OFÖRSKÄMT bra och i klass med high end lyxmodeller. Skarpare än så här blir det inte, och man tror nästan att man tittar på en Full-HD-bild ibland. Oerhört imponerande!

Kraftig dynamik
Pillar man vidare med X9 så noterar man snart att fjärrkontrollen är inte bara irriterande liten, men menytiden är också märkligt kort. Så det gäller att bestämma sig fort för vilken funktion man vill ändra på innan menyn försviner igen. En bagatell fövisso, men ändå. Fläktljudet är inte heller så värst imponerande med väldigt högt ljud i maxläge (fullt kräm på lampan samt full fläktstyrka). Drar man ned fläktstyrkan till det andra läget så blir det betydligt bättre, men fortfrande ganska högt jämfört med konkurrenter. Så handhavande är inte direkt X9:ans största styrka. Styrkan ligger i bilden - som är underbar! InFocus X9 är osedvanligt träffsäker med vad vi vill kalla naturlig färgåtergivning samt också vansinnigt dynamisk i fråga om ljus och kontrast. Svärtan är inte den djupaste direkt, men ljusflödet och kontrastens spel över hela registret är oerhört bra för klassen och klart jämförbar med betydligt dyrare modeller. Som vanligt så kommer projektorn med diverse förval och som vanligt är dessa också avgörande för projektorns bildåtergivning OOTB ("Out of the Box"). Förvalen heter Movie, sRGB, Game, User och PC. Vi testade dem alla och gick igenom DVE-skivans (Digital Video Essentials) testbilder. Det var ingen raketforskning bakom vårt val dock. Läget Movie förefall helt klart ha bäst balans mellan alla viktiga aspekter som färgåtergivning med färgtemperatur, gamma, ljus och kontrast. Lägena Game och PC var som väntat kraftigt överstyrda, även om de trots det gav förvånansvärt bra bilder ändå - men som sagt överdrivna. Förvalet Movie var en utmärkt utgångspunkt för våra inställningar.

Image:
Med förvalet Movie och följande inställningar så var DVE och vi nöjda - mer än nöjda!

Default:
Fan Control kan vara värt att testa. BrillantColor ger liten, men noterbart bra effekt på bildens dynamik. Eco Mode är som vanlgt på en DLP mycket fördelaktig med stor ljusökning och endast liten svärtförlust.

Riktigt vass DLP!
Det var mycket trevligt att återse InFocus i vårt testrum igen. Företaget har vad jag kan minnas aldrig producerat en projektor som lämnat oss besvikna. Så med en sån tung meritlisa så hade vi självklart stora förväntningar på lilla X9. Bortsett från en del mindre handhavande-aspekter så är det ingen underdrift att påstå att X9 levde upp till dem alla. InFocus X9 levererar en YPPERLIG bildkvalitet för sin klass och den närmaste konkurrenten Optoma HD65 måste se sig kraftigt hotad. Jag vill inte påstå att X9 är avsevärt bättre, men den är definitivt inte sämre och med denna prislapp är den en vinnare! Du får en brutalt dynamisk och kraftfull DLP-bild med mycket träffsäkra och naturliga färger, samt en kirurgvass skärpa som räcker utmärkt till både DVD och högupplöst HD-material, även om det skalas ned till 720p. InFocus X9 imponerar ofrånkomligt stort och en plats på vår topplista är given samt utmärkelsen Bästa Köp (för DLP) just nu. InFocus säger "X9 är det enklaste sättet att bli förälskad i storbildsprojektion". Vi är benägna att hålla med.

Bästa bild: HDMI!

 

 

Kontakter:
En av varje - inte ovanligt för klassen, men också fullt tillräckligt!

 

 

Knappar & fjärrkontroll:
En ny, originell och innovativ lösning där fjärren integreras i projektorns design. Synd bara att själva fjärrkontrollen är så undermålig i sig.

 

 

PLUS
+ Stor dynamik!
+ Mäktig kontrast!
+ Kraftig ljusstyrka!
+ Mycket naturliga färger!
+ Bra DLP-svärta!
+ Plug n' Play!

MINUS
- Urusel zoom!
- Markant fläktljud!
- Fjärren!

OMDÖME
Detta är ett MYCKET bra alternativ till optoma HD65. Jag skulle vilja påstå att färgerna är ännu mer träffsäkra och dynamiken ännu större. Detta är mycket väl satsade pengar för dig som söker DLP till så lågt pris som möjligt. Skärpan är fenomenal och Blu-ray filmer känns nästan som de visas på en äkta Full HD. Detta betyder inte att Optoma HD65 skall räknas ut, men att InFocus X9 är en makalöst stark konkurrent.

 

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare: 
Blu-ray-spelare:
Kablar:
DVD-filmer: 

     


BluRay-filmer:

Optoma ThemeScene HD80
Euroscreen FrameVision
/ 4meter / 1.0 gain
Denon DVD-3930
Sony Playstation 3 
Supra
Star Wars epI, II & III, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Extended Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, Pirates of the Caribbean (trilogin)...
Boog & Elliot, Pirates of the Caribbean (trilogin), Spiderman 1, 2 & 3...

 

FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Färgsystem:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Zoom:
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
DLP DarkChip2™ (BrilliantColor™)
16:9 
1280 x 720 (HD-720p)
6 seg (RGBCMY) / spin x4 (240 Hz)

För 100”: ca 3,4–3,8m
1800 ansilumen
2500:1 (Full On/Off)
Texas Instruments DDP2230
180/150W / 3500-4000 tim (nor/eco)
2900 kronor
30/28 dB (nor/eco)
Ja
Manuell x 1,1
HDMI
YPbPr
D-Sub15
BHD = 272 x 90 x 205 mm
2,6 kg
2 år + 1 år lampa (end inom Sv)
9000 kronor
InFocus: 020–79 12 51
www.infocus.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck".

----------------------------------------------------------

© 2008 BigScreen Entertainment. All rights reserved.

 

 

Mätning:
Som lite svart på vitt så kan vi också presentera en mätning på den mycket bra Optoma HD65 kontra InFocus X9 i fråga om gråskala. Från mycket mycket bra tlll ännu bättre helt enkelt...

Skriv ut denna sida. InFocus X9


Denna artikel är taggad med följande sökord:
720p, DLP, DLP-projektor, Projektor,
(Klicka på ett ord för att lista samtliga artiklar
som är taggade med samma ord.)

 
 

Skriv kommentar (Endast för medlemmar)


Infoga länk Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral
Logga in

E-post

Lösenord (Glömt?)Bevaka för svar?
Ja Nej

 
 

Bli medlem

E-post

Bekräfta E-post

Lösenord ( Minst 5 tecken. A-Ö. 0-9. )

Bekräfta lösenord

Alias ( Det namn du vill använda på BigScreen )

Jag godkänner BigScreens regler

Nyhetsbrev?
Ja Nej 
     
 

Tipsa en kompis


Din E-post

Ditt namn

Din kompis E-post


 Kalender med namnsdagar
Svenska namnsdagar i webbkalender
Musikaliska Skalor
Sök skalor via toner, ackord eller ..
Korsordshjälpen
Korsordslexikon, nätkryss, forum oc..
Här får du veta vad det är för vecka nu!   -> 
Vad är BigScreen