BigScreen.se
 
 

BIG SCREEN RECOMMENDED

BigScreen använder & rekommenderar
just nu utrustning ifrån bland annat:


PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000
PROJEKTOR: Sharp XV-Z21000

DUK: EuroScreen Frame Vision
DUK: EuroScreen Frame Vision

KABLAR: Supra Cables
KABLAR: Supra Cables

GeFen signaldistribution
SIGNALDISTRIBUTION: Gefen


 
 
 
 
 

 

 

Pioneer lägger ned?

PLASMAKUNGENS DÖD!

Ibland händer det saker i den här branschen som får en att höja extra mycket på ögonbrynen. Det kan handla om händelser som är extra roliga, men också saker som är mindre bra eller rent av tragiska som denna. Vi har nyligen, med blandade känslor fått lära oss att Blu-ray vann över HD DVD som det lagringsformat som gäller för all framtida lagring och hantering av filmer i HD. Och det är väl okej, eftersom något format ändå var tvunget att vinna förr eller senare. Vad som däremot inte känns okej alls är att världens (i vår smak) ledande tillverkare av plasma-TV nu kommer att lägga ned sin tillverkning.

© 2008 BigScreen Entertainment

Kungen är död! I alla fall från och med nästa år och efter nästa generation av den brutalt bra Kuro-serien som introducerades 2007 med bland annat den fenomenala PDP-LX508. Vi kommer att få uppleva en generation till av Kuro, det vill säga den andra, innan all tillverkning upphör i Pioneers fabriker. Sedan är det över och all framtida produktion av TV-skärmar från Pioneer kommer istället ske som inköp genom OEM-avtal från Panasonic (Matsushita).

För höga priser?
Vad kan då orsaken till detta vara? Ja vi sätter alla våra gissningar på en sak - priset! Pioneers skärmar har sedan en tid för många ofta räknats som TV-branschens absoluta topp när det gäller kvalitet inom plasma. Mycket liksom Samsung ofta setts och ännu ses som en spjutspets inom LCD. Därmed inte sagt att andra tillverkare inte ligger bra till också. Konkurrensen är mycket hård numera och även varumärken som LG, Hitachi och Toshiba är bra exempel på TV/skärm-leverantörer som håller väldigt hög kvalitet. Men förmodligen är det Pioneers prisnivåer som gjort att företaget helt enkelt inte kan sälja skärmar i de volymer som de räknat med, oavsett hur fantastisk bra bildkvalitet de uppvisar! Vad vi vet så säljer både Panasonic, Samsung och LG extremt bra, och deras prisnivåer i kombination med prestanda lär vara orsaken till det. Enligt uppgift såldes det cirka 11 miljoner plasma-TV i världen under 2007, varav Pioneer endast fick 3% av marknaden medan Panasonic greppade hela 37%. Inom 1080p-segmentet var Panasonic uppe i hela 80%. Så även om Pioneer rent visuellt har övertaget i fråga om bildkvalitet, hur stor eller liten den än må vara, så skiljer priserna helt enkelt och antagligen för mycket för att folk skall välja Pioneer. Därav denna hemskt tråkiga utgång!

LCD-Kuro från Sharp
Förra året gick Pioneer in i ett avtal med Sharp där Sharp förvärvade cirka 15% av aktierna inom Pioneer och till hösten 2008 skall resultatet av detta joint venture-avtal (OEM) ses i form av en serie LCD-TV. Dessa kommer alltså vara tillverkade av Sharp men bära Pioneers starka namn. Samma sak skall nu alltså ske med Panasonic när det gäller plasma. Pioneer Japan låter meddela i en färsk pressrelease från igår, den 24:e april, att Panasonic skall implementera en del av Pioneers Kuro-teknik i de kommande skärmarna, men det är osäkert till exakt vilken grad. Inget ont om Panasonic alls, men även om varumärket Kuro kommer att leva vidare i dessa skärmar så kommer de alltså rent tekniskt inte vara "äkta" Pioneer-skärmar.

Plasmatekniken hotad?
I december 2007 gick plasmateknikens grundare, Fujitsu, ut med samma sorts pressrelease om nedläggning av sin plasmatillverkning på grund av bristande intäkter. Kan allt detta vara en signal om början på slutet för plasma? Det hoppas vi verkligen inte, för tekniken har fortfarande en del styrkor som LCD har svårt att matcha (framför allt svärta som i Kuro-serien).

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck".

----------------------------------------------------------

© 2008 BigScreen Entertainment. All rights reserved.

 

Skriv ut denna sida. Pioneer lägger ned!


Denna artikel är taggad med följande sökord:
Nyheter, Plasma, Plasma-TV, TV,
(Klicka på ett ord för att lista samtliga artiklar
som är taggade med samma ord.)

 
 

Skriv kommentar (Endast för medlemmar)


Infoga länk Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral
Logga in

E-post

Lösenord (Glömt?)Bevaka för svar?
Ja Nej

 
 

Bli medlem

E-post

Bekräfta E-post

Lösenord ( Minst 5 tecken. A-Ö. 0-9. )

Bekräfta lösenord

Alias ( Det namn du vill använda på BigScreen )

Jag godkänner BigScreens regler

Nyhetsbrev?
Ja Nej 
     
 

Tipsa en kompis


Din E-post

Ditt namn

Din kompis E-post


 Kalender med namnsdagar
Svenska namnsdagar i webbkalender
Musikaliska Skalor
Sök skalor via toner, ackord eller ..
Korsordshjälpen
Korsordslexikon, nätkryss, forum oc..
Här får du veta vad det är för vecka nu!   -> 
Vad är BigScreen